- Reklama -

KOMENTÁŘ: Jak může klaunova moudrost zachránit NHL

- Reklama -

„Nemůžeme dovolit, aby měla léčba horší následky než problém samotný.“
Tato věta se v českých médiích příliš neskloňuje, ale v USA více než rezonuje. Jejím autorem je prezident Donald Trump, reaguje na pandemii koronaviru a pozornost by jí měli věnovat i fanoušci NHL.
„Není možné, abyste přišli a prostě řekli ‚Zavřeme Spojené státy‘,“ uvedl Trump v nedávném rozhovoru pro televizi FOX News.
Jeho vzkaz zní jasně: je potřeba zvažovat zdravotní ohledy, tedy počty nakažených a možných obětí, ale také ztráty, jež karanténní opatření způsobují tamní ekonomice.
Po Velikonocích by se podle něj měla kola Ameriky začít znovu roztáčet.

Tahle COOL trička NHL chceš!

Ač můžeme 45. prezidenta Spojených států vidět jako blázna, kašpara či provokatéra (a všechna přirovnání lze skutečně alespoň z části považovat za legitimní), nelze mu upřít snahu vrátit svět zpátky do zaběhlých kolejí.
Situaci není radno podcenit a to obzvláště za situace, kdy stát New York hlásí na jednotkách intenzivní péče „full house“. Striktně ochranářská opatření ale doslova ničí živnostníky, zaměstnance i miliardové podniky, NHL nevyjímaje.
„Očekávám masivní zhoršení pandemie koronaviru v celé severní Americe,“ prohlásil tento týden Winne Meeuwisse, šéf zdravotnického oddělení ligy. Odborník zároveň dodal, že nemoc COVID-19 zasáhne jednotlivé kluby soutěže nerovnoměrně, což pochopitelně ovlivní schopnost a především rychlost možného obnovení NHL letos na jaře.
Fanda NHL
Pokud však dojde v Americe k uvolnění karantény, bude mít hokejová soutěž naději. Že je to bláznovství?
V minulém týdnu byla publikována analýza Stanfordské univerzity, jejímž autorem je profesor John P. A. Ioannidis, který se zabývá vyhodnocováním biomedicínských a epidemiologických dat. Její závěr je jednoznačný. Všechna dostupná data ukazují, že s vysokou mírou pravděpodobnosti je celosvětová reakce na Covid-19 značně přehnaná.
Studie ze Stanfordu konstatuje, že přijatá extrémní opatření mohou způsobit více škody než užitku.
„Ztratíte určitý počet lidí kvůli chřipce, ale ztratíte více lidí, kdy uvrhnete zemi do masivní recese nebo deprese,“ prohlásil ve čtvrtek Trump.
Věděli jste, že na přelomu let 2016 a 2017 zemřelo v Itálii na komplikace způsobené běžnou chřipkou více než 24 tisíc obyvatel? Že tato nemoc nažene do uren a rakví přibližně dva tisíce Čechů ročně?
Svět stojí před těžkou volbou a státníkům není v těchto chvílích co závidět. Ale než si zničíme své životy, poslechněme si i méně apokalyptické scénáře. Třeba nám dají naději, že se naše milovaná hra v květnu či červnu opět rozběhne.
Titulní foto: Gage Skidmore / flickr.com

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -