- Reklama -

Emotivní večer Craiga Andersona. Ottawský gólman obdržel cenu za oddanost hokeji

- Reklama -

Jeho projev byl nejemotivnějším vystoupením slavnostního večera v Las Vegas. Ottawský brankář Craig Anderson obdržel Bill Masterton Memorial Trophy za oddanost hokeji. Během sezóny podával vynikající výkony navzdory tomu, že musel dvakrát opustit své spoluhráče, aby byl nablízku své ženě Nicholle, která bojovala s rakovinou.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Trofej každoročně získává hokejista, který je „nejlepším příkladem vytrvalosti, sportovního chování a oddanosti k hokeji.“ Tuto charakteristiku šestatřicetiletý brankář dokonale splňuje.
Anderson má za sebou úspěšnou sezónu, během níž podporoval svou ženu v jejím boji s rakovinou krku. Své spoluhráče musel opustit v říjnu, kdy vyšla najevo diagnóza, ale už 29. října, když se Senátorům zranil Andrew Hammond, ho jeho manželka poslala zpět k týmu. V prosinci, kdy začala léčba, odjel Anderson opět za svou ženou. Vrátil se až po Utkání hvězd, vynechal tedy celé dva měsíce.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Přesto dokázal vyhrát 25 ze 40 zápasů, do kterých nastoupil, a dovedl svůj tým do play-off. Průměr inkasovaných branek na zápas stlačil na hodnotu 2,28, úspěšnost zákroků vyšponoval na 92,6%. Nakonec se Senators překvapivě dostali až do finále konference, kde padli až v prodloužení rozhodujícího sedmého zápasu s Pittsburghem. Během sezóny Anderson dosáhl na metu 500 odchytaných utkání v NHL a stal se klubovým rekordmanem v počtu výher se 147 vítězstvími.
Největším vítězstvím pro Andersona však je zpráva, že rakovina z těla jeho ženy zmizela. V nedávném rozhovoru pro list Ottawa Sun Nicholle Anderson popsala, že se ještě bude muset vyrovnat s vedlejšími účinky léčby, nicméně v tuto chvíli nejsou v jejím těle žádné známky rakoviny.

Nicholle byla slavnostnímu večeru v Las Vegas přítomna a na svého manžela byla náležitě hrdá. „Je to pro mne velmi emotivní. Pravděpodobně na spoustu lidí zapomenu,“ řekl Anderson během děkovného proslovu. „Mí spoluhráči byli úžasní během toho složitého období. Mám vás moc rád, chlapi. Nicholle, moc tě miluji. Naše rodina byla tak silná a Nicholle taky. To ona mi říkala, ať se vrátím k týmu…,“ soukal ze sebe dojatý gólman.

Dalšími nominovanými na Bill Masterton Memorial Trophy byli útočník Anaheimu Andrew Coagliano a forvard Caroliny Derek Ryan. Cogliano odehrál 786 utkání NHL v řadě a od svého debutu v sezóně 2007-08 nevynechal žádný zápas. Jediným hráčem, který od svého debutu odehrál více duelů bez přerušení, byl Doug Jarvis (964).
Třicetiletý Ryan je nejstarším hráčem, který kdy debutoval v dresu Hurricanes. Nikdy nebyl draftován. Hrál na univerzitě, pak se vydal do Evropy. Carolina s ním podepsala smlouvu v roce 2015. Loni nastoupil do šesti duelů, teprve letos si ale vybojoval stálé místo v sestavě Canes, kterým přispěl třeba třemi vítěznými góly.


Bude vás zajímat:


Jen málokdo ale pochyboval o tom, že si na pódium přijde převzít trofej právě ottawský brankář. „Jediným důvodem, proč jsem byl schopen se vrátit a chytat, byla podpora ze strany klubu, který mi umožnil vzít si volno na tak dlouho, jak bylo potřeba. Vždycky budu vděčný za to, jak mě spoluhráči přijali po mém návratu, za podporu fanoušků a taky soupeřů. Byly to velmi emotivní chvíle,“ ohlíží se zpátky zkušený gólman.
Jedním z nejpamátnějších momentů této sezóny jistě zůstane chvíle, kdy Nicholle 28. října, po zranění Andrewa Hammonda, řekla svému muži: „Tvůj tým tě potřebuje.“ Anderson se tedy o den později připojil ke spoluhráčům a 30. října vychytal nulu na ledě Edmontonu. Byl vyhlášen první hvězdou zápasu a edmontonští fanoušci mu vestoje aplaudovali.
„Naše manželství to posunulo na úplně jiný level. Teď víme, že když bude nejhůř, ten druhý tu pro nás vždycky bude,“ říká Nicholle Anderson. „Žijte každým okamžikem. To je vše, co mohu říci. Žijte dneškem,“ vzkázal Craig Anderson všem přítomným.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -