- Reklama -

Fasel: Hráči NHL se na příští olympiádě pravděpodobně nepředstaví

- Reklama -

Prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel považuje start hráčů NHL na XXIII. Zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu za nepravděpodobný. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) za ně odmítá zaplatit cestovné a pojistné náklady (informovali jsme zde). Tento bod bude při vyjednáváních mezi Mezinárodní hokejovou federací a NHL jablkem sváru, jelikož je velmi nepravděpodobné, že by se k pokrytí těchto nákladů přihlásilo vedení ligy.
V rozhovoru pro agenturu Associated Press Fasel prohlásil: „Dostat hokej na olympiádu je pokaždé těžké. Kvůli našim problémům mi šance 50 na 50 přijde až moc pozitivní. Existuje šedesátiprocentní šance, že hráči (z NHL) nepřijedou.“

René Fasel

Faselovým úkolem pro následující měsíce je najít zhruba 10 milionů dolarů, které jsou potřeba k pokrytí nákladů. MOV sice dává IIHF 40 milionů dolarů z každé olympiády, ty se ale investují do rozvoje hokeje. Fasel proto bude tlačit na národní olympijské výbory a hokejové federace, aby zalepili finanční mezeru.
„Mým plánem je pracovat těsněji s národními olympijskými výbory, které platí za přepravu a pojištění sportovců. Některé z nich požádáme o peníze.“ Podle Fasela musí být dohoda o účasti hráčů NHL na olympijských hrách dojednána nejpozději do konce tohoto roku, kvůli plánům zámořské ligy na olympijskou sezonu.
V průběhu ní uplyne sto let od založení soutěže (26. listopadu 2017) a je jisté, že Bettman a spol. naplánují celou řadu připomínkových akcí k tomuto významnému jubileu. Přitom svolení hrát v Soči dala liga hráčům teprve v červenci 2013, tedy sedm měsíců před olympiádou.
„Pokud nebudete mít na olympiádě ty nejlepší hráče, pak to bude o něčem jiném. Někdo musí zaplatit. To je prvořadý problém. Udělám všechno pro to, aby se hráči z NHL na olympiádě představili,“ tvrdí Fasel. A dodává: „Olympiádě se nic nevyrovná. Myslím, že pro sportovce je úplně něco jiného vyhrát zlato než získat Stanley Cup. Ten můžete vyhrát každý rok,“ uzavírá 66letý Švýcar.
Titulní foto: s.yume / flickr.com

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -