- Reklama -

Hvězdami nabitá sestava aneb Haškova cesta za Stanley Cupem v roce 2002

- Reklama -

V rámci stého výročí nechala NHL rozhodnout fanoušky, které mužstvo považují za nejlepší v historii (viz ZDE a ZDE). Zlatou příčku obsadil výběr Edmontonu Oilers ze sezony 1984-1985 (viz ZDE). Desítku nejúspěšnějších uzavírají Detroitu Red Wings z ročníku 2001-2002, v jejichž čele stál brankář Dominik Hašek.
Při pohledu na tehdejší soupisku Rudých křídel se zdá nemyslitelné, že na jaře 2002 mohl nad hlavy pozvednout Stanley Cup někdo jiný než hráči Detroitu.
Posuďte sami. V obraně figurovali Nicklas Lidström a Chris Chelios, v útoku Steve Yzerman, Brendan Shanahan, Igor Larionov, Brett Hull, Luc Robitaille a Sergej Fjodorov. Lavičce šéfoval Scotty Bowman. Co jméno, to člen Síně slávy.
Michiganský celek se navíc mohl spolehnout na „Grind Line“ („Zdrcující řadu“) ve složení Kris Draper, Kirk Maltby a Darren McCarty. Defenzivně vypomáhal Jiří Fischer, bolestivé souboje před brankou podstupoval Tomas Holström. Nováčkovskou sezonu prožíval Pavel Dacjuk.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Od začátku jsme věděli, že kdybychom prohráli ve třetím prodloužení sedmého rozhodujícího utkání, šlo by o špatnou sezonu,“ popisuje Robitaille.
Detroit v roce 1997 ukončil dvaačtyřicetileté čekání na Svatý grál a o dvanáct měsíců později ho znovu obhájil. „Vzhůru do nekonečna a ještě dál,“ říkali si možná hráči Red Wings po vzoru Buzze Rakeťáka z Toy Story. Jenže v úspěších nešlo pokračovat do nekonečna.
Jaro 1999 – prohra ve druhém kole proti úhlavnímu nepříteli z Colorada. Rok 2000 – znovu stopka ve druhé sérii a opět proti Lavině. Duben 2001 – šok! Detroit padl hned v úvodu na úkor Králů z Los Angeles.
Tým kapitána Yzermana patřil v základní části k nejlepším, ale tři brzká vyřazení v play-off za sebou byla obrovským zklamáním. Léto 2001 znamenalo mohutné posilování. Roli gólmanské jedničky zaujal Hašek, jenž v dresu Buffala Sabres ne a ne dosáhnout na trofej lorda Stanleyho, po níž tolik bažil. Ofenzivu vyztužili Robitaille s Hullem. Cesta za stříbrným pohárem mohla začít.
„Každý od nás očekával Stanley Cup. Tak jednoduché to bylo,“ vzpomíná obránce Steve Duchesne.
https://youtu.be/fQWbWM4ma7s
Detroit válcoval jednoho protivníka za druhým, z prvních pětadvaceti zápasů jich dvacet vyhrál. Překonat „Dominátora“ bylo mnohem těžší než přeplavat kanál La Manche.
„Připomínal mi Patricka Roye nebo Kena Drydena. Dokázal zdeptat soupeře. Věděli, že vytáhne to nejlepší v momentech, kdy to situace vyžadovala. Angažováním Dominika jste do mužstva nepřivedli jen brankáře, ale zároveň nejužitečnějšího hráče. Pokud byste tehdy měli prstem ukázat na jednoho hokejistu, kterého byste chtěli do týmu, obdržel by hromadu hlasů,“ vyzdvihuje Haškův přínos pro Detroit Bowman.
V „Hockeytownu“ všechno dlouho vycházelo podle plánu. Yzerman a spol. si se značným předstihem zajistili Prezidentovu trofej pro nejlepší tým základní části. Red Wings si největší krizi v ročníku ale nenaplánovali na vhodnou dobu, jelikož přišla až v dubnu. Detroit nezvítězil ani v jednom ze závěrečných sedmi duelů regulérní části.
Trápení se zákonitě přeneslo do play-off. Vancouver v Joe Louis Arena ukořistil oba venkovní mače a Detroit se nebezpečně přiblížil k okraji útesu. V tu chvíli dokázal své vůdcovství Yzerman, který ke spoluhráčům promluvil za zavřenými dveřmi. Jeho slova dopadla na úrodnou půdu a Detroit nasadil obrátky a nedíval se nazpátky, podobně jako Rychlý Stripes.

Kosatky padly čtyřikrát v řadě a dalším vyzyvatelem byli St. Louis Blues. Ti se vzmohli pouze na jediný úspěch v sérii.
Největší bitvu svedla Rudá křídla ve finále Západní konference proti nenáviděnému Coloradu. Jednalo se o dechberoucí podívanou. Avalanche měli Detroit na háku, když se ujali vedení 3:2 na zápasy. V šestém souboji na ledě denverského celku zaúřadoval Hašek, jenž za svá záda nepustil ani jednu střelu a přispěl k triumfu 2:0. Kdo čekal v rozhodujícím klání nervydrásající podívanou, byl zklamán. Detroit rozdrtil Lavinu 7:0.
Ve finále stála poslední překážka – Popelka z Caroliny. Tým kapitána Rona Francise srdnatě bojoval, ale dokázal uspět jen v jediném zápase.
Detroit se po čtyřech letech vrátil na trůn a připsal si desátý Stanley Cup ve své historii. Vedle Haška a Fischera se z trofeje radoval i Jiří Šlégr, přestože v play-off zasáhl pouze do jediného utkání. Díky tomu se o tři roky později po výhře na mistrovství světa ve Vídni připojil do prestižního Triple Gold Clubu, do něhož náleží ti, kteří vyhráli Stanleyův pohár a vybojovali zlato na mistrovství světa a olympijských hrách.

- Reklama -

Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče nadstavbové části sezony připadla Lidstromövi.
Podle Yzermana Detroit triumfoval díky šířce kádru.
„Měli jsme vyvážený útok. To byl hlavní rozdíl v sérii proti Coloradu a Carolině. Přestože jsme Hurikány porazili v pěti zápasech, šlo o vyrovnané mače. Dokázali jsme vytěžit produktivitu ze všech čtyř lajn,“ prohlásil Yzerman v roce 2009 při uvádění do Síně slávy, kam se dostal spolu s Robitaillem a Hullem.
Posledně jmenovaný vyzdvihl přínos dlouholetého lídra Detroitu.
„Všechno začíná a končí Stevem. Takové lidi jako on moc často nepotkáte. To, jak se chová, vás donutí k tomu, abyste byli jako on,“ říká s respektem na Yzermanovu adresu Hull.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -