- Reklama -

Ikona Sabres slaví sedmdesátku

- Reklama -

Narodil se přesně před sedmdesáti lety, 13. listopadu 1950, ve Victoriaville v provincii Quebec. Elegantní bruslař byl jedním z nejlepších centrů své doby. V Buffalu strávil celkem sedmnáct let, za žádný jiný klub v NHL nehrál. Dodnes drží u Sabres hromadu klubových rekordů. Gilbert Perreault, který se dnes dožívá významného životního jubilea, je bezesporu jedním z nejlepších hokejistů, kteří nikdy nevyhráli Stanley Cup.

„Byl taky jedním z nejzábavnějších hráčů, jaké jsem kdy potkal,“ prozradil Rick Jeanneret, dlouholetý komentátor zápasů Sabres. Stejně jako slavný útočník je i on členem Hockey Hall of Fame.

Buffalo si Perreaulta vybralo jako celkovou jedničku draftu před padesáti lety. „Měl jsem štěstí, že se tehdy liga rozrostla o dva týmy. Pokud by se tak nestalo, pravděpodobně by nejlepší talenty z Quebeku zase získal Montreal, a tam bych určitě vysedával na lavičce. V Buffalu se mi otevřela příležitost. Jsem moc rád, jak to nakonec dopadlo. Prožil jsem tam skvělou kariéru,“ vzpomíná Perreault v publikaci „For the Love of Hockey“.

Ještě před tím, v letech 1969 a 1970, stihl dvakrát za sebou vyhrát prestižní juniorský Memorial Cup. Vstup do slavné ligy se mu povedl na jedničku – při premiéře Sabres v NHL na ledě Pittsburghu byl autorem vítězné trefy (10. října 1970). Ještě v téže sezóně, konkrétně v lednu, jej pak neminula pozvánka na Utkání hvězd.

- Reklama -

Byl autorem prvního hattricku v historii klubu, jako první hráč Buffala také nasázel za sezónu třicet branek. V roce 1971 si odnesl Calder Trophy pro nejlepšího nováčka. Následující podzim, ve své druhé sezóně, dokázal bodovat v osmnácti duelech v řadě. Z individuálních ocenění získal kromě Calder Trophy také Lady Byng Trophy pro ligového gentlemana (1973). V letech 1976 a 1977 byl zvolen do druhého All-Star týmu NHL.

S Rickem Martinem a Rene Robertem vytvořil v sedmdesátých letech lajnu, které se kvůli frankofonnímu původu celého tria přezdívalo French Connection.

Na mezinárodní scéně reprezentoval zemi javorového listu. Byl členem vítězného kanadského týmu v Sérii století proti Sovětskému svazu (1972). K triumfu Kanady na Kanadském poháru 1976 pomohl v sedmi zápasech čtyřmi góly a čtyřmi asistencemi. V roce 1979 byl ve výběru NHL, který se postavil Sovětům v souboji o Challenge Cup. Na Canada Cupu v roce 1981 s ním v útoku nastupovali Wayne Gretzky a Guy Lafleur. Před zraněním kotníku tehdy stihl ve čtyřech zápasech devět bodů.

Žádný jiný hráč Buffala nedokázal v padesátileté historii klubu nasbírat v jednom utkání sedm bodů (2+5 proti California Golden Seals v roce 1976). Pět asistencí v zápase je taktéž klubovým maximem, o které se dělí s Patem LaFontainem a Jackem Eichelem.

V roce 1980 byl nejproduktivnějším hráčem play-off, ačkoli jeho Sabres vypadli v semifinále a ani nehráli v závěrečné sérii o Stanley Cup (21 bodů ve 14 utkáních). Od stejného roku dělal v Buffalu kapitána (1980-86). Patří mezi vyvolené borce, kteří dokázali v NHL překonat metu 1 000 bodů i 500 gólů.

V jedenácti ze svých sedmnácti sezón ovládl týmovou produktivitu. V základní části nasázel osmnáct hattricků. Patnáctkrát pokořil metu dvaceti branek v sezóně, desetkrát se dostal na třicítku. Dvakrát v kariéře pokořil stobodovou hranici, v ročníku 1975-76 se zastavil na 113 bodech. Čtyřikrát skončil v elitní desítce hlasování o Hart Trophy.

Kariéru zabalil v listopadu 1986. V Buffalu je rekordmanem v počtu odehraných zápasů (1 191), utkání play-off (90), bodů (1 326), gólů (512), asistencí (814), vítězných branek (81), branek v play-off (33), asistencí v play-off (70), bodů v play-off (103) nebo branek v jednom play-off (10).

Jeho bodový průměr na zápas v play-off (1,14) je desátý nejlepší v historii NHL mezi hráči, kteří odehráli ve vyřazovací části minimálně 30 utkání. Když v roce 1986 končil, byl v historickém bodování NHL sedmý za šesticí Gordie Howe, Marcel Dionne, Phil Esposito, Stan Mikita, Wayne Gretzky a Johnny Bucyk. Dnes mu patří 33. příčka.

V roce 1990 byl uveden do Hokejové síně slávy, ve stejném roce byla jeho jedenáctka v Buffalu vyřazena z užívání a slavnostně vyvěšena pod strop. V roce 2017, u příležitosti 100. výročí vzniku NHL, byl zařazen mezi sto nejlepších hráčů všech dob.

„Jsem hrdý na to, že jsem dal v NHL 500 gólů, že jsem hrál sedmnáct let za stejný klub a byl uveden do HHOF. Litovat mohu pouze toho, že jsem nevyhrál Stanley Cup. Ale co s tím můžu dělat? Snažím se brát to pozitivně. Měl jsem dobrou kariéru a nikdy jsem neměl vážné zranění. Hokej jsem miloval,“ vyznal se, když mu bylo padesát let. Dnes slaví tenhle nejslavnější ze Sabres sedmdesátku.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -