- Reklama -

Jared Bednar: Inteligentní sympaťák, který napanikaří

- Reklama -

Jared Bednar neměl nijak zářnou hráčskou kariéru. Už během ní ale ukazoval, že o hře přemýšlí jinak, než ostatní spoluhráči. Nyní se mu povedlo něco, co ještě žádnému trenérovi před ním – vyhrát Stanley Cup, vyhrát Calder Cup (AHL) i Patrick J. Kelly Cup (ECHL). Jeho klidný styl koučingu se evidentně vyplácí.

Bednar to ve své hráčské kariéře dotáhl nejvýše na úroveň AHL, kde odehrál přes 70 zápasů. Mnohem více úspěchů ale zažil o patro níž v lize ECHL, kterou dvakrát vyhrál jako hráč a jednou jako trenér. Bednar byl známý jako spolehlivý a nesmlouvavý obránce, který třikrát v kariéře překročil hranici 200 trestných minut v sezoně. V kabině byl velmi oblíbený, mužstvu South Carolina Stingrays dělal kapitána.

Po sezoně 2001-2002 řešil co dál. Měl za sebou další vydařenou sezonu – v dresu Stingrays nasbíral 28 bodů v 71 utkáních a 145 minut si odseděl na trestné lavici. Bylo mu třicet let, počítal, že bude ještě minimálně jeden ročník hrát hokej profesionálně. Jenže po zmíněné sezoně se hlavním koučem Stingrays stal bývalý Bednarův spoluhráč a do té doby asistent trenéra South Caroliny Jason Fitzsimmons.

A ten dal Bednarovi návrh. „Přišli za mnou z vedení s tím, že mám vybrat za sebe náhradu na pozici, kterou jsem dosud zastával. Měl jsem pouze jedno želízko v ohni a jediného člověka, kterého jsem s touto nabídkou oslovil. Byl jím Jared,“ zavzpomínal pro Sportsnet současný scout Washingtonu Fitzsimmons na začátek spolupráce s Bednarem.

- Reklama -

Oba někdejší spoluhráči bydleli blízko sebe, Fitzsimmons tak pozval Bednara k sobě domů, aby jej přesvědčil, že by měl pověsit brusle na hřebík. Bednar se však na konec ve třiceti ještě necítil. Nakonec po pár pivech se Fitzimmonsovi podařilo získat nového asistenta do svého trenérského štábu.

Postupné kroky

„Po Jaredově jmenování se mě spousta lidí ptala, proč jsem si vybral zrovna jeho. Když jsem byl asistent kouče, měl na starosti obranu a viděl jsem, jak ji Jared řídí na ledě. Vše studuje do nejmenšího detailu a už jako hráč mě dokázal mnoho naučit. Má svá přesvědčení a herní plán, kterých se drží. Zároveň je však dokáže flexibilně upravit podle průběhu zápasu,“ nechal se slyšet Fitzsimmons, jenž před jmenování hlavním koučem Stingrays strávil čtyři roky v pozici asistenta trenéra a koučoval právě Bednara.

Po čtyřech letech v pozici asistenta převzal před sezonou 2007-2008 Bednar Stingrays jako hlavní trenér. Fitzimmons se před tímto ročníkem přesunul na pozici scouta pro Capitals, což dělá dodnes. A ve druhém ročníku ve vedení Bednar zvedal Kelly Cup nad hlavu. Hned tak následoval další kariérní postup a Jared strávil následující sezonu jako asistent trenéra v Abbotsford Heat v AHL. Po tomto roce pak odešel na dvouletou misi jako hlavní trenér do Peorie Riverman, pak působil ještě u Springfield Falcons. Nejúspěšnější ročník své trenérské kariéry v AHL ale zažil s Lake Erie Monsters v sezoně 2016-2017, když vyhrál Calder Cup. V mužstvu tehdy vedl třeba Lukáše Sedláka, který před nadcházející sezonou podepsal s Coloradem po letech v KHL a chce opět zkusit své štěstí v NHL.

Hlavně klid

Po triumfu v AHL byl před sezonou 2016-2017 oznámen jako nový hlavní kouč Colorada Avalanche. Převzal rozklížený tým s velkým potenciálem, od kterého odstoupila někdejší brankářská legenda Patrick Roy. Dvě sezony po sobě Laviny nepostoupily do play-off.

První ročník pod Bednarovým vedením dopadl z pohledu Colorada katastrofálně. Tým z Denveru skončil poslední, zvítězil pouze v 22 případech.

„Byl to těžký start. Ale musíte si uvědomit, že Jared předtím v NHL vůbec nepůsobil, jmenován byl tři týdny před začátkem letního kempu. Směřovalo to k neúspěchu od začátku,“ myslí si Fitzimmons.

V tu chvíli byla důležitá rozvaha a klid GM Joea Sakica. Chápal, že mladý kouč Bednar se musí učit a že začátky nikdy nejsou jednoduché. I přes šílený start svého trenéra podržel ve funkci. „Občas jsem s Jaredem mluvil. Snažil se změnit různé věci v průběhu sezony, ze které byl hodně rozladěný. Zároveň však mě upoutalo, že se vůbec nebál o práci. Byl odhodlaný vše napravit a zlepšit. Nic jiného si nepřipouštěl,“ popsal Fitzsimmons.

A hned následující ročník se ukázaly první plody práce dvojice Bednar-Sakic. Z roku na rok se Colorado zlepšilo o 47 bodů. V draftu 2017 vybírali z prvního místa, ukázali na Calea Makara.

A právě Makar, který letos získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off, se stal společně s Nathanem MacKinnonem a Gabrielem Landeskogem důležitým faktorem letošního úspěchu.

„Bednar je neustále klidný na střídačce, nevidíte, že by mu ujely nervy. Občas je dobré ukázat emoce, někdy to ale týmu spíše uškodí. Cítíme od něj důvěru, nechává nám prostor vyniknout individuálně, zároveň však dobře nastavil herní systém, který nám vytváří mantinely. Umí to skvěle vybalancovat,“ pochválil svého kouče Makar.

Bednar postupnými kroky zoceloval své superhvězdy, Sakic mezitím ze své kanceláře doplňoval kádr. Oba perfekcionisté, kteří nepanikaří a jdou si za svým cílem. Po letošní sezoně to vypadá, že z Colorada postupnými kroky udělali mužstvo, které bude nahánět hrůzu svým soupeřům po mnoho následujících sezon.

Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -