- Reklama -

James Reimer je v San Jose rád za klid a šanci na Stanley Cup

- Reklama -

Před letošní uzávěrkou přestupů se stěhoval, kanadské Toronto vyměnil za prosluněné San Jose. Svým novým spoluhráčům James Reimer velmi rychle předvedl, že chytat umí. Zápasy play-off nicméně sleduje jen ze střídačky, spolehlivý Martin Jones jej do branky zatím nepustil. Po jednom z tréninků si tak našel čas, aby se rozpovídal o svém novém působišti a také zavzpomínal na Toronto. „Je to tu o hodně menší blázinec,“ tak ve stručnosti popsal rozdíl mezi San Jose a svým bývalým působištěm.
Od chvíle, kdy byl na konci února vyměněn do Kalifornie, si připsal jen osm startů. V nich ovšem zanechal vynikající dojem. Hned třikrát udržel nulu, průměrně inkasoval jen 1,62 branky na zápas a úspěšnost zákroků měl 93,8%.
Zásluhu za vlastní dobré statistiky přisuzuje osmadvacetiletý gólman celému týmu. „Je to vizitka celého týmu. Hrajeme v defenzivě dobře, nepouštíme soupeře do šancí a to se pak projeví i na statistikách brankářů,“ říká.
Pro vyřazovací část byla nicméně role jasné jedničky svěřena Jonesovi, který v základní části vyhrál 37 utkání, což ho řadí na třetí místo mezi všemi gólmany NHL.
Reimer se naposledy postavil do branky v bojích o Stanley Cup při památném kolapsu, kdy Maple Leafs ztratili v závěru sedmého duelu s Bostonem třígólový náskok a nakonec vypadli. Nyní se však soustředí na svůj nový tým a chce být připraven, kdyby se trenéři rozhodli jej poslat na led. „Nevím, kdy se tak stane a zda vůbec, ale snažím se podporovat Jonera, tvrdě trénovat a být připraven,“ popisuje svou současnou úlohu.
Dan Rusanowsky, který v rádiu komentuje zápasy Sharks už od založení klubu, si Reimerův přístup pochvaluje. „Vždycky je šance, že půjdete chytat,“ říká. „Martin Jones je jednička, ale pokud by musel chytat James, spoluhráči mu maximálně důvěřují. Zatím chytal dobře a je to dobrý kluk, dobrý spoluhráč. Ví, že se s touto situací musí vypořádat a dělá to jako pravý profesionál,“ míní Rusanowsky.
A Reimer si skutečně dosavadní jízdu Žraloků užívá, byť během zápasů jen ze střídačky. „V tomhle týmu nehrajeme na ego. Jsou tu dobří kluci, kteří mají svou hrdost a chtějí vítězit,“ popisuje. „Když se rozhlédnete po kabině, uvidíte kluky jako Patrick Marleau, Joe Thornton, Brent Burns nebo Joe Pavelski. Každý z nich už toho má hodně za sebou a věří si. Oni vědí, co dělá tým úspěšným,“ chválí vůdce kabiny.
Při sledování draftové loterie kvitoval s povděkem, že první volbu nezískal opět Edmonton. „To bychom se asi všichni na hokej vykašlali,“ komentoval výsledky s nadsázkou. Má radost, že jako první bude v červnu vybírat jeho bývalý klub. „Je to dobré pro město i pro tým. Pro celou organizaci to představuje pozitivní vzrušení a možnost získat skutečně vynikajícího hráče,“ přeje svým bývalým spoluhráčům.
Na životě v hokejem poblázněném Torontu najde dobré i zlé. „Má to svá pro a proti. Se vším tím cirkusem přichází spousta vzrušení a zábavy,“ říká o Torontu. „Když se ale dostanete sem, kde je to klidnější, můžete si vyjít ven a být uvolněnější,“ nachází pozitiva také na životě ve slunné Kalifornii. Bonusem pak budiž dlouhá jízda vyřazovací fází sezóny. „Je to zábava. Máme skvělou partu a opravdu dobrý tým. Je úžasné, že toho mohu být součástí a mohu zažít takovou atmosféru,“ uzavírá James Reimer.
Dnes večer bude ze střídačky držet palce kolegovi Jonesovi a ostatním spoluhráčům, aby tahle cesta ještě neskončila. V cestě jim budou stát nepříjemní Predátoři, kteří už pro sebe dokázali urvat rozhodující sedmý duel na ledě Anaheimu.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -