- Reklama -

Jaromír Jágr: Lehčí o pár kilo pořád stačí mladším hráčům

- Reklama -

Většinu kariéry těžil Jaromír Jágr ze své obrovské postavy. Když se postaví k protihráči zády, je obvykle velmi těžké sebrat mu puk. Rukama si pustí kotouč na dlouhou hůl a pak je od něj prakticky neodstavitelný. Co byla ale dřív výhoda, začala být s věkem nevýhoda a tak se statný český útočník rozhodl nějaké to kilo sundat. Aby si udržel rychlost.
Zejména po přestupu na Floridu, která je plná mladých hokejistů, šlo pár kilo dolů. Server nhl.com uvádí až dvacet liber (to je necelých deset kilogramů). „Jsem pořád někde kolem 105 kilo, míval jsem ale 115,“ řekl český forvard. „Je obtížné bruslit s takovou váhou, když ostatní hráči mají kolem osmdesátky. Chtěl bych je vidět bruslit s třicetikilovou vestou.“

Výhoda nižší váhy se projevila už na konci sezóny, kdy Jágr po boku floridských mladíků nasbíral 18 bodů ve 20 zápasech. Problémy mu nedělalo ani přizpůsobení širšímu kluzišti na mistrovství světa, kde Jágr znovu udivuje odborníky i fanoušky svou hrou. Mladším obráncům pořád dokáže ujíždět.
„Hraju způsobem, jakým potřebuju,“ řekla třiačtyřicetiletá legenda po utkání s Rakouskem. „Každý zápas je jiný, ale já měl šance asi v každém utkání.“
Zkušenému veteránovi se přitom nevyhnuly zdravotní potíže. První zápas se Švédskem nedokončil kvůli zraněnému malíčku. Z posledního duelu základní skupiny pro změnu předčasně odstoupil kvůli blíže nespecifikovaným potížím. Spekulovalo se o tříslech nebo stehenním svalu.


Bude vás zajímat:


Jágr si každopádně štíhlejší postavu chválí. „Moje stará váha měla výhodu, byl jsem silnější na mantinelech. Ale takhle se taky cítím dobře,“ říká hokejista, který málokdy prohraje souboj u mantinelu i se současnou menší váhou.
Jágr se zařadil mezi největší postavy probíhajícího šampionátu. Přestože nehraje poprvé od devadesátých let v prvním útoku, nastřádal už čtyři branky a dvě asistence v sedmi zápasech a stal se nejstarším hráčem, který kdy na mistrovství světa vstřelil branku.

- Reklama -

„Atmosféra tady je skvělá, srovnatelná s play off v NHL,“ těší českého hokejistu. „Já si ale play off už nějakou dobu nezahrál. Lidi tady mají jiný styl ve fandění. Skáčou, skandují celý zápas. Je skvělé, když jsou lidi z hokeje takhle pobláznění. Je to důvod, proč pro ně chceme udělat něco navíc. I když vedeme třeba o tři banky, nehrajeme jen na údržbu.“
Čtvrtfinálový zápas ve čtvrtek může být možná Jágrovým posledním na světových šampionátech, určitě ale ne posledním utkáním na nejvyšší úrovni. Český veterán už má v kapse smlouvu na příští sezónu s Floridou. V létě se tak bude připravovat už na svou 22. sezón v NHL. Pokud přenese výkony z mistrovství světa příští rok do NHL, není se třeba obávat, že by na ni ve svém věku nestačil.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -