- Reklama -

Engelland splnil slib. Hokej ve Vegas dává zapomenout na tragédii

- Reklama -

Hokejisté Vegas Golden Knights prožili fantastickou základní část, na kterou navázali vynikajícími výkony také ve vyřazovacích bojích a právem se stali prvními finalisty letošního Stanley Cupu. Na začátku sezóny je přitom stíhala jedna rána za druhou.
Fanshop týmu
Jako by nestačilo, že je většina hokejové veřejnosti nebrala příliš vážně. Svěřenci Gerarda Gallanta se museli potýkat s celou řadou zranění hned od začátku sezóny – vždyť jen během úvodního měsíce za ně nastoupilo hned pět různých brankářů. Bezesporu nejhorší chvíle ovšem přišly poté, co šílený střelec během jednoho z největších masakrů v amerických dějinách usmrtil osmapadesát lidí.
Lidé v nevadské metropoli najednou vůbec neměli myšlenky na sport. Tahle tragická událost zamávala úplně se všemi, nálada ve městě byla pochmurná. Natěšení na první profesionální sportovní soutěž v Las Vegas dostalo pořádnou facku. A tehdy, před prvním domácím utkáním v historii klubu, kdy ke stropu arény vystoupal banner s osmapadesáti hvězdami na památku obětí, promluvil za všechny hráče Golden Knights a za celý klub Deryk Engelland.
Řízný zadák si vzal mikrofon a k zaplněným tribunám pronesl několik emotivních vět. Proč právě on? Inu, protože jako jediný ze všech hráčů měl v tomto městě domov už před vznikem Knights. „Stejně jako vy všichni jsem i já hrdý, že mohu Vegas nazývat svým domovem. Potkal jsem tu svou ženu a narodily se tu mé děti. Vím, jak výjimečné tohle město je,“ řekl na úvod své krátké řeči.
Engelland dále poděkoval všem, kteří na místě tragédie jako první pomáhali raněným a riskovali své vlastní životy. „Všem odvážným lidem, kteří neúnavně a s kuráží pomáhali během této tragédie, děkujeme. Rodinám a přátelům obětí – uděláme všechno pro to, abychom vám a tomuto městu pomohli zahojit rány. Jsme Vegas Strong,“ slíbil závěrem a dočkal se bouřlivých ovací.
Asi ani on sám tehdy netušil, že svůj slib dokáže splnit. Život obětem nikdo nevrátí a jejich rodiny se stále musejí vyrovnávat s obrovským žalem. Nicméně atmosféra ve městě se časem vrátila do normálu. Život zkrátka musí jít dál a Vegas zachvátila pravá hokejová horečka. Město hříchu doslova žije hokejem, na čemž mají pochopitelně výrazný podíl výborné výsledky týmu.
Fanoušci se těší na finále Stanley Cupu a konečně mají důvod se zase radovat. Celý tým se neuvěřitelně semknul a můžete si být jisti, že Fleury a spol. na ledě nechají duši. I za své mrtvé spoluobčany. Bude mít tahle pohádka tu nejsladší možnou tečku? Doposud si Zlatí rytíři vedli v play-off skvěle. V cestě stojí už jen poslední překážka, ale možná ta nejtěžší – hladový Ovečkin a jeho parta.
Bude se v polovině června slavit v hlavním městě Spojených států nebo ve městě hazardu? I kdyby to nakonec ve finále nedopadlo pro Vegas dobře, Deryk Engelland a jeho parťáci udělali, co slíbili – vrátili do smutného města radost. A to není málo.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -