- Reklama -

Dva vítězové Norris Trophy oznámili konce svých kariér

- Reklama -

V novém ročníku NHL ani v žádný z těch následujících už neuvidíme slovenského obra Zdena Cháru nebo kanadského obránce P. K. Subbana. Oba dva někdejší výteční obránci dnes oznámili, že končí své profesionální kariéry.

Zdeno Chára v NHL začínal i končil v dresu New York Islanders. Rodák z Trenčína debutoval v zámořské lize v sezoně 1997/1998, nejslavnější část kariéry prožil při 14letém působení v Boston Bruins. S Medvědy vyhrál v roce 2011 Stanley Cup, ve finále si neúspěšně zahrál s Bostonem ještě dvakrát. Po celou dobu svého působení v Bostonu byl kapitánem týmu. Za sezonu 2008/2009 obdržel Norris Trophy pro nejlepšího obránce sezony. Po konci v Bostonu odehrál nejprve jednu sezonu za Washington Capitals, úplně poslední ročník v NHL pak nastupoval opět v dresu New York Islanders. V NHL odkroutil 24 sezon a v základní části nastoupil do 1 680 zápasů, přesně dvě stovky dalších přidal v play-off.

Štědrý donátor

- Reklama -

Druhé zvučné jméno, které dneškem ohlásilo konec své profesionální kariéry, je P. K. Subban. Ve třiatřiceti letech je to možná trochu překvapivé rozhodnutí. V NHL Subban hrál postupně za Montreal, Nashville a New Jersey. V NHL však výrazného týmového úspěchu nedosáhl, v sezoně 2016/2017 se s Nashvillem probojoval do finále Stanley Cupu, kde však podlehli Pittsburghu. Za sezonu 2012/2013 obdržel Norris Trophy pro nejlepšího obránce. V NHL byl oceňován za své štědré příspěvky na charitu, ještě při působení v Montrealu dal místní dětské nemocnici dar ve výši 10 milionů dolarů.

Subban byl úspěšnější na mezinárodním poli, vlastní dvě zlaté medaile ze šampionátu hráčů do dvaceti let a zlatou olympijskou medaili. V NHL strávil 13 sezon, v 834 utkáních si připsal 467 kanadských bodů.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -