- Reklama -

Gretzkyho sbohem. Před 17 lety opustil jeviště NHL "The Great One"

- Reklama -

Dnes uplynulo 17 let od chvíle, kdy Wayne Gretzky odehrál svůj poslední, 1487. zápas základní části NHL. Jeho New York Rangers se v Madison Square Garden střetli s pittsburghskými Tučňáky, které z pozice kapitána vedl 27letý Jaromír Jágr.
Před začátkem zápasu se s Gretzkym prostřednictvím nahrané zprávy rozloučili jiní velikáni Michael Jordan a Gordie Howe. Samotné utkání rozhodl gólem v prodloužení Jaromír Jágr (Penguins vyhráli 2:1), čímž osmašedesátka zakončila sezonu se 127 body a vysloužila si nejen třetí Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče, ale i Hart Memorial Trophy a Lester B. Pearson Award (dnes jako Ted Lindsay Award). S odstupem času se zdá, že rozhodující branku nemohl vstřelit nikdo jiný. Z trůnu odešel král, který však našel více než zdatného nástupce, což dokazuje dodnes.
Gretzkyho loučení:

Gretzkymu po zápase aplaudovala celá MSG ve stoje; hráči Pittsburghu se s ním rozloučili a se spoluhráči si udělal vzpomínkovou fotografii. Jeho manželka Janet byla jen jednou z mnoha, která v hledišti nedokázala udržet slzy. Kanadský hokejista se na setkání s novináři dostavil v dresu. „Pravděpodobně, podvědomě, se mi ten dres nechce sundat,“ odpověděl na otázku, proč se nepřevlékl. „Už si ho nikdy nenavléknu. Je těžké si ho sundat. Budu k vám upřímný, nechci si ho sundat. Byl jsem kluk, který se zamiloval do hokeje, měl štěstí, a kterému dal pánbůh vášeň pro hru.“
„The Great One“ ukončil kariéru v 38 letech. Za 20 sezon si připsal 2857 bodů za 894 branek a 1963 asistencí. V play-off přidal dalších 382 bodů (122+260). Čtyřikrát v kariéře překročil hranici dvou set bodů v jedné sezoně. Ve všech případech se jedná o rekordy, které se dají překonat pouze při hraní NHL na Xboxu.
Jágrův rozhodující gól:

Obrat Toronta…
Nejen Wayne Gretzky zanechal na dnešním datu nesmazatelnou stopu. Před 74 lety Toronto Maple Leafs dokonalo nejpamátnější obrat v dějinách play-off National Hockey League. Byla to poslední sezona před definitivním ustanovením Original Six. Detroit Red Wings se ve finálové sérii ujali vedení 3:0 na zápasy. O novém držiteli Stanley Cupu nebylo pochyb. Nikdo totiž do té doby nedokázal otočit takto nepříznivý stav série.
Javorové listy se ale nevzdaly a třemi výhrami v řadě se vrátily zpátky do hry. Například v pátém zápase smetly Rudá křídla 9:3. Obrat hráči Toronta dokončili v domovské hale Maple Leaf Gardens 18. dubna, kde se poprvé v Kanadě na hokejové klání sešlo přes 16 tisíc fanoušků. Tým pod vedením kapitána Syla Appse zvítězil v rozhodujícím mači 3:1 a radoval se ze zisku čtvrtého Stanley Cupu v klubových dějinách.
„Pořád se ohlížím zpátky a myslím na to, jak jsme zvítězili čtyřikrát v řade po prvních třech porážkách,“ prohlásil Gaye Stewart, tehdejší nováček v sestavě Toronta. „Napadá mě jen jedno slovo – ohromné.“
Toronto je dodnes jediným mužstvem, které převedlo takový zvrat ve finále Stanley Cupu. Pouze tři další týmy dokázaly (v jiné části) play-off to, co Maple Leafs – New York Islanders v roce 1975 proti Pittsburghu, Philadelphia Flyers proti Bostonu v roce 2010 a naposledy před dvěma lety Králové z LA, kteří otupili čelisti San Jose Sharks.
a dominance Montrealu
Na den přesně před 57 lety se Montreal Canadiens stali prvním týmem, který získal trofej Lorda Stanleyho počtvrté za sebou, když ve finále zdolali Toronto 4:1 na zápasy. Vlastní milník vylepšili o dvanáct měsíců později pátým triumfem. Žádné jiné dynastii se nepovedlo takový výkon zopakovat. Čtyřikrát po sobě zvítězili pouze Montreal (1976–79) a New York Islanders (1980–83).
Titulní foto: J. Pellgen
 

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -