- Reklama -

Je tady šestý zápas! Bude Chicago slavit titul nebo se finálová série ještě vrátí do Tampy?

- Reklama -

Je to tu. Při šestém finálovém zápase v United Centeru už bude přítomno jeho veličenstvo Stanley Cup. Chicago Blackhawks vede nad Tampou Bay 3:2 a má možnost ukončit finálovou sérii na domácím hřišti, což by se Jestřábům povedlo poprvé od roku 1938.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Samozřejmě je kolem toho hodně humbuku, hodně nadšení, prostě spousta věcí kolem celé události,“ řekl kapitán Hawks Jonathan Toews. „Jako hráči uděláme každý za sebe to nejlepší. Budeme se soustředit na svou práci, na zápas a na nic jiného. Nikdo další nám nepomůže dosáhnout toho, čeho chceme dosáhnout. Právě na to se teď koncentrujeme.“
O vyrovnanosti celé série dobře vypovídají výsledky, které byly ve všech pěti případech vždycky jen o gól. Žádný z protivníků nedokázal toho druhého výrazněji přehrát. Stejně vyrovnaná bitva se očekává v pondělí. Tampě sice asi bude chybět ruský křídelník Nikita Kučerov, jeho spoluhráči ale slibují i bez něj maximální nasazení a bojovnost.
„Samozřejmě jsme byli po pátém utkání zklamaní a v šatně po něm bylo trochu bouřky,“ přiznal trenér Jon Cooper. „Chlapi dostali vynadáno. Potřebujeme naštvané hráče, ne hráče s hlavami svěšenými v dlaních. Naše parta je naštvaná!“


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Brankář za nic nemůže, musíme střílet víc branek, přeje si trenér Tampy Bay

Trenér Lightning nemá problém s defenzivou svého týmu. Jeho hráči čelí útočníkům Chicaga zatím dobře, horší je to s útokem. Tampa musí dávat víc branek, jestli chce ještě reálně pomýšlet na dvě výhry v sérii. V obou posledních duelech Blesky vstřelily jen po jedné brance. Vyhlášený kanonýr Steven Stamkos, autor 43 gólů v základní části, zatím ve finále nemířil do černého ani jednou.
Výhrady trenér nemá k Benu Bishopovi, přestože svou chybou daroval soupeři v posledním zápase první gól. „Myslím, že chytal výjimečný zápas,“ řekl Cooper. „Dostáváme dva góly za zápas. Po brankáři nemůžete chtít víc. Musíme začít posílat víc puků do jejich sítě.“


Bude vás zajímat:


Blesky to budou mít hodně těžké. Chicago umí dotahovat dobře rozjeté série. Od roku 2009 má v zápasech číslo pět až sedm (za stavu série 2:2) fantastickou bilanci 17 výher a jediné porážky.
„Když se dostaneme k těmhle důležitým zápasům, hrajeme svůj nejlepší hokej,“ souhlasí Jonathan Toews. „V sobotu jsme hráli opravdu dobře. Musíme na tom stavět. Víme, že v tom dalším musíme být ještě lepší, protože oni asi předvedou svůj nejlepší výkon v sérii.“

Poslední krok bývá nejtěžší

V úvodu příspěvku bylo řečeno, že Chicago vyhrálo Stanley Cup před vlastním publikem naposledy před 77 lety, když ve čtvrtém finálovém utkání porazilo Toronto Maple Leafs 4:1. Ne nadarmo se říká, že poslední krok bývá nejtěžší. Všichni hráči Blackhawks včetně Mariána Hossy však doufají, že za podpory svých fanoušků dokáží sérii proti Lightning ukončit již dnes v United Centre.
„Každý zápas začíná za stavu 0:0 a my teď máme výhodu domácího prostředí. Věřím, že nám pomohou naši skvělí fanoušci. Musíme se snažit odehrát nejlepší zápas sezóny. Chceme vyhrát. Očekáváme, že i Lightning budou hladoví po vítězství, ale oni si uvědomují, že my budeme doma ještě silnější,“ míní slovenský forvard.
Černí jestřábi mají ve svém kádru zkušené hráče, kteří by měli tento úkol zvládnout. Alespoň si to myslí trenér Joel Quenneville.
„Naši nejlepší hráči se umí zhostit těchto výzev se ctí. Moc dobře si uvědomují důležitost pondělního utkání,“ říká Quenneville. „Pomáhá nám, že podáváme konzistentní výkony, dokážeme předvídat a nejsme nijak zvlášť váhaví. Hráči dokáží zaskočit jeden za druhého, přesto cítíme, že se musíme ještě zlepšit, pokud chceme pomýšlet na ukončení série,“ uzavírá šestapadesátiletý stratég.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -