- Reklama -

Král Henrik se vrací, aby si napravil reputaci

- Reklama -

„Bude chytat Cam.“ Tato slova vyřkl po pátečním tréninku Rangers trenér Alain Vigneault, den předtím, než jeho tým sehrál neúspěšné utkání na ledě Detroitu. Pro Henrika Lundqvista to znamenalo jediné – bude mít sedm dní k dobru, aby zkonsolidoval své psychické síly, nabourané zápasy proti Tampě Bay, a mohl se tak dostatečně připravit na dnešní střetnutí s Pittsburghem.
V rozmezí 17. listopadu a 1. prosince odehráli Jezdci hned tři duely proti floridskému mužstvu. Švédský gólman v nich inkasoval celkem 14 branek ze 79 střel a spolu se svými spoluhráči nevydoloval ani bod.
„Pokud máte za sebou několik povedených startů, pak nic neřešíte a jen si užíváte hru. Ale i když máte pocit, že nejste úplně v pohodě, musíte se nad to povznést. Jinak začnete zbytečně analyzovat to a zase ono a ve výsledku se zaseknete na místě. Někdy se dostanete do situace, že dřete jako kůň a výsledky stejně nepřicházejí. Nejhorší, co v takovém momentu můžete udělat, je ještě více zatlačit na pilu. Toužíte uspět tak strašně, až se vám z toho podlamují kolena. Je nutné nalézt určitou duševní rovnováhu,“ rozpovídá se brankářská jednička Jezdců.
I když situace není kritická, Rangers by zajisté uvítali, pokud by se Lundqvist vrátil do své obvyklé formy. Mužstvu patří 10. místo ve Východní konferenci, což není pro loňské finalisty NHL nejlepší vizitka. Ale s výkony dvaatřicetiletého brankáře je to zatím jako na houpačce. Pomineme-li nešťastné zápasy proti Tampě Bay, pak tu byla třeba střetnutí s Torontem a NY Islanders, kdy Lundqvist inkasoval 12 gólů v průběhu tří dnů.
Na druhou stranu už čtyřikrát vychytal čisté konto, což překonává pouze Marc-André Fleury z Pittsburghu. Ale celkově vzato – úspěšnost zákroků 90,5 procenta je hluboko pod klasickým nadstandardem, kterým se Lundqvist v posledních letech pyšnil.
„Pokud nechám stranou zápasy proti Lightning, pak jsem s jeho výkony spokojen. Tampa Bay je těžký soupeř, navíc je to nejproduktivnější tým ligy. Ale když pominu tato nepovedená představení, jsou jeho čísla z ostatních utkání opravdu výborná,“ povzbudil svého svěřence kouč Vigneault.
Lundqvist dostal v posledních sedmi dnech více času na přípravu s trenérem gólmanů Benoitem Allairem, aby znovu nalezl potřebnou jistotu. „Byla to pro něj příležitost – a zas tolik jich neměl – aby strávil nějaký čas s Benem před i po tréninku celého mužstva. Chtěli jsme využít delší přestávky, abychom mu pomohli nalézt ztracenou sebedůvěru,“ řekl Vigneault.
Byl to právě švédský gólman, který skvělými výkony dotáhl Rangers až do finále Stanley Cupu, kde jeho tým skončil pouhé tři vítězství od vysněného cíle. Aby se znovu dostal do podobné fazóny, musí nejdříve setřást nepříjemné zážitky ze zápasů proti Tampě.
„Nikdo nechce dostávat tolik branek, ale je nutné na to rychle zapomenout. Předtím jsem odehrál několik povedených utkání a na tom musím stavět. Někdy je snadné upadnout do negativních myšlenek, místo toho, aby byl člověk nad věcí. Ale tomu se musíte vyhnout,“ dodal Lundqvist.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -