- Reklama -

Jágrova noční můra ukončila kariéru

- Reklama -

V 90. letech ho Jaromír Jágr označil za jednoho z nejtěžších protivníků. Obejít dvoumetrového a 110 kilogramů vážícího Hala Gilla nebyl snadný úkol ani pro věhlasného českého útočníka na vrcholu kariéry. O kvalitách amerického reprezentačního obránce věděli své i ti, kdo se ho snažili prostřelit.
„Gill je tak velký a silný, až se mi chce říct, že je to první chlap, kterého prostě nemůžu porazit. Ať udělám cokoliv, je silnější než já,“ pronesl Jágr někdy během ročníku 1998-99.
Pro Gilla to byla teprve druhá sezóna v NHL, přestože byl Bostonem draftován už o pět roků dříve v sedmém kole. Postupně přidával rodák z Concordu další, až se jeho bilance zastavila na 1106 zápasech. K poslednímu nastoupil v minulé sezóně za Philadelphii, další už přidat nehodlá. Včera prostřednictvím hráčské asociace NHLPA oznámil, že oficiálně uzavírá kariéru.
„Jsem vděčný osudu, že jsem mohl hrát v několika skvělých klubech. Měl jsem štěstí, že jsem během své kariéry a života získal v mnoha nádherných městech spoustu přátel. Chtěl bych poděkovat fanouškům za jejich podporu, trenérům za jejich vedení, ostatním zaměstnancům klubů za jejich snažení a všem spoluhráčům za jejich kamarádství,“ uvedl zadák, jenž přednedávnem oslavil čtyřicáté narozeniny.
U Medvědů strávil nakonec osm let, poté byl půldruhého roku členem Maple Leafs. Když si ho při přestupové uzávěrce v sezóně 2007-08 vybral jako posilu Pittsburgh, byla z toho „jen“ účast ve finále. O rok později už po úspěšné odvetě proti Detroitu Stanleyův pohár nad hlavu pozvedl.
Soukromé oslavy s pohárem už si Gill ale užíval jako hráč Montrealu, kterému se upsal jako nechráněný volný hráč. Dvouletý kontrakt později ještě o rok prodloužil, ale novou smlouvu už dosluhoval v Nashvillu. Také Predátoři měli zpočátku zájem o další spolupráci, ale později ho vyplatili ze smlouvy. Na podzim 2013 šel na zkoušku do přípravného kempu Philadelphie, sice uspěl, ale většinu zápasů sledoval pouze z tribuny. Do hry zasáhl pouze šestkrát. Před zahájením aktuální sezóny už o jeho služby zájem nebyl.
Na mezinárodní scéně se Hal Gill může pochlubit čtyřmi účastmi na mistrovství světa, v roce 2004 si z Prahy přivezl bronzovou medaili.
Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -