- Reklama -

Hladový Vlk pod smlouvou. Calgary se dohodlo s talentovaným gólmanem

- Reklama -

Velmi zajímavý podpis smlouvy hlásí Calgary. Flames se včera dohodli na tříletém nováčkovském kontraktu s brankářem Dustinem Wolfem. Rodáka z kalifornského Tustinu si klub vybral v sedmém kole draftu v roce 2019 z celkové 214. pozice.
Na draftu se na Wolfa, kterému se pro jeho odhodlání a soutěživost přezdívá „Hungry Wolf“, tedy hladový vlk, nebo také „Big Bad Wolf“, dostalo až v samotném závěru. Nenechte se ale zmást, jedná se o mimořádně talentovaného gólmana, který má za sebou vynikající juniorskou kariéru.
Fanda NHL
V sezóně 2017-18 dělal v celku Everett Silvertips (WHL) dvojku Carteru Hartovi a hodně se od svého kolegy učil. Současná opora Flyers tehdy zářila, Hart měl opravdu parádní statistiky (úspěšnost 94,7 %, průměr 1,60 branek na zápas).
Po jeho odchodu převzal roli jedničky Wolf a na svého předchůdce navázal. V ročníku 2018-19 se mohl pochlubit úspěšností 93,6 % a průměrně inkasoval jen 1,69 branky na zápas. A letos ve skvělých výkonech pokračoval.
Devětkrát vychytal nulu, měl nejnižší průměr obdržených branek (1,88) a nejvyšší úspěšnost zásahů (93,5 %). Ve všech těchto statistikách neměl ve WHL konkurenci. Dělil se také o prvenství v počtu výher (34).
Za své výkony obdržel cenu pro nejlepšího gólmana své konference a je nominován také na trofej pro nejlepšího brankáře celé Western Hockey League. A kdo ví, zda nebude vyhlášen brankářem roku i za celou CHL (WHL, OHL, QMJHL). Ve všech kanadských juniorkách totiž nenajdete gólmana, který by se letos jeho číslům byť jen přiblížil.


Proč šel tedy na draftu až mezi posledními? Hlavním důvodem byl jeho nevysoký vzrůst. Wolf sice nepatří mezi vyložené „prcky“, ale dnešní trend je zjevný – na rozdíl od hráčů v poli, kde se stále častěji prosazují menší hráči, dávají kluby NHL mezi tyčemi přednost vysokým „věžím“ typu Pekka Rinne nebo Ben Bishop.
„Je to pro mne a mou rodinu velmi vzrušující den, ale tohle je jen začátek. Opravdová práce teprve začíná,“ komentoval podpis smlouvy americký juniorský reprezentant, kterého jsme mohli vidět na letošním juniorském šampionátu v Ostravě a Třinci. A aby svá slova potvrdil, zveřejnil o pár hodin později na sociálních sítích video, jak doma trénuje.


Podceňovali ho celý život, kvůli svému vzrůstu to nikdy neměl jednoduché. Jedná se ale o mimořádně odhodlaného a pracovitého brankáře, který se okamžitě zařadil mezi nejcennější prospekty, které dnes v organizaci Flames najdete.
A klub z provincie Alberta si od něj hodně slibuje. Od dob finského mága Miikky Kiprusoffa neměly Plameny mezi tyčemi opravdovou hvězdu. V minulosti si na draftu několikrát vybraly zajímavé jméno, ale nakonec to nedopadlo, jindy zase sáhly úplně vedle.
V roce 2014 si Flames mohli ve druhém kole vybrat Thatchera Demka, místo něj ale sáhli po Masonu MacDonaldovi. Dnes čtyřiadvacetiletý brankář za ně ale v NHL nikdy nenastoupil a v současnosti působí v ECHL.
V roce 2006 ulovili dokonce v prvním kole Lelanda Irvinga, tehdy velkou brankářskou naději. Irvingova kariéra v NHL se ale omezila na pouhých 13 utkání během dvou sezón. Poté skončil v nižších soutěžích, než zmizel v Evropě. Dnes působí v EBEL lize.
Před čtyřmi lety sáhlo Calgary ve druhém kole po Tyleru Parsonsovi, který na následujícím juniorském šampionátu vychytal Američanům zlato ve finálovém rozstřelu proti Kanadě. Dnes, čtyři roky po draftu, působí na druhé farmě Flames v Kansas City (ECHL), protože během dvou sezón v AHL absolutně nepřesvědčil.
Ještě před Parsonsem, v roce 2012, sáhli Flames ve třetím kole po Jonu Gilliesovi. Dnes je mu šestadvacet a v NHL má odchytáno všehovšudy 12 zápasů. Něco je zkrátka v organizaci Plamenů špatně, pokud jde o rozvoj a výchovu mladých gólmanů. Teď se všichni upínají k Wolfovi.
Bude nejnovější člen klubu jen dalším vyhořelým talentem v řadě, nebo v něm konečně našlo Calgary skvělého brankáře pro budoucnost? To ukáže až čas. Jisté ale je, že tohohle kluka se vyplatí sledovat.
Lidé, kteří s ním v Everettu den co den pracují, na něj pějí chválu ze všech stran. V pracovitosti, soutěživosti, odhodlání, soustředění či psychické odolnosti je prý naprosto stejný jako jeho předchůdce Carter Hart.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -