- Reklama -

Kouč Cooper: Bilance Rangers nás neděsí

- Reklama -

Stojí před nejdůležitějším zápasem své dosavadní trenérské kariéry. Kouč týmu Tampa Bay Lightning Jon Cooper se tím ale nenechá rozhodit. Naslouchá svému vnitřnímu hlasu, který mu říká, že šest předchozích duelů série teď nehraje žádnou roli a podstatný je pouze ten jediný zápas, který jeho svěřence čeká dnes večer.
„Těch šest zápasů, znamenají v tuhle chvíli vůbec něco?,“ pokládá řečnickou otázku a ihned si na ni odpovídá: „Opravdu ne. Teď už je to série na jeden zápas. Počítá se jen zápas číslo sedm,“ říká jednoznačně.
Nikdo mu nemusí předhazovat úžasnou bilanci soupeře v zápasech číslo sedm, moc dobře ji zná. Že by ho ale úspěšnost Rangers v eliminačních zápasech, zvláště na vlastním ledě a s Henrikem Lundqvistem v brance, nějak znervózňovala? To ani náhodou.
Jen pro připomenutí: celek z New Yorku má v sedmých zápasech na domácím ledě historickou bilanci 7:0. Dominantním hráčem v těchto zápasech je pro Jezdce zejména Henrik Lundqvist. Ten dokázal vyhrát sedmý zápas už šestkrát v řadě a průměrně v těchto duelech inkasoval jen 0,97 branky. V žádném z nich nepovolil soupeři více než jeden gól!
Jon Cooper tomu ale nepřikládá velký význam. „Naši kluci jsou mladí. nejsem si jist, jestli vůbec čtou noviny, jsou zaneprázdněni spíše hraním videoher. S bilancí Rangers nemáme nic společného, nedokázali to proti nám,“ říká.
„Pro ně (Rangers) to možná má nějaký význam. Mohou si říci, že už to v minulosti dokázali a může jim to dodat sebevědomí. Když se ale podíváte na náš tým, nezajímá nás to. Nestaráme se o to. My jsme nebyli součástí té historie, nijak nás to neovlivní. Je úžasné, co dokázali, ale nedokázali to proti nám,“ dodává svému týmu kuráž Cooper.
Bolts jsou sice mladí, ale dostatečně sebevědomí. Skutečnost, že mohli rozhodnout na vlastním ledě a nedokázali to, je podle kouče nevykolejí. Vždyť v obou předchozích sériích dokázali ze tří zápasů venku dvakrát uspět. S Detroitem si vyzkoušeli atmosféru sedmého duelu a zvládli ho. Rozhodně se nebojí. Situace je pořád stejná, stále jsou jedinou výhru od vysněného finále.
Na obou stranách najdeme borce, kteří ještě v kariéře neprohráli zápas číslo sedm. V týmu Jezdců mezi takové hráče patří Rick Nash, Ryan McDonagh, Chris Kreider, Derrick Brassard a Carl Hagelin. U Blesků ještě nepoznali hořkost porážky Anton Stralman a Brian Boyle.
Velké důvěře kouče se těší zejména zadák Anton Stralman. Cooper jej po loňském play-off dokonce označil za MVP týmu z New Yorku, který dokráčel až do finále. V létě se mu pak podařilo spolu s vedením klubu švédského zadáka získat do týmu.
„Můžeme si dovolit ten luxus posílat ho na led v každém druhém střídání. Loni v létě jsme hledali do týmu někoho, kdo je rozeným vítězem a kdo už došel daleko v play-off. Na prvním místě seznamu byl Anton Stralman,“ vzpomíná Cooper.
„Jakmile se nám jej podařilo získat, věděl jsem, že to pro náš klub bude nový začátek. Victor Hedman hraje tak, jak hraje, z velké části díky tomu, že hraje právě s Antonem,“ myslí si kouč a dodává: „Ti dva jsou pro mne stejně dobří, jako kterýkoli jiný pár v lize.“
Na opory své defenzivy bude Cooper dnes večer hodně spoléhat. K postupu přes Jezdce bude pochopitelně zapotřebí výborný výkon celého týmu, podpořený Benem Bishopem v brance. Dokáže se Bishop vyrovnat v tomto vypjatém zápase Herniku Lundqvistovi, nebo bude pokračovat vítězná série Rangers v sedmých zápasech?
Dnes večer nás čeká skutečná hokejová lahůdka. A co řekne kouč Cooper svým svěřencům před rozhodující bitvou? Bude mít dlouhý motivační proslov, jako třeba Herb Brooks na ZOH v Lake Placid před památným „zázrakem na ledě?“. Kdepak, nic takového. „Jen dvě slova. Game seven.“

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -