- Reklama -

Když hvězdy nezáří. Stamkos se střelecky trápí, na Mrázka si zatím nepřišel

- Reklama -

Byl nejlepším střelcem nejproduktivnějšího týmu základní části. Steven Stamkos i letos prokázal, že kapitánské „Céčko“ nenosí jen tak pro nic za nic. Brankářům napříč celou NHL nasázel celkem 43 gólů, cestu za třetí Maurice Richard Trophy v kariéře mu zatarasil jediný muž – Alexander Ovečkin.
Ale jakmile zaklaply brány základní části a rozjelo se play off, kanadskému útočníkovi jakoby došel střelný prach. Ve třech duelech proti Detroitu se ani jednou neprosadil a i to je jeden z důvodů, proč Rudá Křídla vedou 2:1 na zápasy. Stamkos si připsal jen dvě gólové asistence, obě v onom jediném utkání, ve kterém jeho mužstvo triumfovalo. A jak už to tak bývá – ať se hvězdným hráčům daří nebo nedaří, vždy strhávají největší část pozornosti na sebe.
„Musím se zlepšit, stejně jako je třeba zapracovat na hře celého týmu jako takového. Není to snadné. Prosazovat se v play off je velmi obtížné, ale my prostě musíme najít způsob, jak soupeře porazit. Doufám, že půjdu svým spoluhráčům příkladem. Všichni dobře víme, jak důležitý zápas je před námi,“ řekl Stamkos. Jeho mužstvo dnes čeká druhé utkání na ledě Detroitu, a pokud Blesky neuspějí, jejich soupeř bude mít výhodu třech mečbolů.
Ve snaze eliminovat jednoho z nejlepších střelců NHL se trenér Red Wings Mike Babcock rozhodl využít bohatých zkušeností ruského matadora Pavla Dacjuka, trojnásobného vítěze Selke Trophy pro nejlépe bránícího forvarda zámořské soutěže, kterého nasazuje proti Stamkosově formaci pokaždé, kdy k tomu má příležitost. Ale i s takovými nástrahami se musí hvězdy NHL vypořádat a pokusit se je prolomit.
„Stammer nás v minulosti už tolikrát podržel, že když dojde na vyrovnané utkání a on se prosadí, lidé se okamžitě ptají – ‚Co se s ním děje?‘ Určitě to chce zlomit a já jsem stoprocentně přesvědčený o tom, že ho Detroit neudrží na uzdě až do konce série. Je jenom otázkou času, kdy se dokáže prosadit. Toho bych se nebál,“ má jasno trenér Lightning Jon Cooper.

V průběhu třech zápasů vypálil Stamkos na bránu Detroitu celkem 11 projektilů. Osm střel si připsal hned v úvodním střetnutí, ve kterém měl jeho tým drtivou střeleckou převahu 46-14, přestože odešel z ledu poražen 2:3. Ve třetím duelu prověřil Petra Mrázka pouze dvakrát a na ledě strávil necelých 19 a půl minuty. I když se mu střelecky nedaří, jeho spoluhráči o schopnostech svého kapitána nepochybují.
„Měl hodně příležitostí, ale nepadlo mu to tam. Pozitivní je, že náš tým není závislý pouze na jeho výkonech, ale že máme dostatečný počet šikovných hráčů a každá ze čtyř formací je schopna střílet branky. Dařilo se nám celý rok, ale toto úterý, ať už je důvod jakýkoliv, selhaly všechny čtyři útoky. Takže nejde jen o Stammera, zlepšit se musíme všichni,“ řekl Tyler Johnson, druhý nejproduktivnější hráč Tampy Bay v základní části.
„Musíme se zlepšit, mě nevyjímaje, a vyhrát následující utkání. Všichni hráči, kteří vedli ofenzivu našeho týmu v průběhu základní části, musejí pozvednout svoje výkony na vyšší úroveň. A já doufám, že půjdu ostatním příkladem,“ dodal Stamkos.
foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -