- Reklama -

Kdo nejvíce v play-off pozvedl svoji hru? Podle kouče Darren Helm

- Reklama -

Darrena Helma má drtivá většina fanoušků spojeného s Detroit Red Wings. V jeho barvách vyhrál v roce 2008 Stanley Cup, když v základní části odehrál pouze sedm zápasů, dalších 18 ale přidal v play-off. Poctivý dříč, jehož bodovým maximem v NHL je 33 bodů za sezonu, nyní s Colorado Avalanche útočí na svůj druhý pohár v kariéře.

„Když si projdete naši soupisku a vyberete hráče, který v play-off nejvíce pozvedl svoji hru a odváděl konzistentní výkony, musíte uvést jméno Darrena Helma,“ řekl novinářům před třetím finále trenér Colorada Jared Bednar.

Helm přibyl do týmu Colorada před letošním ročníkem, po 14 letech v Detroitu. V něm ještě zachytil poslední roky úspěšné generace, kterou vedli borci jako Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg nebo Pavel Dacjuk. Po letech věrných služeb ale v 34 letech slyšel, že už do budoucích plánů GM Wings Stevea Yzermana nepatří. Nový kontrakt Helmovi nabídl někdejší velký ofenzivní rival Yzermana Joe Sakic. Veteránovi nabídl roční smlouvu na milion dolarů.

Helm prožil „průměrnou“ základní část, jak poznamenal jeho trenér Bednar. Jenže o to lépe hraje v play-off, kde je skutečně nezastavitelný. V zákrytu za hlavními hvězda MacKinnonem nebo Makarem odvádí poctivou černou práci. Třeba ve druhém utkání finálové série.

- Reklama -

Helm odehrál 19 střídání, dohromady na ledě strávil pouhých 11 minut a 42 vteřin. Přitom ale stihl 12 hitů a vstřelil pátou branku Colorada v zápase, kdy Avalanche roznesli Tampu v poměru 7:0.

„Je opravdu na jiné úrovni v play-off. Všechny úkoly plní skvěle, nastupuje proti největším hvězdám soupeře a odvádí skvělou práci zápas co zápas. Je opravdu mimořádný,“ chválil svého svěřence Bednar.

Zkušený Helm však svůj přínos a formu v play-off nepřeceňuje. „Není přece překvapení, že těch 40 chlapů ve finále hraje lépe než normálně hrají. Je to skvělá výzva a baví mě to,“ konstatoval Helm, který svojí první brankou v tomto play-off zařídil postup Avalanche do konferenčního finále přes St. Louis Blues.

„Přesně o tom play-off je. Mluvili jsme o tom celou sezonu, že díky šířce našeho kádru máme velkou šanci na úspěch. V play-off kluci jako Helmer vyrostli. A když jsou ve vyřazovací části top lajny dobře hlídané, my máme velkou šanci na úspěch,“ přidal se s chválou i kapitán Colorada Gabriel Landsekog.

Rodák z kanadského St. Andrews si zatím v 17 zápasech play-off připsal čtyři body za dvě branky a stejný počet asistencí. Přidá jich ještě do konce finálové série více?

Titulní foto: Icon Sportswire

 

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -