- Reklama -

Hlasování o rozšíření není na pořadu dne

- Reklama -

Začátkem sezóny se zdálo, že hokejechtiví investoři v Las Vegas a Quebec City se o osudu svých nabídek dozvědí v řádu týdnů až měsíců, podle včerejšího vyjádření komisaře NHL Garyho Bettmana se ale jejich čekání protáhne zřejmě až do léta. Rada guvernérů, která se sešla v Nashvillu během All-Star Game, nemá k záležitosti dost podkladů a její další jednání je naplánováno až v době červnového udílení trofejí.
„Výkonný výbor, což je skupina majitelů pověřená studiemi procesu rozšíření, která má Radě guvernérů předložit doporučení, se sešel před dvěma týdny,“ připomíná Bettman zasedání užší skupiny vlastníků. „Proces výběru pokračuje a zatím nejsme připraveni dát jakékoliv doporučení. Mělo by k tomu dojít v průběhu několika příštích měsíců, a to doporučení může znít: žádná expanze, jeden klub nebo dva kluby. Proces pokračuje, ale přesný termín, kdy padne rozhodnutí, vám neřeknu.“
Ke schválení rozšíření je třeba souhlasu tříčtvrtinové většiny z 30členné skupiny tvořené majiteli současných klubů. Než dojde k závěrečným jednáním, je nutné vyřešit takové záležitosti jako rozšiřující draft, postavení nových týmů v pořadí tradičního draftu, přerozdělení konferencí (pokud bude přijat na východě ležící Quebec) a další. Pokud by výkonný výbor postupoval v přípravě rychleji, než se předpokládá, je Bettman ochotný svolat mimořádné zasedání Rady guvernérů.
„Stále říkám, že nejbližší termín rozšíření je sezóna 2017-18. Kluby potřebují na přípravu minimálně celý rok,“ nabízí dvě záchytná data šéf zámořské soutěže. „Možná stihneme expanzi už pro sezónu 2017-18. ale možná také ne.“
Bettmanův zástupce Bill Daly zdůrazní další důležitou skutečnost. Bylo by zbytečné a z podnikatelského hlediska riskantní usilovat o rozšíření, pokud by noví členové NHL nezvládli dosáhnout v relativně krátké době stejné sportovní úrovně jako většina jejich protivníků.
„Pokud budeme expandovat, chceme klub, který bude konkurenceschopný,“ říká rezolutně Daly.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -