- Reklama -

Islanders budou muset vyřešit spoustu otazníků

- Reklama -

Fanshop týmuBez Tavarese budou jako namydlení. Fackovací panáci. Budou rádi, když nebudou za ostudu. I takové příkré soudy o sobě mohli hráči Islanders před sezonou číst. Klub, který loni angažoval na lavičku Barryho Trotze se ale vzepřel všem předpokladům a došel až do druhého kola play-off.
Letní přestávka bude u Islanders ve znamení vyjednávání s několika klíčovými hráči, kteří se svými výkony výrazně podepsali pod letošní úspěch. Tým z Long Islandu vyprovodil Pittsburgh v nejkratším možném čase ve čtyřech utkáních. Ve druhém kole ale narazili na podobně překvapivé vítěze prvního kola play-off – Carolinu. A ta s nimi udělala rychlý proces – Ostrované si balili na dovolenou po čtyřech zápasech.
Jak dál s brankáři?
Trotz, jenž v loňské sezoně dovedl Capitals k jejich premiérovému Stanley Cupu, převzal před sezonou rozhárané mužstvo. Dokázal je však naučit svému systému a odměnou mu bylo, že se Islanders poprvé od roku 1993 podívali do druhého kola vyřazovacích bojů.
Nejpalčivější otázkou je osud Robina Lehnera. Švédský maskovaný muž, který společně s Thomasem Greissem získal v základní části William M. Jennings Trophy, před ročníkem podepsal roční kontrakt na 1,5 milionu dolarů. Se svojí diagnózou schizofrenie a někdější závislostí na alkoholu a prášcích byl pro mnoho týmů příliš velkým rizikem.
Sedmadvacetiletý rodák z Göteborgu vyšponoval svoji úspěšnost na 93 %, průměr branek měl 2,13. Vysloužil si za to nominaci na Vezina Trohpy pro nejlepšího brankáře ročníku a byl esenciální součástí mužstva při vyřazení Penguins. Podle Jareda Clintona z The Hockey News může po životní sezoně Lehner chtít minimálně čtyři miliony dolarů. Je otázkou, zda se rozhodne stejně jako loni, tentokrát ale s výrazně lepší pověstí, vyzkoušet volný trh.
Greiss měl letos podobná čísla jako Lehner, navíc v systému mají Ostrované nadějného Rusa Ilju Sorokina, který je o čtyři roky mladší než jeho švédský souputník. Tyto důvody mohou podle Clintona odradit Islanders od nabídky dlouhodobého kontraktu Lehnerovi. Je navíc velmi ošemetné rozhodovat se na základě jedné sezony.

Další volní agenti
Nejen Lehner však může zmizet bez náhrady. Kontrakty skončí také kapitánovi Andersi Leeovi a Jordanu Eberlemu. Leemu to sice letos střílelo méně než loni – pohoršil si ze 40 gólů na 28, tvořil ale důležitou páteř týmu. Vedení Islanders také nevyjde tak draho, Clinton spekuluje o částce okolo sedmi milionů dolarů.
Eberle, který je stejně starý jako Lee, v základní části neměl zrovna oslnivá čísla. V 78 utkáních nasbíral 39 bodů, nejméně od ročníku 2012-2013. Svoji cenu ale ukázal v play-off, když v osmi zápasech pobral devět bodů. V jeho případě bude hodně záležet, kolik zbude Islanders místa pod platovým stropem. Prioritou určitě bude udržení Leeho a Lehnera. Na nový kontrakt bude čekat Brock Nelson (nyní 4,25 milionů dolarů za sezonu), prodloužit své angažmá by si mohl i Valtteri Filppula (2, 75 milionů), který se ukázal jako platný veterán.
Přijde střelec? 
Největší bolavou patou letošních Islanders bylo střílení gólů. Ostrované skončili až 22. v počtu nastřílených branek v celé NHL. GM Lou Lamoriello bude moci pracovat s velkým prostorem pod platovým stropem. Jeho cílem se tak může stát třeba Arťemij Panarin, který by podle některých zpráv rád vyzkoušel život v New Yorku. Dalšími uvažovanými přírůstky by mohli být Matt Duchene nebo Jeff Skinner.
Na volném trhu by také měli zacílit na kvalitního beka do prvních dvou obranných párů. Nejlépe na někoho zkušeného, kdo by pomohl řídit přesilovky od modré čáry.
Využije Lamoriello prostředky účelně a uvidíme Islanders ještě výše než letos?

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -