- Reklama -

Jednička draftu? Kdepak, Wright zažil hořký pád

- Reklama -

Viděli jste film Draft Day, v české distribuci známý pod názvem Velký draft, s Kevinem Costnerem v hlavní roli? O tom, jak se opěvovaný hráč amerického fotbalu (ale taky tak trochu frajírek) Bo Callahan propadne na draftu z očekávaného prvního místa až na šesté? Včerejší draft NHL v Montrealu přinesl jeden hodně podobný příběh.

Očekávanou jedničkou byl kanadský centr Shane Wright, o kterém se v souvislosti s draftem mluvilo několik posledních let. Od letošního olympijského turnaje mu sice Juraj Slafkovský hodně šlapal na paty a těsně před draftem byly jejich šance prakticky vyrovnané, nicméně pád Wrighta až na čtvrté místo se rozhodně nečekal.

Jakmile si Montreal vybral na jedničce slovenské křídlo, na řadě byli Devils. A o těch bylo známo, že potřebují spíš beka než centra, když už mají Jacka Hughese a Nico Hischiera. Ale že by vzali Němce nebo Jiříčka místo Wrighta? Stalo se, do New Jersey míří slovenský zadák.

Třetí byla na řadě Arizona. Té by se centr hodil. Coyotes ale překvapivě před Wrightem upřednostnili Logana Cooleyho z amerického programu USNTDP. Očekávaná jednička tak spadla do klína na čtvrtém místě Seattlu.

- Reklama -

„Vždycky jsem byl sám sobě největším motivátorem, měl jsem na sebe vždy vysoké nároky. A tohle mi pochopitelně dodá extra motivaci navíc,“ prohlásil smířlivě Wright. „Kluby někdy volí podle toho, jakou potřebují pozici, a taky podle toho, kdo k nim nejlépe zapadne,“ dodal.

„Samozřejmě chcete být draftováni co nejvýš, ale tohle není moje rozhodnutí. Nemohl jsem tu volbu z tribuny nijak ovlivnit. Všechno je fajn, v pohodě,“ odrážel dotazy novinářů na zklamání. „Právě jsem byl draftován do NHL, což byl můj celoživotní sen. Jsem opravdu nadšený a pyšný. Seattle je úžasné město a má tým s velkým potenciálem. Těším se na to, co spolu dokážeme. Je to pro mne skvělé místo a ideální situace,“ pochvaloval si svou novou adresu. „Nakonec je to vždycky jenom číslo. Důležitější je, kdo si vás vybere, v jaké situaci se ten klub nachází a jakou tam budete mít pozici,“ dodal.

A spokojeni jsou samozřejmě i v Seattlu. Zástupci Kraken byli s Wrightem v kontaktu, skauti ho vzali dokonce na večeři, ale od testování NHL Scouting Combine (zhruba před měsícem) s ním už nemluvili. Generální manažer Ron Francis si ale v posledních dnech pohrával s myšlenkou, že by mohl být Kanaďan k na čtvrtém místě stále k dispozici.

„Říkali jsme si, že Montreal možná vezme Slafkovského a New Jersey potřebují obránce. Doufali jsme tedy, že na nás zbyde centr. A jsme moc rádi, že máme Shanea,“ prohlásil Francis.

Seattle tak má nyní dva výtečné mladé centry – Mattyho Benierse a Shanea Wrighta – na kterých může stavět. „Pozici centra máme na dalších deset let zajištěnou,“ pochvaluje si Ron Francis.

I přes pád na čtvrté místo je Wright přesvědčen, že může v NHL hrát už v příští sezóně. „Věřím tomu. Vím, že musím ještě na některých věcech zapracovat. Budu si muset zvyknout na tempo a fyzickou hru v NHL, ale mám před sebou celé léto a mohu se učit od skvělých koučů a hráčů. Chci se dostat do týmu,“ prohlásil odhodlaně Shane Wright.

 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -