- Reklama -

Kouč V: Tři President’s Trophy stačí, na řadě je Stanley Cup

- Reklama -

Když se Jezdcům z New Yorku v sezóně 1993-94 naposledy podařilo vyhrát základní část NHL, byl z toho nakonec (zatím poslední) Stanley Cup pro klub z Madison Square Garden. Nyní na Manhattanu doufají, že se historie může po jednadvaceti letech opakovat.
Se 111 body a dvaapadesáti výhrami ovládli základní část a do play-off vstupují s velkými nadějemi. V každé sérii mají Rangers zajištěnu výhodu domácího prostředí. „Je to skvělý úspěch. Museli jsme překonat řadu překážek, zranění, vzestupy a pády, cestování, všechno, co sezóna NHL přináší. Vítězství v základní části nám dodává velké sebevědomí a ukazuje, čeho je tento tým schopen,“ ohlíží se za sezónou obránce Marc Staal.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru


Velkým úspěchem je letošní Prezidentova trofej také pro kouče newyorského celku Alaina Vigneaulta. Sympatický trenér ovládl základní část již potřetí a stihl to během pouhých pěti let! V letech 2011 a 2012 se radoval ještě jako kouč Vancouveru. Tři triumfy v základní části nastřádal kromě něj už jen jediný muž, legendární Scotty Bowman. Ten to dokázal celkem čtyřikrát.
Stanley Cup však Vigneaultovi zatím uniká. Dvakrát k němu byl blízko. V roce 2011 jej od svatého grálu dělila jediná výhra, sedmý zápas na svém ledě ale Canucks proti Bostonu nezvládli. Loni už stál „kouč V“ na střídačce Jezdců, kteří se probili do finále, ale padli s Los Angeles Kings.
„Vyhrát základní část. je zavazující. Pro náš tým to je jen první krok k tomu, kam se chceme dostat. Jsem na naši partu hrdý, ale všichni si uvědomujeme, že budeme posuzováni podle toho, co předveme v play-off,“ říká Vigneault.
Hráči jsou rádi za to, jak se jim sezóna vydařila, ale všichni moc dobře vědí, co je před nimi teď. „Je to úspěch, samozřejmě. Ale všichni víme, že play-off je úplně něco jiného. Nová sezóna právě začíná,“ upozorňuje na specifika vyřazovací části Marc Staal. „Soustředíme se na první kolo, na první zápas. Uvidíme, kam nás to zavede,“ dodává.
Vigneaultova bilance v základní části je úctyhodná: 519 výher, 340 porážek, 35 proher v prodloužení nebo po nájezdech. K podobným číslům samozřejmě potřebujete silný tým. Nicméně pokud jste jako kouč špatný, těžko vás nějaký silný klub zaměstná. Je tedy více než jasné, že Alain Vigneault je velmi schopný trenér. Na tohle tvrzení může dát razítko ziskem nejcennějšího poháru.
Rodákovi z Quebec City navíc letos po celých osm týdnů chyběla největší hvězda týmu, gólman Henrik Lundqvist. I bez něj si Jezdci dokráčeli pro první místo v divizi, ve Východní konferenci i v ligové tabulce. Nejen proto by si Vigneault zasloužil minimálně nominaci na Adams Trophy pro nejlepšího kouče sezóny. Tuto cenu již získal v roce 2007. On ale svůj zrak upírá k úplně jiné trofeji… Dočká se letos?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -