- Reklama -

Kdo nahradí Dacjuka s Zetterbergem? Nebudou hrát věčně, uvědomují si v Detroitu

- Reklama -

Pavel Dacjuk a Henrik Zetterberg – dva hokejoví mohykáni, dvě hvězdy NHL, dvě největší ikony současného Detroitu Red Wings. Ale zároveň hráči, na které začíná doléhat jejich pokročilý sportovní věk.
Sedmatřicetiletého Dacjuka pronásleduje jeden zdravotní problém za druhým, v posledních dvou sezónách vynechal přes 50 zápasů základní části. Jeho švédský parťák, který za necelé tři týdny oslaví pětatřicáté narozeniny, se v závěru minulého ročníku zase potýkal s nepříjemným výpadkem formy – v posledních 20 zápasech (včetně play off) vstřelil jedinou branku.
V Detroitu tak mají před startem dalšího ročníku jasno – je třeba najít nové vůdce ofenzívy! A při pohledu na soupisku Rudých Křídel není tak těžké dopídit se toho, proč by tuto roli měli převzít zrovna Gustav Nyquist a Tomáš Tatar.
„Je to výzva, ale zároveň něco, po čem oba toužíme. Pavel s Henrikem patří k velkým osobnostem ledního hokeje a my jsme jim vděční za všechno, co se od nich můžeme naučit. Musíme udělat další krok a v letošní sezóně převzít větší díl zodpovědnosti za výsledky našeho týmu,“ řekl Nyquist.

Švédský útočník podepsal v červenci letošního roku nový kontrakt, který mu v příštích čtyřech letech vydělá 19 miliónů dolarů. Šestadvacetiletý forvard nastřílel v minulé sezóně 27 branek, o dvě méně, než jeho slovenský spoluhráč.
„Pavel s Henrikem táhli tohle mužstvo posledních několik sezón. My se nyní potřebujeme ujistit, že i mladší hráči v našem týmu jsou schopni zastat tuto úlohu. Dokázali to v American Hockey League, teď je třeba, aby to zopakovali i na té nejvyšší úrovni,“ zdůraznil trenér Jeff Blashill.
Ale jak toho dosáhnout? Podle Nyquista jde o přirozený proces, který je založen na sbírání dalších a dalších zkušeností ze zápasů v NHL. „V téhle soutěži platím pořád ještě za zelenáče, třebaže už jsem si stačil přivyknout jejímu stylu. Ale to samo o sobě nestačí. Pokud chcete být skutečným lídrem, musíte jít příkladem i v době, kdy sám výkonnostně strádáte. Musíte najít jinou cestu, kterak pomoci svým spoluhráčům a svému týmu. A to se člověk nenaučí ze dne na den.“
Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -