- Reklama -

Francouz vychytal nulu, Colorado je dvě výhry od finále

- Reklama -

Tohle byl jeho večer. Den před svými dvaatřicátými narozeninami si Pavel Francouz nadělil ten nejlepší dárek. Pochytal všech 24 střel Edmontonu a jeho tým tak po výhře 4:0 drží vedení 2:0 na zápasy. Už jen dvě výhry dělí Avalanche od postupu do finále, šest krůčků schází k vytouženému Stanley Cupu. Série se teď ale přesouvá do Edmontonu a Oilers udělají vše pro to, aby stav srovnali.

Na Francouze si včera nepřišli ani Connor McDavid, ani Leon Draisaitl ani nikdo z jejich spoluhráčů. V poslední minutě spustilo publikum v Ball Areně hromové skandování „Frankie! Frankie!“ a český gólman nadšeným divákům na oplátku zamával a zatleskal.

- Reklama -

Před zápasem se objevovaly hlasy, že proti Francouzovi to budou mít Oilers snazší, protože prakticky po celou kariéru v NHL dělá dvojku nebo se o brankoviště rovnoměrně dělí, nikdy nebyl delší dobu jasnou jedničkou. Jak se ukázalo, tyto naděje edmontonských fanoušků vzaly rychle za své. To hráči Avalanche moc dobře věděli, jak kvalitního gólmana v klidném Čechovi mají.

Čísla hovoří jasně. V ročníku 2018-19, kdy v NHL debutoval, nastoupil Francouz jen do dvou utkání, ale hned zazářil (úspěšnost 94,3 % a průměr 1,97 branek na zápas). To byl pochopitelně příliš malý vzorek zápasů na nějaké závěry o kvalitě českého reprezentanta. V následující sezóně ale výkonnost potvrdil – ve 34 utkáních měl úspěšnost zásahů 92,3 % a průměrně inkasoval 2,41 branky.

Potom ale musel kvůli zdravotním problémům vynechat celý ročník 2020-21. Letos se vrátil zdravý a chytal stejně dobře jako dřív (21 utkání, úspěšnost 91,6 % a průměr 2,55). To jsou pořád velmi solidní čísla. A hodně podobné statistiky má po včerejšku i v letošním play-off, kde zatím nastoupil čtyřikrát.

„Je to opravdu zvláštní pocit. Těžko se to popisuje. Tohle se nestává každý den. Byla to naprosto výjimečná noc,“ svěřil se šťastný hrdina večera. „Pod tou nulou je podepsán celý tým, byla to zásluha všech kluků. Víc se mi líbilo, když diváci skandovali Go, Avs, Go,“ komentoval „Francík“ okamžik, kdy fanoušci vyvolávali jeho jméno.

„Věděl jsem, že je to důležitý zápas. Byl jsem trochu nervózní, ale tým mi pomohl, hlavně v prvních vteřinách zápasu. Uklidnilo mě to a mohl jsem se tak soustředit na svou hru,“ prohlásil. V play-off se pochopitelně počítají hlavně výhry a Francouz dokázal vyhrát všechny čtyři zápasy, do nichž ve vyřazovací části letos nastoupil.

Rodák z Plzně je prvním českým brankářem od Dominika Haška, který vychytal čisté konto v takto pokročilé fázi play-off. V historii organizace Quebec Nordiques/Colorado Avalanche si nulu ve finále konference dosud připsal pouze legendární Patrick Roy.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -