- Reklama -

Ekblad, Gaudreau a Stone byli nominováni na Calder Trophy

- Reklama -

Na Calderovu trofej určenou nejlepšímu nováčkovi sezóny NHL byli letos navrženi obránce Aaron Ekblad (Florida) a útočníci Johnny Gaudreau (Calgary) a Mark Stone (Ottawa). Jméno vítěze, jehož každoročně určují členové Asociace profesionálních hokejových novinářů, bude oznámeno 24. června při slavnostním ceremoniálu v MGM Grand Garden Arena v Las Vegas.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Devatenáctiletý Aaron Ekblad (na snímku) dostal šanci navázat na úspěch svého spoluhráče Jonathana Huberdeaua, který triumfoval ve zkráceném ročníku NHL 2012-13. Ekbladovi se v jeho premiérové sezóně v nejprestižnější hokejové soutěži světa vyhýbala zranění. Nejproduktivnější bek Panthers tak zvládl odehrát 81 z 82 utkání, jeden zápas nehrál kvůli chřipce.
ve kterých nasbíral 39 bodů. Loňská jednička draftu tak těsně zaostala za rekordem NHL v počtu bodů získaných osmnáctiletým zadákem, jehož držitelem je Bobby Orr. Někdejší vynikající obránce Bostonu a Chicaga ho vytvořil ho v ročníku 1966-67: 41 bodů (13+28).
Ekblad vstřelil 12 branek a na 27 dalších přihrál. Rodák z Windsoru se stal nejlepším hráčem Floridy v hodnocení účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech (+12). Při jeho pobytu na hrací ploše vstřelili Panthers 88 z 206 branek, což nikdo jiný z jeho spoluhráčů nedokázal.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Korunu pro nejproduktivnějšího nováčka letošního ročníku získal Mark Stone. Dvaadvacetiletý útočník, kterého Ottawa draftovala v roce 2010 ze 178. místa, zaznamenal 64 bodů v 80 zápasech. Za záda soupeřových gólmanů posla 26 branek, z nováčků se dařilo lépe pouze jeho týmovému kolegovi Miku Hoffmanovi (27).
Mezi zelenáči byl Stone nejlepší v počtu vybojovaných puků (98) a v hodnocení přítomnosti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách (+21). Rodák z Winnipegu dokázal bodovat v devíti zápasech po sobě, čímž vytvořil nový nováčkovský rekord Sens. Z Ottawských hráčů obdržel Calder Trophy zatím jen Daniel Alfredsson v roce 1996.
Stejný počet bodů (64), ale méně vstřelených branek (24), má na kontě také Johnny Gaudreau. Calgaryho draftovalo v roce 2011 ve čtvrtém kole až ze 104. pozice. Úřadující držitel Hobey Baker Award určené nejlepšímu hráči amerických univerzitních soutěží byl mezi nováčky nejlepším střelcem přesilovkových branek a nejlepším nahrávačem (40). V průmětu trávil na ledě 17 minut a 43 sekund, i v této statistice vládl všem útočníkům mezi nováčky.
Jednadvacetiletý rodák ze Salemu se 22. prosince 2014 stal nejmladším hráčem Flames od 28. prosince 1987 (Joe Nieuwendyk), který zaznamenal hattrick. Pokud by tuto trofej vyhrál, stal by se tak prvním hráčem Plamenů od triumfu slavného ruského forvarda Sergeje Makarova v roce 1990.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -