- Reklama -

Juniorští šampioni 2015 už válí v NHL

- Reklama -

Blíží se vánoční čas a s ním i každoroční Mistrovství světa hráčů do dvaceti let. Pojďme nyní krátce zavzpomínat na minulý šampionát, který ovládla našlapaná soupiska Kanady. Hráči, kteří na začátku roku vybojovali bez jediné porážky titul juniorských světových šampionů, dnes již válí na nejslavnější hokejové scéně v National Hockey League, tedy alespoň velká část z nich.
Když se momentálně zraněný Connor McDavid před pár dny poprvé od triumfu na MSJ vrátil do torontského Air Canada Centre, dýchly na něj vzpomínky. Vždyť mladí Kanaďané před rokem předváděli dominantní výkony a podle mnohých vytvořili jeden z nejsilnějších juniorských týmů v historii.
Desítka posledních mistrů světa již v nejslavnější lize debutovala, další jsou k povolání do NHL blízko. O kvalitách McDavida nikdo nepochybuje, ale hodně o sobě dávají vědět i další, zejména Max Domi, Anthony Duclair, Curtis Lazar nebo Robby Fabbri. Do NHL už nakoukli také Jake Virtanen, Nic Petan, Nick Ritchie nebo Darnell Nurse.
„Myslím, že bylo už tehdy jasně vidět, že v tom týmu je spousta opravdu dobrých hráčů. Nevím, jestli se čekalo, že se tolik kluků prosadí takhle rychle, ale s ohledem na to, jak tvrdě ti kluci pracovali a jak profesionálně k hokeji přistupovali, je jasné, proč jsou v NHL,“ říká zadák Edmontonu Darnell Nurse.
Kapitánem týmu byl Curtis Lazar, jenž se v sestavě Ottawy objevoval již před mistrovstvím, a na soupisce Rangers už tou dobou figuroval devatenáctiletý Duclair. Nechyběla ani dvojka draftu 2014 Sam Reinhart a opěvovaná jednička toho budoucího, Connor McDavid. Šířka a kvalita kádru byla vskutku enormní.
„Wow, říkal jsem si při pohledu na soupisku. Bylo nám jasné, že můžeme dokázat něco velkého,“ vzpomíná Anthony Duclair. „Nestává se každý rok, že se sejde tolik hráčů, kteří se ještě téhož roku prosadí do NHL.“
Ani představitelé kanadského hokejového svazu Hockey Canada nečekali, že tolik reprezentantů vezme o pár měsíců později NHL útokem. Funkcionáři tušili, že mají k dispozici velmi silný kádr, který by mohl na domácí půdě uspět a ukončit pětileté čekání kolébky hokeje na zlato, podobně rychlý přechod do NHL se však u tolika hráčů nečekal.
„Možná jim zkušenost z reprezentace v jejich vývoji pomohla, kdo ví. Potřebovali jsme, aby byli skvělí po dobu tří týdnů a oni skutečně byli výjimeční. Ale nikdy nevíte, jaký bude jejich další vývoj,“ říká viceprezident hokejových operací Hockey Canada Scott Salmond.
„Ten tým byl samozřejmě napěchovaný talentem. Byli v něm nejen dobří hokejisté, ale ještě lepší lidé,“ říká Max Domi, jedna z komet letošního ročníku NHL. „Za náš celkový úspěch a schopnost vyhrát pod ohromným tlakem může z velké části fakt, že jsme byli skvělá parta i mimo led,“ dodal.
Hráči si dodnes posílají sms zprávy a po zápasech NHL, ve kterých na sebe narazí jejich týmy, se zajdou pozdravit do kabiny. „Při vzpomínce na ten tým se mi vrací na tvář úsměv. Když teď hrajeme proti sobě, můžeme se po utkání vidět, což je fajn,“ potvrzuje také Jake Virtanen. „Byl to výjimečný tým. Je skvělé vidět, že se klukům v NHL daří,“ říká Connor McDavid.
Kanada triumfovala na juniorském šampionátu celkem šestnáctkrát. Za nejsilnější výběr v historii je dodnes považován ten z roku 2005, kdy se s javorovým listem na hrudi proháněli kupříkladu Sidney Crosby, Patrice Bergeron, Ryan Getzlaf, Corey Perry, Jeff Carter, Shea Weber nebo Brent Seabrook.
Další supersilný ročník dala Kanada dohromady o tři roky později, kdy měla v sestavě hráče jako John Tavares, Steven Stamkos, Claude Giroux, Drew Doughty či P.K. Subban. Na výběr z roku 2015 by se v budoucnu mělo rovněž vzpomínat jako na jeden z těch absolutně nejsilnějších.
„Během turnaje jste prostě jen šťastní, že můžete být ve společnosti takových hráčů a příliš o tom nepřemýšlíte. Ale třeba za pět let se ohlédnete a uvidíte kluky z tehdejšího týmu, jak mají za sebou pět sezón v NHL. A budete vzpomínat na rok 2015 jako na jeden z nejlepších týmů,“ doufá útočník Nic Petan.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -