- Reklama -

Když vyhráli pohár, byl jsem na dně, svěřil se Tyson Jost

- Reklama -

Jeho draftový příběh obletěl svět. Barvoslepý kluk, kterého vychovávala matka samoživitelka a prarodiče, to dotáhl až do NHL. Záběry dojatého a plačícího dědy Josta obletěly Internet. V hokejovém světě najdete jen málo větších sympaťáků, než je tento čtyřiadvacetiletý Kanaďan Tyson Jost.

Hokej ale nepřináší vždy jen příběhy s happy endem. Pro renomovaný hokejový web The Athletic se útočník Minnesoty svěřil, čím si musel projít letos v létě. A nebylo to příliš veselé období.

Jen pro připomenutí. Jost zářil jako junior v týmu Pentincton Vees v BCHL, což je nižší juniorská soutěž (o úroveň níž než tři prestižní ligy – OHL, WHL a QMJHL). Tuto cestu si vybral proto, aby mohl jít na univerzitu (kdo hraje nejvyšší kanadskou juniorku, nemůže pak hrát univerzitní NCAA).

Na draftu v roce 2016 po něm sáhlo Colorado už v prvním kole na desáté pozici. Poté strávil rok na univerzitě v Severní Dakotě, odkud si ho na konci sezóny stáhli Avs. Jak se později ukázalo, asi malinko předčasně. Ještě jedna sezóna na univerzitě by jeho vývoji zřejmě prospěla více.

- Reklama -

V Denveru totiž nedokázal splnit vysoká očekávání desítky draftu. Časem se z něj stal výborný defenzivní hráč, který je využíván na oslabení, ofenzivní potenciál ale nikdy nenaplnil. Jeho dosavadním sezónním maximem je 26 bodů.

Letos na jaře pak přišla změna, když jej Avs vyměnili do Minnesoty za Nica Sturma. Asi není třeba dodávat, že Colorado zakončilo sezónu spanilou jízdou za Stanley Cupem. Sledovat nejlepší kamarády a dlouholeté spoluhráče, jak křepčí s pohárem nad hlavou, bylo jistě těžké.

„Celý život sníte o tom, že jednou vyhrajete Stanley Cup. Když pak vidíte s pohárem kluky, se kterými jste strávili tolik let a kteří ještě nedávno s vámi byli v týmu, není snadné to vstřebat. Ale chápu, že nejsem první ani poslední, kdo takto přišel o pohár. Takový je zkrátka hokejový byznys. V dlouhodobém horizontu mě to posílí a motivuje,“ je přesvědčen stříbrný medailista z juniorského i dospělého světového šampionátu.

Situace ale byla ještě daleko horší. Přestože byl Jost v kabině Avs a také u fanoušků mimořádně oblíbený, některé méně bystré „fanoušky“ nenapadlo po triumfu nic lepšího, než svého bývalého hráče pořádně „vytrollit“ na sociálních sítích. Zejména na Instagramu mu to dávali někteří pěkně „sežrat.“

„Už tak jsem na tom nebyl psychicky zrovna nejlépe, řešil jsem určité osobní věci, a pak do toho ještě tohle. Chápu, že lidi mají právo vyjádřit svůj názor, je to součást kariéry profesionálního sportovce. Ale ty zprávy, co jsem dostával…,“ říká se smutkem v hlase.

„Úplně mě to srazilo na kolena, nebylo to vůbec snadné období. Musel jsem zrušit účty na sociálních sítích, nemohl jsem to dál číst. Byl jsem nějakou dobu offline a trávil čas s rodinou. Máma mě hodně podržela,“ děkuje na dálku své nejbližší osobě, která ho vychovala.

V Coloradu odvedl pět let práce. Byl vzorným spoluhráčem, v kabině patřil k nejoblíbenějším klukům. V tréninku dřel jako málokdo, na ledě i mimo led. Do hry vždy dával maximum, i když se to často neodrazilo ve statistikách. Podobné „hejty“ si opravdu nezasloužil.

Snad se ale vše v dobré obrátí. V Minnesotě mu hodlají dát velký prostor. „Věříme, že v tom klukovi je z ofenzivního hlediska mnohem víc, než zatím v NHL ukázal. U nás určitě dostane příležitost,“ komentovalo vedení Wild jeho příchod v době, kdy se trejd uskutečnil.

Změna prostředí by mohla Jostovi skutečně pomoci. V Minnesotě to zná, na nedaleké University North Dakota působil. V týmu se navíc nyní sešel se svým kamarádem z dětství, Samem Steelem, kterého Wild získali z Anaheimu.

A zatím to funguje náramně. V přípravě si Jost za pouhé dva zápasy připsal už pět bodů. Nejprve se dvěma góly „pomstil“ svému bývalému klubu, včera pak přidal v dalším duelu tři asistence. Trenéři ho posílali do všech herních situací, hrál na první přesilovce, chodil jako první na oslabení. Jde sice jen o přípravu, ale jeho výkony jsou velkým příslibem.

Wild s ním počítají nejspíše do útoku s Joelem Erikssonem-Ekem a Marcusem Folignem, ve hře je i spolupráce s mladíky Rossim a Boldym. První varianta je při aktuálním zranění Jordana Greenwaye asi pravděpodobnější. Tohle by mohla být jedna z nejlepších „shutdown“ lajn v lize. Kromě precizního bránění nejlepších útoků soupeře by měl ovšem Jost dostat prostor i na přesilovce.

Dokáže Minnesota v bývalé desítce draftu odšpuntovat jeho ofenzivní potenciál? Uvidíme. Tomuhle sympaťákovi by to snad každý přál.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -