- Reklama -

Fleury pod palbou střel. Zastaví Capitals v sedmém zápase?

- Reklama -

Zákrok na kapitána Crosbyho, kterým mu obránce Caps Matt Niskanen způsobil další otřes mozku, ho velmi rozzlobil. Však si také gólman Pittsburghu Marc-André Fleury přelepil Niskanenovu přezdívku na své masce, kde má jména svých oblíbených spoluhráčů, současných i bývalých. Za nejlepší pomstu ale sympatický brankář považuje vítězství na ledě. Vyřadit velkého rivala, to by byla ta nejlepší satisfakce.
K tomu měli Tučňáci poměrně blízko, vždyť v sérii vedli už 3:1 na zápasy. Nyní je před nimi ale sedmý duel na ledě nejlepšího týmu základní části a jisté je, že je nečeká nic snadného. Washington hýří po srovnání série sebevědomím, Caps nechtějí za žádnou cenu dopustit další předčasný konec sezóny. Penguins, kteří byli ve všech zápasech série soupeřem přestříleni (někdy i dost výrazně) tedy budou potřebovat svého maskovaného muže v nejlepší možné formě.
Loni dovedl Tučňáky mladý Matt Murray až na vrchol. Letos je ale zraněný a do branky tak musel ten zkušenější z brankářské dvojice Pens. Dokáže už pomalu odepisovaný Fleury přivést svůj tým k obhajobě poháru? Hodně napoví už dnešní rozhodující sedmý zápas. Pens mohou odvalit z cesty možná tu vůbec nejtěžší překážku, stejně tak jim ale může skončit sezóna.
Fleuryho, který vychytal Tučňákům triumf v roce 2009, už mnozí odepisovali. Částečně právem, vždyť na několika brzkých vyřazeních Pens měl svůj podíl. Jakmile přišlo play-off, působil v posledních letech nejistě a nervózně. Pouštěl laciné góly. Už to nebyl ten starý dobrý Fleury.
Letos ale všem pochybovačům zavřel ústa. Až doposud chytal výborně, právě on měl velkou zásluhu na tom, že se Penguins dostali v sérii do vedení. A vedení klubu si oddechlo, že jej před uzávěrkou přestupů nevyměnilo jinam. Při zranění Matta Murrayho se bez něj Pens neobejdou.
Soupeř ho v každém utkání zasypal hromadou střel, recept na něj ale dlouho nenacházel. Vyzrát na Fleuryho se Capitals podařilo až v posledních dvou duelech, kdy stáli na okraji propasti a čelili vyřazení.
„Pozvedl svou hru na vyšší úroveň v tom nejdůležitějším čase. Je velmi soutěživý. Je to gólman, který vyhrál Stanley Cup, a právě teď to všem ukazuje,“ chválí brankáře, jenž nikdy nezapomene poděkovat svým tyčkám, Mike Sullivan.
V úvodních čtyřech duelech série přestřílel Washington svého soupeře o padesát pokusů (142:93). Tuto místy až drtivou převahu však dokázal přetavit v pouhé jedno vítězství. Fleury se v brance doslova stavěl na hlavu a dával vzpomenout na svá nejlepší léta.„Měli jsme hromadu dobrých šancí, ale nedokázali jsme ho překonat,“ přiznal kouč Barry Trotz.
To se přece jen změnilo v pátém utkání. Caps vstupovali do závěrečné třetiny s jednogólovou ztrátou, třemi zásahy ale dokázali zápas otočit a udržet se v sérii. Při porážce 2:4 měl Fleury úspěšnost zákroků jen 87,5%. Byl to jeho nejhorší zápas v sérii.
„Každý zápas je jiný. Fleury chytal v průběhu série skvěle a já očekávám, že bude chytat dobře i nadále,“ brzdil optimismus po pátém utkání Barry Trotz. Moc dobře věděl, že jeden slabší zápas neznamená, že Fleury najednou začne pouštět gól za gólem.
„Celou sérii se staví na hlavu. V každém zápase jsme je přestříleli, měli jsme více šancí, ale on je zachránil. Přece to ale nemůže vydržet celou sérii. Když jej zasypeme střelami, snad se unaví,“ doufal útočník Andre Burakovsky.
Přestože Fleury inkasoval v duelech číslo pět a šest dohromady devětkrát, kouč se ho zastává. „Myslím, že chytal dobře. Svými zákroky nás držel v zápase. Za góly, které jsme dostali, nemohl. Myslím, že před ním můžeme hrát o poznání lépe,“ řekl Mike Sullivan. „Byl to můj nejhorší zápas v play-off. Chci na něj rychle zapomenout a jít dál,“ sypal si Marc-André Fleury po pátém zápase popel na hlavu. „Nechali jsme ho v tom,“ nesouhlasil Nick Bonino.
Ještě větší zklamání přišlo v následujícím, šestém utkání. Pens měli možnost na domácím ledě sérii ukončit, místo toho ale prohrávali ve třetí třetině už 0:5. Nakonec dvěma góly odvrátili debakl, přesto musí zabrat, pokud chtějí ve Washingtonu uspět. S vidinou postupu nadosah budou Capitals nesmírně hladoví a po posledních výhrách i velmi sebevědomí.
„Tohle nebyl náš nejlepší zápas. Jsme velmi zklamaní, že jsme to doma neuzavřeli,“ smutnil dvaatřicetiletý gólman po utkání číslo šest. Další (a poslední) příležitost bude mít se svými spoluhráči dnes večer. A dá se očekávat, že bude opět v jednom ohni. Způsobí Washingtonu další bolehlav, nebo v nejdůležitější chvíli vyhoří, jak ostatně mnozí očekávali?
Fleuryho rozcvička – přemety v plné výstroji


Jeden z Fleuryho nejlepších zákroků v letošním play-off


Fleury děkuje svým tyčkám za pomoc


Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -