- Reklama -

Košťálek slaví titul s Rimouski, Šoustal s Kelownou

- Reklama -

Česká republika bude mít v letošním ročníku Memorial Cupu, tedy turnaje, při němž měří síly nejúspěšnější týmy jednotlivých juniorských soutěží v Kanadě, dvojnásobné zastoupení. S mužstvem Rimouski Oceanic z QMJHL se do něho probojoval obránce Jan Košťálek, na soupisce čerstvých šampionů WHL z Kelowny najdeme útočníka Tomáše Šoustala.
„Po celý rok byl naším nejlepším hráčem, byl lídrem naší defenzívy. Je důležitou součástí našeho týmu na ledě i mimo něj,“ hodnotí Košťálkovy výkony trenér Rimouski Serge Beausoleil.
Výkony sparťanského odchovance gradovaly v play off, kde ke 43 bodům ze základní části přidal dalších jednadvacet. Devět z nich ve finále s Quebecem, v němž byl nejproduktivnějším hráčem svého týmu. V nedělním zápase, do něhož Oceanic vstupovali za nepříznivého stavu 2-3, přidal k brance a asistenci z normální hrací doby vítěznou trefu v prodloužení. O den později po dalším nervydrásajícím utkání, které se rozhodlo až ve druhém nastavení, mohl slavit titul.

„Bylo to úžasné. Nejlepší pocit, jaký jsem kdy po vítězném zápase měl. Tohle je nejlepší způsob, jak uzavřít svoji kariéru v QMJHL, zakončit ji s pohárem,“ rozplývá se hokejista, kterého na podzim znovu čeká přípravný kemp Winnipegu v NHL. Půjde do něho s vizitkou nejlepšího zadáka právě skončené sezóny QMJHL.
„Určitě se vyplatilo, že jsem šel do zámoří. Tyhle tři roky v Rimouski pro mě byly nejlepší volbou a já jsem šťastný, že jsem se tak rozhodl,“ říká. „Nevím, jaké budou naše šance v Memorial Cupu, ale předvedeme to nejlepší a uvidíme.“
Připravit krajana o další trofej bude mít v úmyslu i Tomáš Šoustal. Jeho nováčkovská role v Kelowně není tak výrazná jako Košťálkova v Rimouski, jak dokládají i statistiky – ve finálové sérii s Brandonem nebodoval. Mužstvo Rockets ale ušetřilo síly, soupeře zdolalo v nejkratším možném čase.
„Je silný na bruslích a tvrdě maká. Dobře zapadl do naší sestavy,“ hodnotí bývalého olomouckého centra asistent trenéra Kris Mallette. „Dělá pokroky i mimo led. Hodně zlepšil svoji slovní zásobu, vylézá ze své ulity, snaží se stát součástí toho, co tu děláme.“


Nejlepším týmem třetí kanadské juniorské soutěže – OHL – se stali Oshawa Generals, kteří ve finále zdolali Erie Otters (s Connorem McDavidem v sestavě) 4-1 na zápasy.
Čtveřici účastníků Memorial Cupu doplní pořadatelé z Quebecu. Hraje se od 22. do 31. května.

Výsledky finálových sérií kanadských juniorských soutěžích:

QMJHL

Rimouski – Quebec 4-3 (4:7, 1:4, 4:2, 4:2, 2:3pp, 5:4pp, 2:1pp)
Nejproduktivnější hráči: Jan Košťálek 4+5, Christopher Clapperton 3+6, Michael Joly 5+3, Alexis Loiseau 4+4 – Adam Erne 6+4, Anthony Duclair 3+7, Kurt Etchegary 3+5,
Produktivita v play off: Nikolaj Ehlers (Halifax) 31 bodů (10+21), Adam Erne (Quebec) 30 bodů (21+9), Alexis Loiseau (Rimouski) 26 bodů (9+17), Anthony Duclair (Quebec) 26 bodů (8+18), Kurt Etchegary (Quebec) 26 bodů (8+18)… Jan Košťálek 21 bodů (8+13), Václav Karabáček (Baie-Comeau) 11 bodů, Jan Mandát 10 bodů, Filip Chlapík (Charlottetown) 9 bodů.

- Reklama -

WHL

Kelowna – Brandon 4-0 (4:3, 5:3, 5:3, 3:0)
Produktivita v play off: Nicolas Petan (Portland) 28 bodů (10+18), Leon Draisaitl (Kelowna) 28 bodů (10+18), Nick Merkley (Kelowna) 27 bodů (5+22), Adam Tambellini (Calgary) 26 bodů (13+13),  Oliver Björkstrand (Portland) 25 bodů (13+12)… Tomáš Šoustal 6 bodů (4+2).

OHL

Oshawa – Erie 4-1 (4:1, 5:1, 3:4, 6:5pp, 6:2)
Produktivita v play off: Connor McDavid (Erie) 49 bodů (21+28), Cole Cassels (Oshawa) 31 bodů (10+21), Michael Dal Colle (Oshawa) 31 bodů (8+23), Nick Ritchie (Sault Ste. Marie) 26 bodů (13+13), Remi Elie (Erie) 24 bodů (4+20).
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -