- Reklama -

Konec legendy. Cherrymu se stala osudnou výtka vůči imigrantům

- Reklama -

Legendární komentátor Don Cherry byl v pondělí za svá slova o přistěhovalcích vyhozen. Kanadský televizní prostor se tak loučí s jedním z nejikoničtějších tamních pořadů „Coach’s Corner“.
„Sport lidi spojuje – dává nás dohromady, nemá nás rozdělovat,“ uvádí stanice Sportsnet ve svém tiskovém prohlášení k nejsledovanějšímu padáku v zemi javorového listu. „Během vysílání se dopustil sporných výroků, jež nereprezentují hodnoty, na kterých stavíme.“




85letý glosátor obvinil v přestávce sobotního zápasu mezi Torontem a Philadelphií imigranty, že dostatečně nectí kanadské tradice. Své tvrzení demonstroval na Dni válečných veteránů a typických mákových květech, které údajně „noví Kanaďané“ oproti zbytku kanadské populace nenosí.
„Bydlím ve městě Mississauga a nikdo…možná pár lidí…nosí mákový květ. V centru Toronta pak úplně zapomeňte, že by někdo květ nosil…Ale když vyjedete do malého městečka, jsou to řady lidí,“ začal Cherry svůj proslov, v němž se snažil vytyčit rozdíl mezi tradičním venkovem a multikulturní torontskou aglomerací.
„…vy, kteří jste se sem přišli a milujete způsob našeho života, kteří milujete naše mléko a med, byste měli být vděční alespoň tím, že obětujete pár dolarů a koupíte si mákový květ…Tito chlapci obětovali svůj život, abyste si mohli užívat Kanadu, tito chlapci zaplatili nejvyšší cenu…,“ zvolil někdejší hráč a trenér Bostonu Bruins značně vyčítavý tón.


Známý provokatér ustál už hodně kontroverzních výroků, atak vůči přistěhovalcům se však setkal s obrovskou vlnou kritiky a hashtag #FireDonCherry byl v neděli ráno na území Kanady druhý v trendech.
Od jeho slovního útoku proti imigrantům se rychle distancovala NHL i kanadský hokejový svaz.
Kromě problematického vztahu k menšinám zaujal Cherry v nedávné době také svým názorem na globální oteplování či pozápasové oslavy hokejistů Hurricanes. Lidi, kteří věří v klimatické změny, označil za „levičáky“ a hráče Caroliny za „bandu hňupů“.
Jeho odchodem končí v kolébce hokeje jedna éra. V televizi se rodák z Ontaria pohybuje od roku 1981 a „Coach’s Corner“ je pro mnoho Kanaďanů neodmyslitelně spjat se sobotními večery.
„Vím, co jsem řekl a myslel. Každý v Kanadě by měl nosit vlčí mák, aby uctil naše padlé vojáky,“ citoval jej po vyhazovu Joe Warmington z deníku Toronto Sun.
Morous tak skončil ve svém stylu – bez omluvy a pevně stojící za vyřčeným názorem.

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -