- Reklama -

Kouč šampionů z roku 2001: Letošní Avalanche jsou jako Joe Sakic

- Reklama -

Bob Hartley dovedl v roce 2001 Colorado Avalanche k jejich druhému Stanley Cupu v historii. Dosud je to také poslední pohár, který v Denveru získali. Hartley se tehdy mohl opřít o hvězdy jako Joe Sakic, Ray Bourque, Peter Forsberg, Milan Hejduk nebo Patrick Roy. První jmenovaný je generální manažer současného týmu a podle Hartleyho je na letošním finalistovi vidět silný otisk jeho někdejšího svěřence.

„Připadá mi, že celý současný tým Avalanche je postavený podle toho, jak hrál Sakic. Je neskutečně dobře vyvážený na obou koncích kluziště,“ řekl Hartley reportérům z The Athletic.

„Joe Sakic nikdy nevyčníval, neměl výrazné propady formy. Jeho přezdívka „obyčejný Joe“ na něj seděla jak ušitá. Byl perfektní, každý den chodil do práce s úsměvem. Prostě spokojený chlap dělající výtečnou práci. Když se podíváte na současný kádr Colorada, vidíte na něm podobné znaky. Určitě na tom má velkou zásluhu,“ myslí si kouč šampionů z roku 2001.

Sakic už šestou sezonou věří na lavičce kouči Jaredu Bednarovi. Společně vychovali jádro mužstva, které tvoří Nathan MacKinnon, Gabriel Landsekog a Mikko Rantanen. Bývalý výtečný centr ukázal, že jako GM má velkou trpělivost potřebnou k tomu, aby se ze dříve zmiňovaných hráčů stali hvězdy.

- Reklama -

„Nikdy nepanikařili. Nechali ty kluky v klidu vyrůst a nyní jsou tvářemi jejich organizace,“ podotkl Hartley.

Až na post brankáře, přeci jen Kuemper s Francouzem těžko mohou dostát odkazu Patricka Roye, vidí Dave Reid, člen vítězného mužstva z toku 2001, v týmu spoustu podobných hráčů jako v roce 2001.

„Tehdy jsme měli Bourquea, před přestupovou uzávěrkou jsme přivedli Roba Blakea, v mužstvu už jsme měli Adama Footeho. Cale Makar je mladší, přitom se všemi těmito jmény už nyní srovnatelný,“ nebál se příměru Reid.

„Pak máte Devona Toewse, myslím, že velmi málo lidí si všimlo, jak dobrý ve svém věku je. Teď mě příliš nechytejte za slovo, ale my jsme při uzávěrce získali Blakea, oni letos Joshe Mansona. Nechci Masona porovnávat se členem Síně slávy, ale oba hrají podobným stylem. Umí hrát do těla, umí hrát technicky. Můžete ho dát do přesilovky, do oslabení. Má obrovský přínos,“ popsal někdejší útočník.

Podobně má Sakic prý poskládaný i útok. Alespoň podle dalšího člena vítězného týmu z roku 2001 Reida.

„Měli jsme v útoku všechno – zkušenosti i fyzické parametry, především ve třetí a čtvrté řadě. Táhly nás samozřejmě první dva útoky, hrály s neskutečným zápalem. Ať už bojovali o puk nebo blokovali střely. Vždycky jsme soupeře tlačili, naši techničtí hráči v tom ale byli na mnohem vyšším levelu než všichni ostatní v lize,“ vzpomínal Reid.

Důležitou součástí tehdejší soupisky byl i útočník Shjon Podein. I ten se rozmluvil o mužstvu, které dal dohromady jeho tehdejší kapitán: „Napadá mě jen říct „Wow“. Rychlost těch kluků je neskutečná, nikomu nedají na ledě prostor. Joe Sakic odvedl skvělou práci,“ pochválil svého někdejšího spoluhráče.

Pomůže tento „duch roku 2001“ Coloradu v noci z neděle na pondělí, kdy je na programu šestý zápas letošní finálové série?

Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -