- Reklama -

Edmonton Oilers: Osamocený McDavid na vše nestačí

- Reklama -

Generální manažer:
Peter Chiarelli
Hlavní kouč:
Todd McLellan
Kapitán:
Connor McDavid
Umístění v ročníku 2017-18:
6. místo v Pacifické divizi (78 bodů)
Play-off 2017-18:
neúčast
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
108 – Connor McDavid (41+67)
70 – Leon Draisaitl (25+45)
48 – Ryan Nugent-Hopkins (24+24)
Nejlepší střelec 2017-18:
41 – Connor McDavid
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+20 Connor McDavid
Nejtrestanější hráč:
Zack Kassian – 92 trestných minut
Příchody:
Tobias Rieder, Kyle Brodziak, Mikko Koskinen, Jakub Jeřábek, Kevin Gravel, Evan Bouchard
Odchody:
Laurent Brossoit, Anton Slepyšev, Michael Cammalleri
Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Cam Talbot, Mikko Koskinen (Al Montoya)
Obrana:
Oscar Klefbom – Adam Larsson
Darnell Nurse – Andrej Sekera
Kris Russell- Matt Benning
(Jakub Jeřábek, Ethan Bear, Evan Bouchard, Kevin Gravel)
Útok:
Ryan Nugent- Hopkins – Connor McDavid – Ty Rattie
Milan Lucic – Leon Draisaitl – Tobias Rieder
Jujhar Khaira – Ryan Strome – Jesse Puljujärvi
Drake Caggiula – Kyle Brodziak – Zack Kassian
(Kailer Yamamoto, Pontus Aberg, Tyler Benson)
Shrnutí:
Celek kouče Todda McLellana měl v minulé sezóně patřit mezi favority. To alespoň tvrdily předsezónní prognózy, které se opíraly o úspěšné vystoupení Oilers v ročníku 2016-17. Tehdy Edmonton nejenže postoupil do play-off a překonal stobodovou hranici, ale také došel až do druhého kola, kde jen těsně, v napínavé sedmizápasové sérii, nestačil na Anaheim.
Fanshop týmu
Obrovsky tak vzrostla očekávání a fanoušci začali spekulovat, zda to v další sezóně dotáhnou McDavid a spol. ještě dál. Realita ale byla jiná a celek z provincie Alberta postihl razantní propad. Přes léto se žádné zásadní změny v kádru neudály, generální manažer Peter Chiarelli provedl jen několik kosmetických změn. Dokonce zaznívají hlasy, že byl na trhu možná až příliš opatrný a mohl udělat více.
Trenérský štáb Todda McLellana rozšířil vedle jiných také Glen Gulutzan, bývalý hlavní kouč rivala z Calgary. Gólman Laurent Brossoit zamířil do Winnipegu, odešli také Michael Cammalleri nebo Anton Slepyšev.
Mezi nové tváře v kabině patří rychlík Tobias Rieder, defenzivní specialista Kyle Brodziak, dále Kevin Gravel, Jakub Jeřábek a finský gólman Mikko Koskinen, který by měl krýt záda Camu Talbotovi. Edmonton by potřeboval vylepšit defenzivu a v tomto ohledu si hodně slibuje od Evana Boucharda, kterého draftoval letos v prvním kole.
Přísnější měřítko loni snesli snad jen Connor McDavid s Leonem Draisaitlem. Kapitán McDavid obhájil Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče ligy, ale sám na vše nestačil. Skutečnost, že nedotlačil svůj tým do play-off, mu evidentně ublížila v hlasování o Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče.
Leon Draisaitl zopakoval sedmdesátibodovou sezónu, ostatní ale výrazně zaostávali. Takový Ryan Nugent-Hopkins se nedostal ani na padesátibodovou hranici. Oilers zkrátka postrádali „secondary scoring“, tedy gólový příspěvek od ostatních útočných formací. Dosti zarážející je také skutečnost, že tým, který má ve svém středu hráče jako McDavid či Draisaitl, měl suverénně nejhorší přesilovku v lize.




Výrazně lepší výkony se očekávají od hráčů jako Milan Lucic nebo Oscar Klefbom. Otazník visí zejména nad power-forvardem Lucicem. Liga se neustále zrychluje a on musí najít způsob, jak v ní obstát a být opět platným hráčem. Jeho lukrativní dlouhodobý kontrakt zkrátka zavazuje k tomu, aby byl lepší. Přestože nikdy nebude patřit mezi vyhlášené rychlíky na bruslích, musí být zkrátka rychlejší.
Více se očekává také od hráčů jako Ryan Strome nebo Jesse Puljujärvi. Oilers by potřebovali, aby bývalá čtyřka draftu konečně naplno ukázala, že může být platným hráčem v prvních dvou formacích.
Kromě toho, že Oilers, s výjimkou dua McDavid-Draisaitl, tápali v ofenzivě, výrazný propad po jedné lepší sezóně opět zaznamenala jejich obrana v čele s gólmanem Camem Talbotem. Ten nechytal tak, jak se od něj čekalo a jak by bylo potřeba, aby tým mohl pomýšlet na postup. Pravdou ovšem je, že obránci mu příliš nepomáhali a celková hra týmu směrem dozadu nebyla dost dobrá. Spoluhráči často až příliš spoléhali na svého gólmana a on zkrátka nebyl v takové formě, aby pro svůj kradl jednu výhru za druhou.
Před startem sezóny pak přišla další nepříjemná zpráva, že Andrej Sekera bude muset vynechat úvod sezóny. Úkol je tedy jasný – defenziva musí být mnohem lepší a také Cam Talbot musí být mnohem lepší. Krátce před zahájením sezóny prodloužil smlouvu Darnell Nurse, který by se měl i nadále zlepšovat. O pevné místo v zadních řadách zabojují například Evan Bouchard nebo Jakub Jeřábek, který v létě jako volný hráč podepsal právě v Edmontonu. V útoku by mohl do prvního týmu proniknout Kailer Yamamoto, který už loni odehrál devět utkání, než byl poslán zpátky do juniorky.
Otázka tedy zní: jsou současní Oilers dost dobří na to, aby se o nich opět začalo hovořit jako o jednom z favoritů? Odpověď zní: měli by být. Ve svém středu totiž mají několik prvotřídních hokejistů. Není důvod pochybovat o tom, že Connor McDavid bude opět bojovat o čelo ligového bodování. Ale tým není o jednom hráči. Pokud udrží Leon Draisaitl svůj standard, ostatní, jako RNH, Strome, Klefbom, Lucic či Puljujärvi půjdou nahoru, a podaří se do týmu zabudovat Boucharda a Yamamota, budou Oilers zase nebezpeční.
Rozhodně by měli být lepší než loni. Bude to stačit na play-off? Uvidíme. Zásadním předpokladem úspěchu totiž zase bude forma jejich brankáře Cama Talbota.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -