- Reklama -

Jednoho dne v Pittsburghu vyvěsí Jágrův dres, je přesvědčený Lemieux

- Reklama -

Pittsburgh Penguins mají na zveřejněném seznamu 100 nejlepších hokejistů v dějinách NHL bohaté zastoupení (více ZDE). Nechybějí na něm Ron Francis, Luc Robitaille, Paul Coffey, Bryan Trottier a tři největší postavy historie klubu – Mario Lemieux, Jaromír Jágr a Sidney Crosby. Lemieux s Jágrem pro Tučňáky vybojovali první dva Stanley Cupy, Crosby klubovou sbírku rozšířil o další dvě trofeje Lorda Stanleyho v letech 2009 a 2016.
„Díky těmto hráčům jsem to zvládnul. Hodně mi pomohli: Mario, Ron, Bryan, Paul. Dokonce i Luc, i když jsem s ním hrál jen chvilku. Nikdy jsem nehrál se Sidem. Pravděpodobně bych teď měl díky němu víc branek,“ prohlásil Jágr.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Rodáka z Hnidous u Kladna si zástupci Pens zvolili z páté pozice na draftu v roce 1990. „Čtyři týmy vybírali hráče před námi a Jágr jim řekl, že neopustí Československo, proto si ho nezvolili. Ale když jsme se ho zeptali, jestli za nás bude hrát, pokud ho draftujeme, prohlásil, že přiletí hned zítra,“ vybavuje si tehdejší generální manažer Pittsburghu Craig Patrick.
„Ten důvod, proč to řekl, byl jednoduchý: zbožňoval Maria,“ vysvětluje pittsburghský televizní hlasatel Paul Steigerwald. Jágr s Lemieuxem vybojovali pro pensylvánský celek nejcennější hokejovou trofej v letech 1991 a 1992.
Jágr po boku Lemieuxa nastupoval v rozmezí let 1990 až 1997. Kvůli zdravotním problémům „Le Magnifique“ v roce 1997 předčasně pověsil brusle na hřebík, ale v sezoně 2000-01 se vrátil zpátky na led. Jágr byl však 11. července 2001 vyměněn do Washingtonu Capitals.

„Nemůžu tomu věřit, ale pořád hraje dobře. Je ve skvělé formě a doufám, že ještě pár let vydrží. Rozhodně je jedním z nejlepších hráčů všech dob,“ tvrdí Lemieux.
„Moc spolu v kontaktu nejsme, ale když se potkáme, užíváme si to. Miluje život a pořád se usmívá. Je super, že jsme se zase mohli vidět, a že se setkal s mou ženou. Nějakou dobu ji už neviděl. Vždycky s ním moc rád pokecám,“ prozradil nejproduktivnější hráč Pittsburghu všech dob.
„Super Mario“ je přesvědčený, že Jágrův dres s číslem 68 bude jednoho dne viset pod stropem pittsburghské haly. „Je velmi důležitou součástí našeho klubu, vyhrál dva Stanley Cupy, už dávno má zajištěné místo v Síni slávy. Jsem si jistý, že jednoho dne jeho dres vyvěsí.“

Neopomenutelnou součástí klubové historie Penguins je současný kapitán Sidney Crosby. „Zachránil náš klub. Bojovali jsme. Museli jsme tým znovu přestavět, a to, že jsme vyhráli loterii v draftu, změnilo naši budoucnost a opravdu zachránilo celou organizaci,“ vrací se Lemieux ve vzpomínkách do roku 2005, kdy si Pens z první pozice na draftu vybrali Crosbyho, který byl tehdy označován za jeden z největších talentů v dějinách hokeje.

- Reklama -

Crosby si narámně cenil faktu, že se včera na jevišti v Los Angeles sešli všichni tři poslední kapitáni Pens. „Je to parádní. Když nastupujete za tým, chápete jeho historii a hrdost, která s ní souvisí. Myslím si,  že si toho víc vážím, když jsem po boku Maria stejně dlouhou dobu, po kterou sleduju Jaromíra,“ uvědomuje si Crosby.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -