- Reklama -

Jágr versus Hašek aneb finále Stanley Cupu 1992

- Reklama -

První červnový den roku 1992 navázali hokejisté Pittsburghu na rok starý úspěch a podruhé v řadě vyhráli Stanleyův pohár. Cesta k němu vedla přes Washington, Rangers, Boston a Chicago.
Na jaře 1991 si Penguins ve finále poradili s Minnesota North Stars v šesti zápasech, přičemž v posledním utkání triumfovali na ledě soupeře nevídaným skóre 8:0. Přestože závěrečný souboj s Černými jestřáby o dvanáct měsíců později trval jen čtyři zápasy, byla to velmi vyrovnaná série. Chicago mrzelo především první utkání hrané v pittburghské Civic Areně, které se nakonec ukázalo jako zlomové. Hostě v  něm vedli 3:0 a 4:1, přesto prohráli. Vyrovnávací branku zařídil po dech beroucí akci dvacetiletý Jaromír Jágr. Rodák z Hnidous u Kladna obehrál téměř všechny hráče Chicaga a bekhendem překonal Eda Belfoura. Je to jeden z nejslavnějších a nejkrásnějších Jágrových gólů vůbec.
Jágrova legendární branka:

Po výsledcích 3:1 a 1:0 zbývalo Tučňákům udělat poslední krok k obhajobě. Čtvrtý zápas finálové série se jako první utkání v dějinách NHL hrál v červnu. Duel se změnil v divokou přestřelku, v níž Pittsburgh zvítězil 6:5. Legendární se stala hláška komentátora Mikea Langea, který okomentoval vítězství Penguis slovy: „Lorde Stanley, dones mi brandy.“
Mario Lemieux si v posledním mači připsal čtyři asistence a i díky tomu si podruhé v řadě odnesl Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů. Šestašedesátka tím vyrovnala výkon brankáře Bernieho Parenta, který pomohl Philadelphii Flyers ke dvěma Stanley Cupům v letech 1974 a 1975.
Pro české hokejové fanoušky má čtvrtý duel této série punc výjimečnosti. Proti sobě stanuli Dominik Hašek a Jaromír Jágr (dres Penguins oblékal i útočník Jiří Hrdina a za Blackhawks hrál bek František Kučera). Právě osmašedesátka otevřela skóre zápasu. Po laciné brance od Kevina Stevense trenér Mike Keenan ztratil s Belfourem trpělivost a do branky místo něj poslal Haška, tehdy nastupujícího s číslem 31. Ani on však nedokázal zabránit porážce, když pustil čtyři branky. Pro Dominátora to byl poslední zápas v dresu Blackhawks. V létě ho vedení Chicaga vyměnilo do Buffala, kde si v následujících sezonách vybudoval pozici jednoho z nejlepších brankářů NHL všech dob.
Sestřih 4. zápasu finálové série Stanley Cupu 1992:

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -