- Reklama -

Jednou ten Stanley Cup vyhrajete, předpovídá Gretzky McDavidovi

- Reklama -

Jeden z nejlepších hokejistů současnosti, edmontonský kapitán Connor McDavid, se v začátcích své úspěšné kariéry mohl učit od svého předchůdce Wayna Gretzkyho. Nejproduktivnější hráč historie se do klubu vrátil v roce 2016 jako místopředseda společnosti Oilers Entertainment Group.
Slavná čísla 99 a 97 se od té doby setkala mnohokrát. Před pár dny, v době přerušení soutěže, pak obě hvězdy edmontonského klubu poskytly magazínu GQ Sports poměrně obsáhlý společný rozhovor.

Tahle COOL trička NHL chceš!

Gretzky: máš to těžší než já
„Určitě jsi byl jako mladý mnohem víc pod mikroskopem než já a musel ses vyrovnat s velikým tlakem a pozorností médií. Na mě se taky všichni soustředili, ale o tobě se už někdy od šestnácti vědělo, že budeš jednička draftu,“ řekl svému mladšímu kolegovi Gretzky.
„O mně pořád pochybovali. Když mi bylo šestnáct nebo sedmnáct, pořád o mně ještě říkali, že na NHL možná budu moc malý, moc hubený nebo moc pomalý. Taky jsem byl pod mikroskopem, ale spousta lidí o mně pochybovala,“ pokračoval The Great One.
„Tihle pochybovači mě motivovali. Hnalo mě to k tomu, abych na sobě ještě víc pracoval. To ty jsi musel neustále žít s obrovským očekáváním. A to je mnohem těžší, než si lidé uvědomují. Kluci jako ty, Sidney Crosby nebo Mario Lemieux, všichni jste museli dokazovat, že jste tak skvělí, jak se o vás tvrdilo. Ty sám o tom víš své,“ prohlásil Gretzky k McDavidovi.
Současný kapitán Oilers s ním souhlasí. „Máš pravdu, tlak je to značný. Zvláště pak tady v Edmontonu, poté, čím si za posledních deset let prošli. Víš, že prostě musíte vyhrávat,“ říká McDavid.
Vyhrát v menším městě je mnohem lepší
„V Edmontonu každý řeší jenom Oilers. Život se točí jen okolo hokeje a kostela. Dokud vítězíte, je to fajn. Ale když se nedaří, je těžké vůbec vyjít z bytu,“ směje se Gretzky. Jeho nástupce zajímalo, jaké to je ve městě jako je Edmonton vyhrát pohár, pro tyhle vášnivé fanoušky.
„Bavil jsem se o tom s kamarádem, který hrával ve velkém městě. Říkal mi, že majitelé sezónních permanentek chodili třeba jen na deset procent zápasů. V Edmontonu jste mohli vidět celou sezónu ty samé tváře. Věděli jste přesně, kdo kde sedí. V období Vánoc třeba odjeli někteří fanoušci na Floridu nebo na Havaj, ale jinak chodili na každý zápas,“ vzpomíná Gretzky.
„To je ten největší rozdíl. Když potom vyhrajete, víte, že fanoušci jsou z toho stejně nadšení jako vy. Hodně to pro ně znamená, berou to tak, že pro vítězství udělali maximum, stejně jako my na ledě. Je to nepopsatelný pocit. Však ho taky zažiješ, jste moc dobří,“ vzkázal McDavidovi.
Začátky v NHL? Ohromný zážitek, shodují se
Oba dva dosáhli ohromných úspěchů. Gretzky je nejúspěšnějším hráčem historie, zatímco McDavid má stále to nejlepší teprve před sebou. Nicméně i on už stihl posbírat pěknou řádku trofejí a ocenění. Přesto oba rádi vzpomínají na svůj vstup do nejslavnější ligy světa.
„Dodnes si pamatuju své první buly proti Stanu Mikitovi, což byl tátův oblíbený hráč. Samozřejmě jsem to vhazování prohrál,“ směje se Gretzky. A pak si pochopitelně vybavuju ten první pohár, to je nepopsatelný pocit. Taky se dočkáš,“ otočil se opět na McDavida.
„Já to měl podobně, když jsem hrál poprvé proti Sidovi. To bylo opravdu vzrušující. V mé první sezóně jsem se zranil a přišel o oba zápasy proti němu. Ve mé druhé sezóně jsem ale do Pittsburghu vyrazil,“ vzpomíná McDavid na první utkání proti Crosbymu.
„Během hymny jsem ho celou dobu pozoroval a říkal si, že za chvíli proti němu budu hrát. Samozřejmě jsme se potkali hned na úvodním vhazování.  Než se moje hokejka vůbec dotkla ledu, Sidney dávno posunul puk za sebe. Ale byl to pro mne opravdu památný moment,“ svěřil se McDavid.
„Čas běží strašně rychle. Když jsem přišel do ligy, sledoval jsem hráče jako Bryan Trottier, podobně jako ty jsi sledoval Sida. Pořád nás srovnávali. Ale než se naděješ, budou lidi říkat – je tohle nový Connor? Přijdou noví, mladší lovci. Přijde to strašně rychle,“ varuje svého nástupce Gretzky.
Na celou diskusi těchto dvou edmontonských hvězd se můžete podívat ve videu.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -