- Reklama -

Jako den a noc. Po nejhorším zápase kariéry předvedl Brayden Point životní výkon

- Reklama -

Když si jej v roce 2014 zamluvila Tampa Bay ve třetím kole draftu na 79. pozici, asi ani sami Lightning netušili, jaký poklad právě získali. Brayden Point se ale brzy zařadil mezi nepostradatelné hráče. V letošní základní části zaznamenal dvaadvacetiletý centr výtečných 66 bodů za 32 branek a 34 asistencí a mnohokrát byl hrdinou zápasu v prodloužení či nájezdech, celkem si v tomto ročníku připsal dvanáct vítězných branek. Zkrátka se zařadil mezi klíčové postavy týmu.
Kouč Cooper mu ovšem důvěřuje i v jiné oblasti – právě Point bývá nasazován na nejlepší řady soupeřů, aby je ubránil. Velmi často se tak na ledě potkává s esy typu Crosbyho, Tavarese a spol., přesto jeho statistiky plus/mínus za účast na ledě při vstřelených a obdržených gólech patří v lize k tomu lepšímu (+18). Nebylo tedy žádným překvapením, že právě Pointův útok dostal v sérii proti Bostonu na starost nejnebezpečnější lajnu v soupeře ve složení Marchand – Bergeron – Pastrňák.
Otevírací duel série ovšem Tampě nevyšel a nejhůř ze vzájemné konfrontace s Medvědy vyšli právě členové druhého útoku Lightning – Palát, Point a Johnson. Ondřej Palát zapsal čtyři záporné body, Brayden Point pak rovnou pět. To opravdu není dobrá vizitka. Bergeronův útok je jasně přehrál. Reakce kouče Coopera? Do druhého zápasu, který Bolts museli zvládnout, aby sérii srovnali, nasadil na Bergerona opět Pointa a jeho parťáky. „Coop“ ani na okamžik nezauvažoval, že by tento těžký úkol svěřil někomu jinému. Tomu se říká důvěra.
Výsledek? Bolts zvítězili 4:2 a Point se podílel na všech brankách svého týmu – jednu branku vstřelil a na další tři přihrál. Svůj minizápas proti Bergeronově lajne vyhrál 2:1 (na góly při hře pět na pět). „Celý rok jsme mohli sledovat, jak nastupují proti nejlepším řadám soupeřů, a neměli jsme po jednom špatném zápase žádný důvod k panice. Nepochybovali jsme o tom, že to zvládnou, a oni dnes byli skutečně skvělí,“ pochvaloval si Jon Cooper.
Po statisticky nejhorším zápase své kariéry tak Brayden Point prožil ten nejvydařenější. Takový už je někdy hokej. Point se stal teprve třetím hráčem Lightning v klubové historii, který zaznamenal v utkání play-off čtyři body. Před ním to dokázali pouze Vincent Lecavalier a Tyler Johnson.
„Je to skvělý hokejista, bojovný, soutěživý. Pokud bych se jen zmínil o tom, že je do druhého zápasu nenasadím proti Bergeronovi, ti tři kluci by naklusali ke mně do kanceláře a ptali by se, co blázním. Hrát proti tak výborným soupeřům je pro ně velká výzva a motivace,“ dodal Jon Cooper.
„Věříme si. Potřebovali jsme dobrý zápas a myslím, že jsme dali jasnou odpověď. Tvrdě jsme makali a byli jsme za to odměněni,“ komentoval druhý zápas série Tyler Johnson. „Hra je teď mnohem rychlejší, všichni jedou nadoraz. Hraje se více fyzicky, intenzita stoupá. Musíte být připraveni na každé střídání a musíte do všeho jít na maximum,“ říká Brayden Point, hlavní strůjce vítězství Tampy ve druhém utkání série.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -