- Reklama -

Jako Lemieux. Přesně po sedmi letech dovedl Crosby Tučňáky podruhé na vrchol

- Reklama -

Šesté finálové utkání Stanley Cupu 2016 se zapíše do historie klubu Pittsburgh Penguins zlatým písmem. Hokejová sezóna je u konce, Tučňáci nepřipustili další natahování série, na ledě San Jose zvítězili 3:1 a finálovou sérii ovládli poměrem 4:2 na zápasy.
Obecenstvo v SAP Center vytvořilo neuvěřitelně bouřlivou atmosféru a hráči Sharks věřili, že finálovou sérii vrátí k rozhodujícímu sedmému duelu zpátky do Pittsburghu. Před jejich nástupem na led jim přišli otevřít dveře od kabiny bývalí hráči Sharks, mezi nimiž nechyběli třeba Jevgenij Nabokov, Scott Hannan nebo Mike Ricci. Šlo o první zápas finále Stanley Cupu od roku 1927, při kterém nebyl na tomto světě přítomen Gordie Howe…
Ještě před americkou státní hymnou uctili přítomní minutou ticha oběti včerejší šílené střelby v Orlandu. Do zápasu pak vstoupili opět lépe hosté, od jejichž posledního triumfu uplynulo přesně na den sedm let. V čase 8:16 se střelou od modré prosadil obránce Brian Dumoulin a Penguins popáté ze šesti zápasů ve finále otevřeli skóre.


Před začátkem druhé třetiny se život v hale na chvíli zastavil. Fanoušci i hráči povstali, aby v naprostém tichu a s ohromnou úctou sledovali na kostce nad ledem vzpomínkové video, jehož hrdinou byl nedávno zesnulý Mr. Hockey – Gordie Howe. Legendární útočník inspiroval tisíce hokejistů po celém světě a navždy změnil hru zvanou lední hokej.
V čase 26:27 bylo SAP Center na nohou, to když Logan Couture schoval svou střelu za obránce a vyrovnal na 1:1. Byl to jeho desátý gól a třicátý bod v letošním play-off. Od roku 2010 se stal Couture prvním hráčem, jenž dokázal během jedné vyřazovací části nasbírat třicet bodů, naposledy předvedl podobný kousek Danny Briere.
Jen o 79 vteřin později si vzali Tučňáci vedení zpět. Po nahrávce Crosbyho vstřelil Kris Letang svůj třetí gól v letošním v play-off, a jak se později ukázalo, jednalo se o gól vítězný. Letang měl asistenci u všech tří vítězných branek Pittsburghu v této sérii a dnes byl sám autorem vítězné branky, v zápase, který někteří zámořští komentátoři označili za nejlepší Letangův zápas v životě. Poprvé v historii se tak stalo, že vítězný gól Stanley Cupu vstřelil tři roky po sobě obránce. Před Letangem si vítězný gól, který rozhodl o držiteli Stanley Cupu, připsali Alec Martinez (2014) a Duncan keith (2015).
Sharks pochopitelně nehodlali složit zbraně, vždyť byli s 33 vstřelenými brankami doposud nejlepším týmem ve třetích třetinách v letošním play-off. Penguins však neuvěřitelně bránili a domácí do šancí nepouštěli, za celou třetí třetinu jim povolili pouhé dvě střely na branku! V čase 58:58 pak definitivně o držitelích letošního Stanley Cupu rozhodl střelou do prázdné branky Patric Hörnqvist. Nahrával mu Sidney Crosby, který krátce před tím zablokoval střelu Vlasica, a pro Švéda to už byl snadný úkol.


Penguins se radují ze svého čtvrtého Stanley Cupu v klubové historii. Všechny triumfy stihl klub z Pensylvánie v posledním čtvrtstoletí a stal se tak nejúspěšnějším klubem posledních pětadvaceti let. Za stejné období dokázal čtyřikrát triumfovat už jenom Detroit, třikrát se radovali v Chicagu a New Jersey. Zajímavé je, že Pens se pokaždé z poháru radovali v aréně soupeře a nikdy před vlastními fanoušky.


Dvaadvacetiletý nováček mezi tyčemi Matt Murray vyrovnal patnácti výhrami v letošním play-off nováčkovský rekord NHL a navázal tak na své předchůdce, kterými byli Patrick Roy (1986), Ron Hextall (1987) a Cam Ward (2006). Murray je také sedmým brankářem-nováčkem, který ve finále vychytal všechny čtyři výhry svého týmu.

- Reklama -


Generální manažer Jim Rutherford přidal do své sbírky druhý pohár, poprvé sestavil vítězný tým v roce 2006 v Carolině. Kouč Mike Sullivan je teprve šestým trenérem v historii, který dotáhl na vrchol tým, ke kterému přišel až v průběhu sezóny a v Pittsburghu tak stylově navázal na Dana Bylsmu, kterému se totéž podařilo před sedmi lety.


Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off získal poprvé v kariéře Sidney Crosby. Kapitán Tučňáků je třetím hráčem klubu, který tuto cenu obdržel, před ním ji získali Mario Lemieux (1991, 1992) a Jevgenij Malkin (2009). Crosby se stal teprve třetím hráčem v historii, který obdržel cenu MVP přesto, že ve finálové sérii ani jednou neskóroval. Je devátým kapitánem, který tuto cenu obdržel, před ním ji jako poslední kapitáni dostali Scott Niedermayer (2007) a Jonathan Toews (2010).


A i když bychom našli i další kandidáty (Phil Kessel, Matt Murray, Kris Letang), o tom, že je Crosby důstojným držitelem ceny, pochybuje málokdo. V play-off si připsal 19 bodů za 6 branek a 13 asistencí, kromě toho byl vynikající na vhazování, skvěle bránil a šel ostatním příkladem. V posledním zápase si připsal dvě asistence (u vítězné trefy a u pojišťovacího gólu do prázdné branky) a opět vyvrátil řeči o tom, že není mužem pro velké zápasy.
Vždyť se může v osmadvaceti letech pochlubit fantastickou sbírkou, která čítá dvě olympijská zlata, dva Stanley Cupy, zlato z MS i z juniorského šampionátu. Finále ZOH ve Vancouveru rozhodl památným gólem, skóroval i ve finále ZOH v Soči a loni na MS v Praze, nyní přidal dvě nezištné asistence v zápase, který jeho týmu zajistil Stanley Cup…Když k tomuto výčtu přidáte ještě Hart Trophy a Conn Smythe Trophy, může se podobnou bilancí pochlubit už jen Joe Sakic (který má ze ZOH jednu zlatou)…


Jakmile kapitán Pens převzal z rukou komisaře NHL Garyho Bettmana Stanley Cup, vychutnal si slastné okamžiky, na které čekal dlouhých sedm let. Za tu dobu si Crosby prošel mnohým, od častých výbuchů v play-off až po nekonečné zdravotní patálie a otřesy mozku. Jako prvnímu pak předal pohár do rukou Trevoru Daleymu. Obránce Pens musel vynechat kvůli zranění celou finálovou sérii. Dalším na řadě pak byl Pascal Dupuis, jenž musel v průběhu sezóny kvůli krevním sraženinám dokonce ukončit kariéru, nadále však zůstal s týmem.
Zisk poháru byl emotivní snad pro každého hráče, pro některé však přece jen ještě o kousek víc. O Crosbym a Dupuisovi už byla řeč,  připomeňme ještě příběh Phila Kessela, který dostával dlouhá léta pořádnou sodu od novinářů v Torontu, Krise Letanga, kterého postihla (ne tak dávno) mrtvice, Olli Määttä zase bojoval s rakovinou. Matt Cullen moc toužil vychutnat si pohár zase po deseti letech, tentokrát však se svými syny. A tak by se dalo pokračovat…


12. červen je zkrátka pro Pittsburgh Penguins zlatým dnem. Toho dne roku 1990 najali Tučňáci jako svého kouče legendárního „jezevce“ Boba Johnsona. Jak následující sezóna dopadla, asi není třeba připomínat. V roce 2009 Pens získali v tento den svůj třetí Stanley Cup a na den přesně po sedmi letech svůj triumf zopakovali. Sidney Crosby nyní jako kapitán dovedl Pens ke dvěma Stanley Cupům, čímž vyrovnal svého předchůdce Maria Lemieuxe.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -