- Reklama -

Eberle putuje do Islanders, Olejáře posílí Strome

- Reklama -

Mezi Edmontonem Oilers a New Yorkem Islanders proběhla výměna útočníků. Do Brooklynu se stěhuje Jordan Eberle, naopak do Alberty míří Ryan Strome.
Sedmadvacetiletý Eberle byl součástí organizace Olejářů od roku 2008, kdy si ho v prvním kole draftu zvolili z 22. pozice.
„Tohle je pro mě první zkušenost (s výměnou). Byl to divoký den. Předtím jsem nic takového neokusil, je to něco jiného, ale s možností trejdu jsem počítal. Jsem nadšený, že je ze mě Ostrovan,“ nechal se slyšet Eberle, jenž v pěti ze sedmi sezon strávených v dresu Oilers dokázal nastřílet dvacet a více branek.
Bodově nejúspěšnější sezonu prožil v letech 2011-2012, kdy nastřádal 76 bodů (34+42) v 78 zápasech. V té uplynulé mu na jeho konto přibylo 51 bodů (20+31) v plné porci 82 utkání. Celkově se v jeho statistikách vyjímá 382 bodů (165+217) v 507 mačích.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Jsme nadšení, že jsme naší sestavu doplnili o prověřenou ofenzivní zbraň, jakou je Jordan. Přináší rychlost a schopnost nejen pravidelně skórovat, ale střílet důležité branky v důležitých duelech. Jordan do naší šatny dodá vůdcovství a zkušenost, vlastnosti, které nám pomohou v našich cílech, tedy abychom se stali pravidelnými účastníky play-off a vyhráli Stanley Cup,“ uvedl na adresu nové akvizice generální manažer Islanders Garth Snow.
Newyorská posila vyzdvihuje fakt, že bude nastupovat v jednom mužstvu s kapitánem Johnem Tavaresem.
„Když jsme byli o dost mladší, hráli jsme spolu na světovém šampionátu do dvaceti let (2009) stejně jako na mistrovství světa (2010, 2011 a 2012). John je generační hráč a kluk, který přemýšlí o hře na velmi vysoké úrovni. Je lídrem klubu. Jsem nadšený, že s ním možná budu hrát v útoku a že Islanders přispěju nějakým úspěchem,“ tvrdí Eberle.
Za rozhodnutím kanadského celku zbavit se Eberleho stojí finance. Rodák z Reginy z provincie Saskatchewan, jehož smlouva vyprší po ročníku 2018-2019, pobírá roční plat ve výši šesti milionů dolarů. Prvořadým úkolem generálního manažera Edmontonu Petera Chiarelliho je podepsat dlouhodobé kontrakty s Connorem McDavidem a Leonem Draisaitlem, které klubovou pokladnu vyjdou na tučný balík.

Vítězi kanadského bodování McDavidovi skončí nováčkovská smlouva po nadcházející sezoně, německý útočník Draisaitl se může stát omezeně volným hráčem už 1. července.
„Není žádným tajemstvím, že jsme si museli vytvořit prostor, abychom mohli podepsat Connora a Leona. Někdy jsou podobné výměny nezbytné a je potřeba jednat. Cítili jsme, že tím náš tým vylepšíme,“ okomentoval obchod Chiarelli.
Třiadvacetiletý Strome zatíží platový strop pětinásobného vítěze Stanleyova poháru pouze 2,5 miliony dolarů. Jeho dvouletý kontrakt dospěje ke svému konci po příštím ročníku.
Strome, narozený v Mississaugy v Ontariu, si v 69 zápasech minulé sezony připsal 30 bodů (13+17). Nejvíce bodů (50) posbíral v ročníku 2014-2015. Dosud si v NHL v 258 utkáních obohatil účet o 126 bodů (45+81).
„Ryan nedisponuje takovými čísly jako Jordan, ale má ve své hře několik věcí, které by nám v naší divizi měli pomoci. Má dobrou výšku, vynikající střelu zápěstím. Je to velmi rozumný člověk. Může hrát ve středu i na křídle, je velmi dobrý ve středním pásmu. Přesně to samé můžete očekávat i od Jordana, ale když máme šanci ušetřit peníze, musíme výměnu uskutečnit. Tak se v současnosti budují týmy. Z hokejového úhlu pohledu jde o adekvátní transakci, jak z hlediska budování mužstva, tak i platového stropu,“ vysvětluje Chiarelli.

- Reklama -

„Jsem hodně natěšený. Ztratil jsem řeč. Samozřejmě budu postrádat některé spoluhráče, ale jinak nemůžu být z této nové příležitosti nadšenější. V Edmontonu se děje spousta skvělých věcí. Už jenom na základě sledování Oilers v play-off jsem radostí bez sebe, že se připojím k tomuto týmu,“ raduje se Strome, kterého si newyorský celek zamluvil na draftu 2011 z celkového pátého místa.
Těšit se může na spolupráci s McDavidem, který nastupoval s jeho mladším bratrem Dylanem v dresu Erie Otters v Ontario Hockey League.
„Několikrát přišel ke mně domů, je si s mým bratrem velmi blízký. Už mě kontaktoval. Je to skvělý kluk. Pokud už teď není v lize nejlepším hráčem, brzy jím bude. Spojení je hodně dobré. Vždycky je prima znát pár známých tváří,“ uzavírá Strome.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -