- Reklama -

Kane, Matthews, Gaudreau nebo Eichel. Kdo překoná Modana?

- Reklama -

V úterý uplynulo kulatých deset let od okamžiku, kdy se Mike Modano stal nejproduktivnějším rodilým Američanem v historii NHL. Za celou dekádu ho nikdo nepřekonal a bývalý kapitán Dallasu tak tento rekord drží dodnes. Kdy a kdo jej sesadí z tohoto trůnu? Produktivních amerických borců, kteří by na tuto metu mohli jednou dosáhnout, je hned několik.
Psal se zrovna 7. listopad 2007 a Modano se dvěma góly dostal do čela historického bodování hráčů narozených na jižní straně kanadsko-americké hranice. Bylo to vcelku symbolické, protože právě on byl jednou z nejvýraznějších tváří americké reprezentace po mnoho let. Dres s pruhy a hvězdami oblékal na mnoha akcích – zúčastnil se juniorského světového šampionátu, mistrovství světa dospělých, Kanadského a Světového poháru a zahrál si také pod pěti olympijskými kruhy.
Snad žádný jeho moment na mezinárodní scéně se ale nevryl fanouškům do paměti tolik, jako tahle noc. Tehdy sedmatřicetiletý forvard ztrácel před utkáním proti San Jose jediný bod na doposud vedoucího Phila Housleyho. A legendárního obránce, který je dnes, stejně jako Modano, členem Hockey Hall of Fame, toho večera nejen vyrovnal, ale rovnou překonal.
Ze zápasu uběhlo jen něco více než dvě minuty, když Nabokova v brance Žraloků překonal poprvé a připsal si bod číslo 1 233. Jen o pár minut později se dostal při oslabení do brejku a backhand mezi betony ruského gólmana jej dostal na první místo historických tabulek. Během dalších tří sezón své bodové konto navýšil na celkových 1 374 bodů a 561 gólů.
Od té doby však do ligy vtrhlo několik skvělých mladíků, kteří mají šanci jednoho dne Modana z této pozice sesadit. Pojďme si představit nejvážnější kandidáty.
Patrick Kane
Ze všech aktivních amerických hráčů v NHL je jasně nejproduktivnější. S 290 góly a 766 body v 755 zápasech vede s velkým náskokem před Mattem Cullenem. Jednačtyřicetiletý veterán si sice ještě prodloužil kariéru v Minnesotě, pro Modana ale pochopitelně nepředstavuje žádnou hrozbu.
Statistiky Patricka Kanea však neční nad ostatními pouze mezi aktivními hráči, on si stojí velmi dobře i z historického pohledu. Pouze tři Američané měli v kariéře průměr více než bod na zápas – Pat Lafontaine, Joe Mullen a právě Patrick Kane. To z něj dělá jasného favorita na to, že by jednou mohl překonat Modanův rekord.
Při bližším srovnání obou hráčů je jasné, že to bude hodně těsný souboj a záležet bude pochopitelně i na zdraví chicagského křídla. V devětadvaceti letech měl Modano na kontě 735 bodů ze 710 utkání. Čísla mladšího z dvojice jsou hodně podobná – 752 bodů v 740 zápasech. Průměr na zápas tedy lehoulince vyšší u Modana, celkový součet naopak o něco málo vyšší u Kanea.
Otázkou tak je především to, kdy Kane začne ve sbírání bodů zpomalovat. Modanova produkce v posledních sedmi letech kariéry spadla z dřívějších 1,04 až na 0,66 bodu na zápas. Pokud by Kane sbíral bod na zápas, trvalo by mu ještě téměř sedm sezón, než by Modana dostihl. Navíc za předpokladu, že udrží stávající tempo. Reálný odhad je, že by na překonání rekordu potřeboval spíše osm nebo devět let.
Johnny Gaudreau
Léta strávená na univerzitě jistě pomohla hokejovému vývoji Johnnyho Gaudreaua, v závodě o nejproduktivnějšího Američana všech dob jsou tyto „ztracené“ roky ale velkým handicapem. Modano měl v jednadvaceti letech na kontě už 139 bodů a 57 gólů, oproti tomu „Johnny Hockey“ měl ve statistikách jediný zápas a jediný gól.
Nicméně je třeba zdůraznit, že po svém vstupu do NHL si vedl lépe než Modano. V nováčkovské sezóně odehrál 80 utkání s bilancí 24 branek a 64 bodů, ve druhém roce se pak zlepšil na 78 bodů. To dělá 142 bodů ve 159 zápasech během prvních dvou sezón.
Problémem však je, že první pokles v produktivitě potkal Gaudreaua mnohem dříve než Modana. Během své třetí, čtvrté a páté sezóny zaznamenal Modano postupně 77, 93 a 93 bodů, zatímco Gaudreau ve své třetí sezóně spadl o téměř dvacet bodů na 61. Letos je zatím na správné cestě, ve čtrnácti letošních duelech zaznamenal osmnáct bodů a zase je rozdílovým hráčem, který táhne Plameny.
Vzhledem ke stále mladému věku je u Gaudreaua mnohem složitější odhadovat, jak se bude jeho kariéra vyvíjet. Pokud by stále sbíral zhruba bod na zápas až do věku třiatřiceti let, kdy začala Modanova produkce slábnout, a potom zpomalil na půl bodu za zápas, potřeboval by ještě další dekádu na to, aby se na Modana dotáhl.
Jack Eichel
Zásadní otázka zní: kde je jeho strop? Současné bodové tempo Jacka Eichela za Modanem docela zaostává, nicméně letos už se blíží průměru bod na zápas a podle mnohých ještě zdaleka neukázal všechno. Dá se předpokládat, že se na úroveň, kdy bude sbírat bod na zápas, dostane. Je jen otázkou času, kdy se tak stane a jak dlouho mu to vydrží.
V jeho prospěch naopak hovoří fakt, že do NHL vstoupil, podobně jako Modano, už v devatenácti letech. To znamená, že jeho šance na překonání rekordu jsou reálné, pokud bude jeho kariéra alespoň tak dlouhá, jako ta Modanova. Nebude muset hrát do pětačtyřiceti, což je v současné NHL vyloučeno, pokud nejste Jaromír Jágr.
Eichel ale bude muset hrát dostatečně dlouho, navíc potřebuje vystoupat na vyšší bodovou úroveň a pak na ní vydržet co nejdéle. Vydrží sbírat bod na zápas až do pětatřiceti nebo začne po třicítce jeho produkce uvadat? To je ve hvězdách. Jisté je, že pokud Eichel nezačne bodovat častěji a nevydrží hrát dostatečně dlouho, na rekord může zapomenout.
Auston Matthews
Na tohle srovnání je samozřejmě ještě velmi brzy, ale je těžké vynechat jeden z největších amerických talentů všech dob. Vždyť ve své nováčkovské sezóně nasázel čtyřicet gólů! A s deseti góly v šestnácti zápasech má letos našlápnuto k tomu, aby tuto pokořil znovu. Žádný americký nováček nedal ve své první sezóně tolik gólů, jako právě Matthews.
Odhadovat, na kolik bodů může v kariéře klenot Toronta dosáhnout, je samozřejmě velmi složité. Pokud bude po celou kariéru sbírat v průměru bod na zápas, dostane se do svých třiceti let někam k hranici 900 bodů. Za těchto okolností by na prahu třicítky ztrácel na Modana ještě dalších téměř 500 bodů.
Jak je vidět, hlavní tváře současného amerického hokeje nečeká vůbec snadný úkol a velký sympaťák z Dallasu může být ještě dlouho v klidu.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -