- Reklama -

Konec snu pro věčného Kojota? Shane Doan o výměnu nepožádal

- Reklama -

Nedá se říci, že by generální manažer Arizony Coyotes John Chayka nebyl při uzávěrce přestupů aktivní. Protihodnota, jakou dostal třeba za Martina Hanzala, je poměrně luxusní. Dva borci, o kterých se v souvislosti s výměnou spekulovalo nejvíc, ale zůstávají. Jak kapitán Shane Doan, tak i Radim Vrbata dohrají sezónu v Glendale.
Pro čtyřicetiletého Doana to znamená, že i svou jednadvacátou sezónu v NHL zakončí v klubu, ve kterém kariéru začínal. Zda bude v kariéře pokračovat i na podzim, zůstává zatím ve hvězdách. Pětatřicetiletý Vrbata kroutí, podobně jako Doan, poslední rok ze svého kontraktu, a také u něj není jisté, zda ho v lize uvidíme i příští rok.
Jak uvedl John Chayka, žádná nabídka neoslovila Coyotes natolik, aby na ni kývli. „Rozhodli jsme se, že chceme mít stále konkurenceschopný tým a rádi bychom sezónu zakončili dobře,“ říká generální manažer.
„U Radima to bylo tak, že pokud nedostaneme odpovídající nabídku, necháme si ho. Stejně jako u každého jiného hráče jsme se snažili získat za něj maximum, ale nakonec jsme se rozhodli si ho ponechat,“ komentoval setrvání nejproduktivnějšího hráče Coyotes (Vrbata nasbíral v 62 zápasech 47 bodů za 15 branek a 32 asistencí).
„Vím, jakou si stanovili cenu, a tu nedostali. Jak už jsem říkal dříve: podepsal jsem zde smlouvu a chci tu dohrát sezónu. Užívám si to tady a jsem šťastný, že mohu pokračovat,“ nebyl Vrbata z průběhu uzávěrky přestupů překvapen. Přiznal, že poslední dny byl docela nervózní, jak se situace vyvine, za setrvání v Arizoně je ale podle všeho rád.
Nakonec se nestěhuje ani Doan, pro kterého mohla být změna působiště možná poslední šancí na Stanley Cup. Chayka připustil, že nějaké telefonáty ohledně Doana proběhly, k dohodě ale nedošlo. Kapitán týmu měl svůj osud ve svých rukách, s klauzulí o nevyměnitelnosti mohl své další kroky ovlivnit. S žádostí o to, že chce být v každém případě vytrejdován, však za vedením klubu nepřišel.


Doan, který letos zaznamenal dvacet bodů za 5 branek a 15 asistencí, byl se svou situací srozuměn. Věděl, že klubů, které by o něj měly zájem, mnoho nebude, navíc by nešel jen tak kamkoliv. „Týmy, kam bych šel, mají dobré hráče,“ komentoval situaci s nadhledem. Uvědomuje si, že Stanley Cup měl začít nahánět, dokud byl mladší. Šance, že by se trefil do toho správného z třiceti týmů a dočkal se ve čtyřiceti letech, příliš velká nebyla.
„Ne, určitě nejsem zklamaný, vůbec ne. Tohle je nejlepší pro mne a mou rodinu a jsem rád, že jsem to nemusel rozhodnout. Čtyřicítka není zrovna ideální věk na to, abyste přemýšleli, že nějakému týmu pomůžete. Dívám se na to tak, že jsem dostal příležitost, jaká se mnoha hráčům nenaskytne. Mohl jsem odehrát celou kariéru v jednom klubu,“ bere svou situaci pozitivně.
Coyotes budou letos ve vyřazovací části sezóny chybět, celkově už popáté v řadě. Nejblíže byl Doan slavnému poháru v roce 2012, kdy Kojoti nestačili ve finále konference na Los Angeles Kings.
„Máte zodpovědnost vůči klubu a chcete pro něj udělat to nejlepší. Hraji za tuhle organizaci již dlouho a miluji to. Nikdy jsme ale nedokončili rozdělanou práci a já to vnímám tak, že se to ode mne očekává. Vyhrát je těžké, musíte být ve správnou chvíli na správném místě, se správnými hráči okolo sebe,“ chápe, že Stanely Cup není souzen každému.
Přestože je podle svých slov obrovským fanouškem talentovaných mladíků, jako jsou Max Domi, Christian Dvorak, Lawson Crouse či  Jakob Chychrun, s těžkým srdcem se loučil při uzávěrce přestupů s odcházejícími hráči a starými kamarády, mezi něž patří také Martin Hanzal.


„Naši mladí kluci vyspěli nejen na ledě, ale dospěli také mimo led. Myslím, že všichni se budou ještě zlepšovat a jsem z toho nadšený,“ říká Doan. Sympatický srdcař ale ví, že v době, kdy budou Coyotes na vrcholu, on už u toho na ledě nebude.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -