- Reklama -

Grubauer při premiéře v play off NHL obstál, i díky jeho výkonu vyrovnali Caps sérii s Islanders

- Reklama -

Německý brankář Philipp Grubauer při svém premiérovém startu v play off National Hockey League předvedl kvalitní výkon a v druhém utkání série proti New Yorku Islanders dovedl Washington k těsné výhře 4:3.
Grubauer si připsal 18 zákroků, vyzrát na něj dokázali Cal Clutterbuck, Ryan Strome a Kyle Okposo, kteří zajistili Ostrovanům vedení 3:1. Potom už ale rodák z Rosenheimu stáhl ve své bráně roletu a dal spoluhráčům šanci otočit skóre. Capitals tak poprvé od roku 2008 vyhráli zápas play off v základní hrací době, když prohrávali o dvě branky.
„Bylo to úžasné,“ rozplýval se Grubauer a nezapomněl pochválit spoluhráče. „Jediné co mohu říct je, že to bylo skvělé utkání. Předvedli jsme famózní návrat do zápasu. Kluci dnes odvedli výbornou práci při čištění prostoru před mým brankovištěm.“
Grubauer má za sebou dva hodně hektické dny. Ve čtvrtek ještě trénoval se záložním celkem Hershey Bears (AHL), druhý den ráno se dozvěděl, že byl povolán do prvního týmu, aby v sestavě Capitals nahradil nemocného Bradena Holtbyho.
O pár hodin později vyjel na led Verizon Center a nakonec se stal jedním z hrdinů utkání a teprve třetím gólmanem v historii klubu, který při svém debutu v nadstavbové části NHL dovedl Capitals k vítězství. Před ním se to povedlo jen Bobu Masonovi a Olafu Kölzigovi.
Start Grubauera byl až do poslední chvíle nejistý. Vedení Washingtonu o něm rozhodlo těsně před duelem. „Vůbec jsem nevěděl, jestli nastoupím nebo ne. Ale připravoval jsem se od začátku tak, jako bych měl hrát,“ popsal Grubauer svou nejistou situaci.
„Pokud vám pět minut před začátkem řeknou, že nastoupíte, musíte si na sebe obléci výstroj a jednoduše přijmout, že do začátku utkání zbývá jen oněch pět minut. Takže jsem se připravil a ujistil, že můžu jít,“ objasnil svůj přístup.

Washington draftoval Grubauera před pěti lety ve čtvrtém kole ze 112. pozice. V základní části soutěže oblékl dres Caps ve 20 utkáních, ve kterých zaznamenal sedm výher, průměr 2,44 gólu na zápas a procentuální úspěšnost 92,41. Nějaké zkušenosti se slavnou ligou už tedy měl, ovšem moc dobře si uvědomoval, že play off je úplně jiná soutěž s úplně jinými zápasy.
„Myslím, že jsem byl pod velkým tlakem. Chtěli jsme dnes vyhrát a tým to potřeboval. Pokud bychom neuspěli, odjížděli bychom do New Yorku za stavu 0:2 na zápasy a bylo by hodně těžké se vrátit zpět do série. Odehráli jsme skvělý zápas,“ liboval si třiadvacetiletý mladík.
O tom, kdo se zhostí brankářské role v příštím utkání, které se uskuteční v neděli na ledě Nassau Coliseum, není zatím rozhodnuto. Podle kouče Barryho Trotze bude záležet na aktuálním zdravotním stavu týmové jedničky. „Nevím, jestli Braden (Holtby) nastoupí ve třetím utkání, ale jsem teď v tomto ohledu mnohem optimističtější, než jsem byl v pátek ráno,“ sdělil Trotz.
Foto: Icon Sports

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -