- Reklama -

Kteří zajímaví gólmani se stanou chráněnými volnými hráči?

- Reklama -

Fanda NHLLetošní ročník se pomalu blíží ke svému rozuzlení. Už víme, že absolutním vítězem letošních klání budou buďto hokejisté Bostonu Bruins nebo St. Louis Blues. Ne všichni se ale nyní soustředí na rozhodující bitvy. Generální manažeři a hráči, kterým končí kontrakty, jednají o budoucnosti.
Chráněný volný hráč je hokejista, kterému už kluby nemohou nabízet tzv. nováčkovské kontrakty, ale zároveň není starší 27 let nebo odehrál méně než sedm let v NHL. V praxi to znamená, že jeho dosavadnímu klubu zůstávají práva na vyjednávání. Tým je chráněný v případě, že jiný mančaft nabídne tomuto hráči tzv. kvalifikační nabídku kontraktu. Původní klub má možnost dorovnat kvalifikační nabídku a v takovém případě zůstává na jeho soupisce. Podání kvalifikační nabídky je krokem, jenž není považovaný za zrovna férový mezi generálními manažery, občas se ale k němu někteří uchýlí.


Největším jménem mezi brankáři, kteří se v červnu stanou chráněnými volnými hráči, je bezpochyby Jordan Binnington. Pětadvacetiletý gólman dokázal vytáhnout St. Louis v průběhu čtyř měsíců ze dna tabulky až do finále Stanley Cupu. Situaci okolo jeho smlouvy a možnostmi, které se před talentovaným hráčem otevírají, jsme už rozebírali podrobně ZDE.
Zázrak ze St. Louis ale není zdaleka jediným maskovaným mužem, který se letos stane chráněným volným hráčem. Podívejte se společně s námi na další zajímavá jména.
David Rittch (Calgary Flames)
Rittich letos zažil výborný ročník, ve kterém si na krátký čas vybojoval i pozici jedničky. S kanadským veteránem Mikem Smithem vytvořili dynamickou dvojici, která pomohla Plamenům k výtečné základní části. Oběma končí kontrakt, již dříve ale vedení týmu avizovalo, že by si rádo oba brankáře ve svém týmu ponechalo. Bývalý důležitý článek Mladé Boleslavi vychytal 27 vítězství v základní části. V play-off ale kouč vsadil na veterána Smithe. Colorado přešlo přes favorizované Flames vcelku hladce po pěti zápasech. Dočká se Čech po letošku vylepšené pozice i kontraktu?
Joonas Korpisalo (Columbus Blue Jackets)
Columbus bude nutně muset řešit svoji situaci mezi třemi tyčemi. Dosavadní jednička, dvojnásobný vítěz Vezina Trophy, Sergej Bobrovskij, už podle zpráv prodává svůj byt. Jako neomezený volný hráč může jít kamkoliv a vypadá to, že Ohio už se mu přejedlo. I jeho náhradníkovi Korpisalovi končí smlouva. Pětadvacetiletý Fin nezaznamenal zrovna oslnivá čísla, když měl v 27 utkáních průměr 2,95 gólů na zápas a úspěšnost podprůměrných 89,7 %. Od Blue Jackets se očekává, že půjdou v létě po nějakém prověřeném brankářském jménu. Korpisalo by mohl zůstat opět jako druhý v pořadí.
Linus Ullmark (Buffalo Sabres)
Doby, kdy Buffalo mělo neskutečně silnou pozici gólmana díky Ryanu Millerovi nebo ještě dříve Dominiku Haškovi, dávno pominuly. Nyní je to jeden z nejproblematičtějších postů. Ani Carter Hutton, ani Linus Ullmark letos nezářili. Švédovi skončil kontrakt na 750 tisíc dolarů ročně a podle spekulací expertů The Hockey News nejspíše může očekávat nabídku v podobné výši od svého dosavadního zaměstnavatele. V 25 letech má stále ještě dostatek času na to přesvědčit, že může být výborným brankářem.
Malcolm Subban (Vegas Golden Knights)
Mladší bratr P. K. Subbana si ve Vegas vybudoval pozici stabilního náhradníka. V pětadvaceti už dva roky nepoznal, jaké to je, být poslán na farmu. Přesto 43 utkání za dva ročníky je pro někdejší velký příslib asi trošku zklamáním. Subbanovi hraje do karet, že Vegas nemají v záloze žádný výrazný brankářský talent, takže se dá očekávat, že si jej budou Rytíři chtít pojistit na další roky. V takovém případě poroste i jeho mzda, která je dosud ve výši 650 tisíc ročně.
Další brankáři, kteří se stanou chráněnými volnými hráči: Laurent Brossoit (Winnipeg Jets), Patrik Rybár (Detroit Red Wings), Adin Hill (Arizona Coyotes), Cal Petersen (Los Angeles Kings), Alex Nedeljkovic (Carolina Hurricanes), Samuel Motembeault (Florida Panthers).
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -