- Reklama -

Jágr s Jaškinem a Krejčím zařídili výhry, Neuvirth podržel Buffalo

- Reklama -

V jedenácti sobotních zápasech NHL se gólově prosadilo pět českých hokejistů, ve dvou případech se jednalo o vítězné branky. Jaromír Jágr rozhodl prodloužení mezi New Jersey a Ottawou, Dmitrij Jaškin se trefil hned při své letošní premiéře v lize. 29 zákroků Michala Neuvirtha přineslo českému gólmanovi titul první hvězdy utkání a Buffalu výhru 2:1 ze San Jose. Jakub Voráček z Philadelphie byl díky dvěma asistencím rovněž vyhlášen nejlepším hráčem zápasu s Detroitem a ve statistikách se posunul na šestou příčku.
Utkání v kanadské metropoli se stalo přehlídkou speciálních formací, při přesilovkách padly čtyři z pěti branek. U obou ottawských asistoval Milan Michálek, za Ďábly se trefil Marek Židlický. Na jeho gól ze závěru druhého dějství ale Senátoři v 54. minutě našli odpověď, takže se muselo prodlužovat.
Devils jistě doufali, že dál už zápas nedojde, se samostatnými nájezdy mají hodně špatné zkušenosti. Ideální příležitostí pro rozhodnutí se stalo MacArthurovo vyloučení. Jaromír Jágr dostal kotouč u modré čáry, popojel si a přes bránícího soupeře vystřelil.
Dmitrij Jaškin zjistil, že jeho trefa bude vítězná, až při závěrečné siréně. Bluesmani vedli po jeho dorážce ze 40. minuty 3:1, ale Chicagu pořád ještě zbývalo dost času na vyrovnání. Zkorigovat stav se Jestřábům povedlo po třech minutách třetího dějství, ale víc už nezvládli. Blackhawks kromě bodů přišli také o útočníka Daniela Carcilla, jenž odstoupil kvůli zranění kolena.
Snadnou cestu ke svému pátému gólu v sezóně měl montrealský Tomáš Plekanec. Hosté z New Yorku sehráli ve třinácté minutě přesilovku tak katastrofálně, že se český útočník dostal s kolegou Maxem Paciorettym do přečíslení dvou proti nikomu. Několikrát si před bezmocným Henrikem Lundqvistem vyměnili kotouč, zakončení zbylo na kladenského odchovance.
Rangers o pět minut později sice vyrovnali, ale v dalším průběhu je držel na uzdě bezchybný Carey Price. Čtyřiatřiceti zákroky umožnil trenéru Michelu Therrienovi oslavit jubilejní 600. zápas v NHL, s dárky v podobě gólů přispěchali ještě Lars Eller a Pacioretty.
Plekanec je nejlepším českým střelcem sezóny, titul nejproduktivnějšího krajánka momentálně drží Jakub Voráček. Ten v sobotu připravil dvě gólové šance pro spoluhráče z Philadelphie, čímž upravil svoji bilanci na devět bodů. V celoligových statistikách to stačí na pozici v elitní desítce. Zápas s Detroitem se rozhodoval v závěrečné třetině, na konečných 4:2 upravoval do prázdné klece Michael Raffl svým druhým gólem.
Red Wings čekají na vítězství z Philadelphie od roku 1997, kdy se jim zde podařilo vyhrát dva zápasy finále Stanley Cupu a také naposledy uspět v základní části sezóny. V dresu poražených poprvé v NHL bodoval Andrej Nestrašil díky asistenci u Sheahanovy branky.
Při zranění Zdena Cháry nechtěli Bruins navalit příliš velkou tíhu zodpovědnosti na ramena Dougieho Hamiltona, ale mladý zadák se jí chopil sám. A nejen při bránění. Devátý muž draftu 2011 se ve včerejším zápase s Torontem zasloužil o tři ze čtyř branek – jednu vstřelil a na dvě přihrál.
Tuukka Rask přišel o čisté konto až pět a půl minuty před sirénou, když ho po závaru před brankovištěm překonal Richard Pánik. Premiérová trefa slovenského útočníka v dresu Maple Leafs určila, že za vítězný zásah utkání bude označen gólový příspěvek Davida Krejčího v čase 35:58. Šternberský rodák se prodral po levém křídle a svým důrazem si po Bernierově zákroku řekl i o dorážku.
Už odpoledne se zasloužil o připomenutí pověsti české brankářské školy v Buffalu Michal Neuvirth. Dvojka Šavlí v náročném střetnutí v San Jose povolila domácím borcům skórovat pouze jednou ze třiceti střel, ve 47. minutě ji nahozením zpoza shluku stínících hráčů překonal Brent Burns. Hosté byli zřejmě ještě v myšlenkách u povedeného vstupu do závěrečné třetiny, gól padl krátce po vhazování ve středním pásmu.
Jeho důvodem byla branka Nicolase Deslaurierse, jež padla dvě minuty po gólu Codyho Hodgsona. Ze sáčku se střelným prachem tím bylo vybráno všechno. Sabres poprvé z posledních pěti startů skórovali více než jednou a v Kalifornii to na plný bodový zisk stačilo.
Někde potřebují oba týmy dohromady k dosažení tří branek celou vymezenou čas, jinde to zvládne jediný člověk za necelých jedenáct minut. Frans Nielsen takhle rozhodl o výsledku zápasu mezi NY Islanders a Dallasem. Začal v čase 49:39 a skončil v poslední desetině sekundy před sirénou, takže si ani nebyl jistý, zda může slavit hattrick. Málo bylo Hvězdám platné, že uhlídali kapitána Ostrovanů Johna Tavarese, v New Yorku prohráli 5:7. První body v novém ročníku si připsal slovenský obránce Lubomír Višňovský (1+1).
Možnosti navýšit svůj náskok na čele Centrální divize nevyužili hokejisté Nashvillu. Mužstvo, které zatím neprohrálo v základní hrací době, nenašlo před vlastními fanoušky recept na pittsburghského Marc-Andre Fleuryho. Gólman Tučňáků si kromě 29. shutoutu v kariéře (potřeboval k němu pětadvacet zákroků) připsal také asistenci u Malkinovy přesilovkové branky, kapitán Sidney Crosby byl u všech tří gólů (1+2).
Časté nářky trenérů na nevyužívání přesilovek v Minnesotě nedojdou slyšení, Divoši početní výhody ke skórování nepotřebují. Proti Tampě se to ukázalo v plné kráse. Šestkrát se Mike Yeo radoval z úspěchu svých svěřenců při vyrovnaném počtu mužů na ledě, jednou dokonce v oslabení.
Jevgenije Nabokova vyhnali Wild z klece už po sedmnácti minutách. Jason Zucker, který vliv poslední kapku do kalichu Rusovy hořkosti, později překonal i Bena Bishopa. Marco Scandella, jenž u toho v 54. minutě asistoval, tím završil „hattrick Gordieho Hoewa“.
Dát branku hned při prvním vystoupení v NHL, o tom sní každý. Justinu Hodgmanovi z Arizony se sen splnil v 50. minutě utkání s Floridou, když při přesilovce dorazil Korpikoskiho střelu. Za vyrovnaného stavu 1:1 se muselo přidávat a také v nastavení využili Kojoti přesilovku, takže dva body patří jim.
V nejpozději hraném utkání si Capitals doletěli pro výhru 3:1 do Calgary. Poděkování za ni patří zejména autorovi dvou branek Joelu Wardovi, svým dílem v podobě dvaceti zákroků přispěl i Braden Holtby. Toho překonal pouze Dennis Wideman, kterému při přesilovce rozehrál gólovou akci Jiří Hudler.

Příští zápas v TV: Winnipeg – Colorado, ne 26. října, 20:05, Nova Sport/Voyo. Kompletní program zde.

Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -