- Reklama -

Islanders vítězí! No a co?

- Reklama -

Fanshop týmuNew York Islanders loni dokázali šokujícím způsobem vyřadit v prvním kole play-off Pittsburgh Penguins ve čtyřech zápasech. A to i navzdory tomu, že před sezonou na volném trhu ztratili svého kapitána Johna Tavarese. Opřít se mohli především o kompaktní systém, který jim naordinoval kouč Barry Trotz, mimořádné výkony brankářů GreisseLehnerem a vyrovnanou soupisku. Kdekdo je považoval za zázrak jedné sezony. Začátkem tohoto ročníku to ale vypadá, že Ostrované tyto domněnky popřeli.
Trošku stranou zájmu se krčí jejich nevídaná vítězná série. Ostrované dokázali vyhrát 10 utkání v řadě, když šňůru přeťali o víkendu až hokejisté Penguins. V následujícím zápase proti Floridě se ale Newyorčané opět vrátili na vítěznou vlnu. Proč se o tomto mimořádném počinu zkraje ročníku skoro vůbec nemluví a nepíše?
Především – Islanders nejsou „sexy“. Na jejich kompaktně vyladěné soupisce nenaleznete žádnou vyloženou ofenzivní superhvězdu. Matthewu Barzalovi k tomuto označení ještě kousíček chybí. Každé ze jmen tahounů Isles je v širších hokejových kruzích známé, nenese však hvězdný punc. Islanders jsou prostě spolkem nadprůměrných, ale ne hvězdných hráčů.
Tým vyrostl díky práci Barryho Trotze, jenž u nich působí druhou sezonu. Předtím dlouhé roky koučoval Nashville Predators a poté dovedl ke Stanley Cupu Washington Capitals. Ihned byly výsledky jeho práce vidět – Trotz u svých mančaftů sází především na vybroušenou defenzivu, což je další důvod, proč série Islanders není tak „sexy“. S sebou do New Yorku si přivedl brankářského guru Mitche Korna, jenž v minulosti pomohl dovést k dokonalosti gólmanské styly Dominika Haška nebo Pekky Rinneho.
Právě v brankářském postu tkví jejich největší síla. Thomas Greiss je v současnosti nejlepším gólmanem v NHL co se týče úspěšnosti zákroků. Podařilo se mu ji vyšroubovat až na neuvěřitelných 94,2 %. Je to téměř o celé procento více než má druhý v pořadí – shodou okolností Greissův loňský parťák – Robin Lehner.
Nesmíme ale opomíjet Semjona Varlamova, jenž do rozjetého stroje naskočil od začátku letošního ročníku. Také on se může pochlubit skvělými čísly. Jeho průměr je 2,37 gólů na zápas a procento úspěšnosti 92,4 %. Opět je zde silně cítit Kornův podpis.
Další faktor, který vstupuje do hry je návštěvnost. Navzdory skvělým výsledkům byli loni Newyorčané nejméně navštěvovaným týmem NHL. Průměrně si do Nassau Colliseum nebo Barclays Center našlo cestu 12 442 diváků. Z hlediska zaplněnosti haly jsou na tom už hůře jenom v Carolině, na Floridě a Ottawě. V podcastu časopisu The Hockey News se diskutující novináři přikláněli taktéž k tomu, že je nešťastné, vzhledem k tradičnímu umístění klubu na Long Island, hrát některé domácí zápasy v Brooklynu v Barclays Center. Ta je od původního stánku Ostrovanů vzdálená více než 40 kilometrů. A takovou porci kilometrů už řada fanoušků nepodstoupí.
Podle renomovaného novináře The Hockey News Kena Campbella je právě tohle nomádství důvod, proč se o vítěznou sérii prakticky nikdo nezajímal. Konec výstavby projektu Belmont Park Areny, která má poskytnout zázemí klubu od roku 2021, je ale zatím v nedohlednu.
Jak to vidíte vy? Škodí zájmu o Islanders více nezáživný ale efektivní herní systém, nebo tato nejasná klubová identita?
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -