- Reklama -

Gretzky nemá o McDavida strach. Přechod do NHL prý zvládne

- Reklama -

Podle Waynea Gretzkyho ustojí Connor McDavid obrovský tlak a očekávání a zvládne přechod do National Hockey League. Osmnáctiletý supertalent má za sebou tři sezóny v juniorské soutěži Ontario Hockey League a jak se předpokládá, na podzim skočí do nejslavnější soutěže v dresu Edmontonu.
„Jít z juniorů rovnou do NHL? To bude pro Connora velký krok,“ předpovídá Gretzky. „Ale on je jedním z hráčů, který to může zvládnout. Bude v pohodě. S jeho rychlostí, střelou, tvořivostí a jeho hokejovými znalostmi se vyrovná komukoli.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


McDavid nasbíral ve 47 zápasech základní části OHL 120 bodů (44+76), v play off mu stačilo na 49 bodů (21+28) odehrát jen 20 utkání. Na červnovém draftu 2015 byl podle očekávání tažen jako jednička.
Wayne Gretzky byl při svém vstupu do NHL v jiné situaci. Měl za sebou rok mezi dospělými, který strávil v konkurenční World Hockey Association. Když v roce 1979 skončila, přešel Edmonton i s osmnáctiletým Gretzkym pod křídla NHL.
„WHA byla lepší než juniorský hokej, ale nebyla tak dobrá jako NHL,“ uvědomuje si zpětně hráč s číslem 99. „Měl jsem rok, abych dospěl. Hrál jsem proti mužům, i když to nebyli nejlepší muži světa.“
V osmdesátých letech vyhrál spolu s ostatními Olejáři čtyřikrát Stanley Cup. V roce 1990 vyhráli Oilers už bez něho další titul. Od té doby byli jen jednou ve finále. V roce 2006 podlehli Carolině.

„Pokud jde o McDavida, je nesobecký, vždycky myslí na tým,“ poukazuje Gretzky. „To je u osmnáctiletého kluka, který je tolik v záři reflektorů, hodně důležité.“
Jako desetinásobný vítěz ligové produktivity Gretzky ví, co McDavida čeká.
„Jestli bude taky vyhrávat střelecké tituly? To se mě asi ptáte trochu moc, nicméně schopnosti o ně bojovat má. Upřímně nevím, co očekávat. Hra je teď mnohem defenzivnější, k vítězství stačí pořád méně bodů,“ připomíná muž, jenž jako jediný v historii ligy překonal dvěstěbodovou hranici.
Foto: Kris Krüg

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -