- Reklama -

Jestli chtějí Rangers přežít, nutně potřebují starého dobrého Lundqvista

- Reklama -

Pokud si chtějí newyorští Rangers vybojovat sedmý zápas, jako se to dnes v noci povedlo Washingtonu proti Pittsburghu, musí v úterý v noci doma s Ottawou bezpodmínečně uspět. Nutně k tomu budou potřebovat stoprocentní výkon svého brankáře, který letos prožívá rozporuplnou sezónu. Henrik Lundqvist musí chytat jako za starých časů.
„Osobně vím, jak musím chytat, abychom uspěli,“ věří si švédský brankář. „Potřebuju to ale předvést v úterý a musím to udělat co nejlépe.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Až dosud se mu to obdivuhodně dařilo. Právě Lundqvist je hlavním důvodem, proč odehráli Jezdci od roku 2012 ze všech týmů v NHL nejvíc zápasů play off (92). Když Rangers čelili vyřazení, dokázal švédský mág 15 z 20 zápasů vyhrát, průměr obdržených branek z těchto duelů má 1,74, procentuální úspěšnost zákroků 94,5. Týká se zápasů od roku 2012.
Ještě lepší čísla má švédský brankář z domácích utkání, kdy jeho tým stál nad propastí. Od roku 2008 vyhrál v Madison Square Garden deset z jedenácti, obdržel v průměru jen 1,05 gólu na utkání, pochytal 96,5 procent střel. V devíti z těchto jedenácti zápasů dostal jeden gól nebo žádný.
Bráno z pohledu celé kariéry, má Henrik Lundqvist ze zápasů, kdy hrozilo jeho týmu vyřazení, statistiku 16 výher a 10 proher, 1,99 gólů na zápas a procentuální úspěšnost zákroků 93,7.
„Nastupuje s tím svým soustředěním a vy si můžete být jistí, že je připravený,“ říká Derek Stepan. „Nemá žádné rituály. Má ten svůj pohled v očích, je z něj vidět, že je připravený bojovat.“

Soustředění asi nebylo dostatečné v minulém pátém utkání s Ottawou, kdy Lundqvist inkasoval pět branek z 37 střel, včetně gólu minutu a půl před koncem a další branky v prodloužení.
„Potřebujeme Hanka, aby byl Hankem,“ pohrál si s Lundqvistovou přezdívkou trenér Alain Vigneault.
On sám věří, že mu jeho zkušenosti z vypjatých duelů mohou pomoci. „Myslím, že to pomáhá hodně chlapům, když ví, jaký typ povahy do zápasu potřebují,“ říká pětatřicetiletý brankář. „Není to tolik o herním plánu, je to hlavně o vašem soustředění, jak ovládáte myšlenky, od toho se odvíjí váš výkon.“
Rangers byly z 329 minut v sérii s Ottawou ve vedení 180 minut. Dali první gól ve všech pěti zápasech, soupeře celkem přestříleli 18:15. Dvakrát vyhráli 4:1, třikrát prohráli o gól, z toho dvakrát až v prodloužení. Hlavně neschopnost Jezdců zvládat závěry utkání stojí za vedením Ottawy.
„Kdykoli jsme vstupovali na led, věděli jsme, že máme jednoho z nejlepších brankářů, pokud ne úplně nejlepšího v lize,“ věří Lundqvistovi Stepan. „Hlavně když se dostaneme do takového situace, umí se tenhle chlap posunout na úplně jinou úroveň a je elitou. Vím, že celý náš tým mu plně důvěřuje. Těšíme se, až se před ním nastavíme na stejnou úroveň a ukážeme, jak silný jsme tým.“

Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -