- Reklama -

Flyers na Roda Brind‘Amoura nezapomněli

- Reklama -

Téměř šestnáct let musel Rod Brind‘Amour počkat na příležitost, aby mohl poděkovat za podporu fanouškům Letců z Philadelphie, v jejichž dresu strávil devět sezón a dodnes patří mezi desítku nejproduktivnějších borců klubové historie.
Své pocity vyjádřil symbolicky před pondělním zápasem National Hockey League mezi Flyers a Carolinou Hurricanes, tedy týmu, ve kterém svou hráčskou kariéru v roce 2010 ukončil. Při příležitosti svého uvedení do klubové Síně slávy.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Když jsem opouštěl Philadelphii, bylo to tehdy trochu divné. Jeden den jsem tam byl a druhý jsem musel najednou pryč. A nikdy jsem neměl šanci poděkovat lidem, kteří pro mne zde tolik znamenali. A je skvělé, že to mohu udělat teď,“ vyznal se Brind’Amour, kterého Flyers na konci ledna 2000 poslali do Caroliny výměnou za Keitha Primeaua.
Brind‘Amour patřil v 90. letech společně s Lindrosem, Leclairem, Renbergem, nebo Desjardinsem k největším hvězdám Flyers. V roce 1992 dokonce klub reprezentoval při Utkání hvězd a jeho 484 zápasů odehraných v řadě je klubový rekord. Jako centr druhého útoku výrazně pomohl Philadelphii do finále Východní konference 1995 a o dva roky i do finále Stanley Cupu. Oceňovaný byl především za svou pracovitost na ledě i mimo něj.

„Rod byl pravděpodobně nejpracovitější sportovec, kterého jsem kdy poznal,“ prohlásil generální manažer Flyers Ron Hextall, který s ním strávil šest sezón jako spoluhráč v jedné šatně. „Na ledě, mimo led, v sezóně i mimo ni… Neustále na sobě makal. I po trénincích a před tréninky, byl jako stroj. Bylo fenomenální pozorovat chlapíka, který byl pro každého vzorem. Každý den, on snad nikdy neměl den volna.“
Brind’Amour byl vzorem i pro někdejšího útočníka Keitha Jonese, který dnes pracuje jako analytik pro televizi NBC.
„Byl to takový tichý lídr, který dokázal strhnout svým přístupem. Pokud měl co říct, tak se nestyděl vystoupit, ale nebylo to příliš často. Rod se především soustředil sám na sebe. A to, jak na sobě dřel, bylo příkladem pro mladší hráče, kteří jej napodobovali. On nebyl tím hráčem, který by se narodil se skvělými schopnostmi, všechno si doslova odmakal,“ řekl Jones.

Když musel z Philadelphie odejít, nesl to Brind’Amour jako velkou křivdu. Ale vzchopil se a v Carolině zažil nejlepší momenty kariéry. V roce 2006 klub dovedl jako kapitán ke Stanley Cupu a dvakrát vyhrál Selke Trophy (2006 a 2007).
Po konci kariéry začal pro Hurricanes pracovat a dnes působí jako jeden z asistentů kouče. „Z odchodu z Philadelphie jsem byl opravdu hodně rozčarovaný. Chvíli mi trvalo, než jsem se přes to přenesl, ale to je prostě hokej… V současnosti se soustředím na Hurricanes a za ocenění jsem moc rád,“ řekl Brind‘Amour.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -