- Reklama -

Když slyšíte národní hymnu a reprezentuje svou zemi, jde o něco výjimečného, tvrdí útočník Krüger o účasti na OH

- Reklama -

Ze současné sestavy Chicaga Blackhawks se posledních olympijských her v Soči 2014 zúčastnilo osm hráčů. Jedním z nich je švédský útočník Marcus Krüger, kterého v hokejové kariéře výrazně ovlivnila finta Petera Forsberga z finále OH 1994, kdy švédský šikula zakončil samostatný nájezd jednoruč a rozhodl tak o zlatu pro Tre kronor.
„Tehdy jsem byl příliš malý na to, abych si to pamatoval (Krügerovi byly pouhé tři roky), ale nedokážu vám říct, kolikrát jsem rozhodující vítěznou akci Forsberga viděl. Vždycky to budeme mít v nás,“ vypráví forvard Černých Jestřábů.
„Sledování cesty švédského týmu za olympijským zlatem bez účasti hráčů NHL mě podstatným způsobem přivedlo k hokeji. Je to dobré pro marketing sportu. Každý olympiádu sleduje, každý se o ní baví. Je smutné, pokud se ji nemohou účastnit nejlepší hráči. Všichni by na ní chtěli hrát,“ je si jistý Krüger.
„Pamatuju si, jak jsem se díval na utkání, a pak šel ven hrát bez bruslí a puku. Podle mě jsou olympijské hry velmi důležité jak pro samotný sport, tak i jeho propagaci v těch částech světa, která nemá možnost sledovat tolik zápasů NHL.“
„Neexistuje lepší pocit, než hrát za svou zemi,“ pokračuje Krüger. „Možnost reprezentovat Švédsko v Soči byla jedna z mých nejlepších zkušeností vůbec. Když slyšíte národní hymnu a hrajete, jde o něco výjimečného.“
Patricka Kanea zase výrazně ovlivnil film Miracle (česky Hokejový zázrak) z roku 2004 popisující „Zázrak na ledě“ z OH 1980 v Lake Placid, kdy Američané vyhráli zlaté olympijské medaile nad jednoznačně favorizovanými hokejisty Sovětského svazu.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Myslím si, že každý vyrůstá při sledování olympiády. Spousta z nás v našem věku vyrůstala při sledování hráčů NHL na olympijských hrách, byla to zábava – nejvyšší úroveň hry, na jaké jste mohli být. Hrajete za svou zemi, je v tom hodně hrdosti,“ popisuje Kane.
„Sledujete všechny možné sportovce v různých odvětvích a to, kolik pozornosti se jim věnuje, a pak na ně narazíte v olympijské vesnici, jak se procházejí jako normální lidé. Stanete se fanouškem.“
Kane jako rodák z Buffala rád vzpomíná na Nagano 1998, kdy sledoval mimořádné výkony Dominika Haška, který táhl český národní tým za historickým triumfem.
„Pro Českou republiku odváděl fantastické věci, byla zábava ho sledovat, zaměřit se na něj. Uvědomili jste si, že mu držíte palce. Bylo to poprvé, co jsem viděl hráče z NHL na olympiádě, takže bylo něco jiného sledovat profíky, jak reprezentují své země,“ tvrdí Kane.
Marián Hossa oblékl slovenský národní dres na čtyřech turnajích pod pěti kruhy.
„Olympiáda přinášela spoustu zábavy, protože nešlo pouze o hokej. Samozřejmě, jakmile přišel na řadu hokejový zápas, každý ho sledoval,“ tvrdí trojnásobný vítěz Stanley Cupu.
„Podle mě by to pro mladé hráče byl obrovský zážitek. Pro hokej by bylo špatné, kdybychom se olympiády nezúčastnili, ale ještě horší by to bylo pro mladou generaci,“ myslí si Hossa.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -