- Reklama -

Krásné gesto. Stamkos dostal prsten, i když na olympiádě nehrál

- Reklama -

Loni touto dobou byl kanadský útočník Steven Stamkos vybrán do kanadského olympijského týmu pro Soči 2014. Snad žádný hokejový expert či fanoušek o jeho nominaci nepochyboval. Osud s ním měl ale jiné plány. Zlomenina holenní kosti jej připravila nejen o značnou část minulé sezóny NHL, překazila mu také příležitost reprezentovat svou zemi na ZOH v Soči, kde kanadský tým obhájil zlaté medaile z domácích Her ve Vancouveru.
Nikdo pochopitelně nedokáže říci, jaký vliv na výkony javorového listu by případná Stamkosova účast na olympiádě měla, jeho střelecké schopnosti by však Kanaďané s radostí uvítali, o tom není pochyb.
Snajpr z Tampy Bay dělal vše, co bylo v jeho silách, aby se do začátku ZOH dal do pořádku a byl schopen hrát. Nepovedlo se. V době zahájení Her nebyl jeho zdravotní stav na takové úrovni, aby mohl soupeřit s nejlepšími hokejisty světa v potřebném tempu. Jeho místo na soupisce tak zaujal jeho tehdejší spoluhráč, kamarád a mentor Martin St. Louis, jenž si tak splnil zlatý olympijský sen poté, co byl už podruhé za sebou v závěrečné nominaci Kanady opomenut.
Nyní se kanadský hokejový svaz Hockey Canada odhodlal k velmi pěknému gestu a po tréninku v hokejovém centru nedaleko Calgary útočníkovo úsilí stihnout ZOH ocenil. Stamkos obdržel stejný prsten, jaký již dříve dostali na památku všichni členové zlatého olympijského týmu.


Listu Tampa Bay Times se kanonýr svěřil, že mu tenhle čin vyrazil dech. „Řekli mi, že jsem byl do týmu nominován a tvrdě jsem dřel, abych na olympiádě byl. Do hry jsem se nedostal, ale pořád je to pro mne něco, co budu uchovávat ve svém srdci,“ komentoval to.
Debata o tom, jak důležitou roli by Stamkos v Soči sehrál, je bezpředmětná, Kanaďané vybojovali zlato i bez něj. Někteří fanoušci v zámoří srovnávali jeho absenci pod pěti kruhy se slavnou Sérií století z roku 1972, kdy za javorový list nemohl nastoupit nejlepší hokejista té doby, legendární Bobby Orr. Se zdravým Orrem v sestavě by prý Kanaďané o osudu památné série rozhodli daleko dříve. To už se ovšem nikdy nedozvíme.
Jedna věc ale jistá je. Rozhodnutí kanadského svazu ocenit hráče, který si účast na olympiádě bez nejmenších pochybností zasloužil, je gestem, kterému se sluší zatleskat. A to i přesto, že podle některých je nesmysl udělovat prsten hráči, který se o zlato nijak nezasloužil.

Příští zápas v TV: Washingon – Detroit, st/čt 29. října, 0:35, Nova Sport/Voyo. Kompletní program zde.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -