- Reklama -

Jsem nadšený, jak si tenhle tým buduje respekt, chválí Ostrovany Denis Potvin

- Reklama -

Užil si slavnostní ceremoniál před zahájením sobotního zápasu NY Islanders s New Jersey. Jel stejnou cestou, zhruba ve stejný čas, jako jezdíval k vlastním zápasům. Prošel stejnou trasu na stadiónu, použil stejné dveře, aby vstoupil na led právě včas a hodil slavnostní buly. Ostrované po sezóně opustí stařičkou halu Nassau Coliseum, bývalého vynikajícího obránce Isles ale těší něco docela jiného. Radost má především ze zlepšených výsledků.
Vkrádala se myšlenka porovnat nynější partu s tou na začátku vítězné éry, z roku 1980, Potvin byl ale opatrnější. „Tohle je asi jako v roce 1975, pět let potom jsme vyhráli Stanley Cup,“ zavzpomínal si legendární kapitán. „To už jsme tvrdě dominovali, doufám, že se toho dočkám znovu. Jsem skutečně nadšený z toho, jak se tenhle tým vyvíjí, jak si buduje respekt. Může teď hrát play off pravidelně.“
Islanders mají aktuálně na kontě 34 bodů. Nikdo ve Východní konferenci nemá v tuto chvíli víc. Tři další týmy – Pittsburgh, Tampa Bay a Montreal – jsou na stejné úrovni. Po letech strádání a neúčastí v play off je to na Long Islandu příjemné osvěžení.
Vzpomínka na vítězné časy a jednu z nejvýraznějších dynastií zámořské historie se přímo vnucuje. „Tým Isles provedl neuvěřitelný skok ve smyslu budování respektu v rámci celé ligy,“ řekl uznale Potvin, bývalý vynikající obránce sedmdesátých a osmdesátých let a příslušník slavné dynastie Islanders.
„Můžete tušit, že jste dobří, ale nevíte jak dobří, dokud nestojíte zády ke zdi. Tenhle potřebuje dojít do play off, chvilku v něm vydržet, vyhrávat, ale i prohrávat,“ naznačil jednašedesátiletý muž, čím si musí jeho následovníci projít, aby byli úspěšní.
Všechny další týmy Islanders měly vždycky trochu problém. Žily ve stínu slavné dynastie. Čelily srovnávání a nadměrným očekáváním. Došlo to tak daleko, že se z Ostrovanů stal jeden z nejslabších klubů v lize a nikdo je ani nebral moc vážně. Teď se začíná blýskat na lepší časy.
„Nemusíte si nic dokazovat směrem k roku 1980,“ vzkázal Potvin Tavaresovi a spol. „Máte příležitost napsat svou vlastní historii. Teď je to konečně opravdové, vždyť vidíte, jaký hrají hokej,“ pochválil současnou partu bývalý skvělý lídr Ostrovanů.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -